Väder:

Lite moln under natten som lättade tidigt på morgonen. Sedan blå himmel och sol.

Vinden växlade från ingen alls till lite väldigt svag sydvästlig bris under morgontimmarna. Men redan vid tio-tiden började sjöbrisen friska i.

Vattenståndet låg på cirka 20 cm under. Fast det kollar jag inte så noga när jag ska ut med båten.

 

 

 

 

14-06-09

 

Tisdag

 

Inflation

 

 

 

Först ännu en himmelsbild. Tacksamt motiv relativt tidigt på morgonen.

 

Jädra bryggseglare, tänkt jag när jag körde förbi dem. Det är fortfarande marinövningar här i staun och precis som i förrgår låg de och trängdes vid kaj i tredubbla led. Plus att de riktigt stora örlogsfartygen låg för ankar längre ut.

Men där tänkte jag ordentligt fel när jag trodde de skulle ligga för kaj även idag. För det blev ett förfärligt tutande och mullrande och bullrande hela förmiddagen. En och en stävade de nämligen ut till havs genom öppningen i Försänkningen, Polenfärjorna for också fram och tillbaka och det enda som fattades var kulsprutesmatter, kanonmuller och att de började beskjuta varandra eller varför inte Polenfärjorna. Ibland, på avstånd, såg det nästan ut som om de skulle borda dem.
 Nu hade jag ju en del bilder och filmsnuttar på dem förra gången och jag vill ju inte upprepa mig. I alla fall så länge det inte handlar om gäddbilder.

Mer fåglar:

Jag la märke till det även i förrgår hur det kom flera vad-det-nu-är-för-sort och la sig ganska tätt intill båten precis som vi kände varandra. Trodde de jag tagit upp nät och skulle dumpa tillbaka småfisk eller fiskrens?
Inte omöjligt men så fort jag började kasta, flög de iväg under vissa protestyttringar. Ja, exakt vilken sorts måsar det är vet jag inte. Även om jag säkert förbluffat de som följt mina dagboksanteckningar tidigare genom årens lopp med mina häpnadsväckande, ornitologiska kunskaper.

Inflation ja... Suck, aldrig får man vara riktigt glad.
Jag fick ganska snart en fyrakilos. Tja, jag ryckte väl bara lite på axlarna och släppte tillbaka den. Lite senare fick en som var större; minst fyra och ett halvt. Ryckte på axlarna även åt den och tänkte att ingen under sju kilo är värt att bli det minsta upphetsad över. Jag brydde mig inte ens om att filma en enda av dem. Idag gick det till och med så långt att jag slet undan flugan från gäddor i åtminstone 3-4 kilosklassen. Gäddor som hamnat i topp en mer ordinär fiskedag. Det är förresten vanskligt att göra så för det kan vara svårt att rätt uppskatta vikten när man ser dem nere i vattnet. Det är lätt att underskatta storleken därstädes, tycker jag.

Fast en bild har jag i alla fall på den största:

Två observationstillfällen utgör ingen studie men det var slående hur stor skillnaden var mellan tidigt på morgonen och bara några timmar senare. För både i förrgår och som idag fick jag de största gäddorna, för att inte säga även de flesta, alldeles i början, det vill säga ganska tidigt på morgonen. Plus att det då även var som lugnast. Nästan helt vindstilla. Och givetvis även lugnast i den bemärkelsen att då sover de allra flesta annars störande elementen som skärgården så här års är alldeles för full av.

Jag antar att det kommer att fortsätta bli min melodi resten av sommaren också. Köra ut supertidigt, fiska några timmar och så hemåt redan framåt 11-tiden. Alternativt gå iland någonstans, sola, bada och ha det allmänt skönt. Åtminstone när det är riktigt högsommarväder vilket man absolut inte ska ta för självklart. Jag utgår ifrån att det kommer perioder med regn och kuling och blixt och dunder.

Tyvärr känns hela det här dagboksbladet bara som en blek kopia av det i förrgår. Men jag får väl se det som ett mål att försöka toppa det framöver. Absolut inte omöjligt.

Nu blir det en paus för nu är det jobbarvecka och förmodligen ett helt nytt ballgame till nästa vecka. Och då menar jag inte fotbolls-VM.

 


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-06-09 Gädda Långt ut i havet 4 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, lugnt till svag sydvästan 06:15 Nej
 
2014-06-09 Gädda Långt ut i havet 4,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, lugnt till svag sydvästan 06:45 Nej På bild
 
2014-06-09 Gädda Långt ut i havet 3 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, lugnt till svag sydvästan 07:00 Nej
 
2014-06-09 Gädda Långt ut i havet 2 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, lugnt till svag sydvästan 07:15 Nej
 
2014-06-09 Gädda Långt ut i havet 3,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, lugnt till svag sydvästan 08:00 Nej
 
2014-06-09 Gädda Långt ut i havet 3 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, lugnt till svag sydvästan 09:00 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions