Väder:

Lite svag morgonbris först som avtog. Ett par timmar nästan stiltje. Så ökade sjöbrisen gradvis från 11 - 12-tiden.

 Även lite tunna moln som löstes upp framåt den tidiga förmiddagen. Sedan soligt och allt varmare.

Vattenståndet kring -20 cm.

 

 


 

 

 

14-06-07

 

Lördag

 

Hyggligt båtfiske idag

 

 

 

 

Som jag alltid hävdat är båtfiske helt överlägset det tröttsamma harvandet med vadare. Hålla på där och halka omkring och dra några pyttegäddor. Bli våt av ständigt småläckande neopren. Nä, tacka vet jag att ge sig ut på de sju haven i båt. Inget slår att bekvämt glida runt en massa toppenställen och bara stå där och landa den ena fina gäddan efter den andra. Och samtidigt njuta av sol och värme.

Ja, nu är sommarfisket igång på allvar. Idag kanske redan årets bästa dag? Plus att sommaren är tillbaka. Samt att jag fick en väldigt fin bild på ett av mina favoritmotiv, nämligen himlaspelet:

Om inte min kända blygsamhet hindrade mig skulle jag kalla den fantastisk, rent av. En liten svart prick misspryder bilden dock men jag tror det är en smutsfläck på er skärm så torka ren den.

Ute till havs kan man alltid salutera sina sjöfarande kollegor också. Kolla in den här till exempel:

Den båten är lite större än min men jag slår vad om att jag fick både större och fler gäddor än de idag. Trots att de har helikopterhjälp. Och förmodligen både radar och säkert flera fishfinders. Men vad de inte har är lokalkännedomen och zilverzaror.

Ja, idag var det extra liv och rörelse ute till havs:

Både under och över ytan faktiskt. Då menar jag inte alla småbåtarna som det kryllar av inomskärs, inte de sedvanliga militärbåtarna och varken Polen- eller Aspöfärjan. Det pågår nämligen en stor, internationell flottmanöver häromkring med krigsskepp från en massa länder.

Idag föll äntligen bitarna på plats vad gäller fisket. Jag har ju varit ute flera gånger och gäddorna var inte det minsta på sina vanliga sommarplatser. De följer tydligen mer almanackan än vädret. Precis som näbbgäddorna brukar göra. Genom åren tycker jag mig ha märkt en svag trend att stora gäddor gärna stannar till nära land en kort tid nu, i början av juni för att sedan försvinna. Gissningsvis ännu längre ut mot de yttersta grunden. Nära land menar jag då utsidan av de stora öarna.

Så finns alltid undantag och överraskningar både åt det ena som andra hållet.

Här bild på en typisk sommarbåtfluga:

Bunden på jättekroken Kamasan #4. Med sjunklina och grovt spö behöver jag inte tänka på vikten utan kör med både längre och tyngre fluga.
Historisk återblick:
När jag började med gäddflugfisket senare hälften av 70-talet och började utveckla konceptet gäddfluga, var det första jag upptäckte att långskaftade streamerkrok var helt värdelöst. Vad skulle man med det långa skaftet till?
Bara i vägen för vingen och onödigt tungt. Så jag sågade av skaftet och gjorde ny ögla. Vek en grov nylonlinebit dubbel, band och lackade. Det var ju bara själva krokböjen man behövde. Att fästa vingen på. Efter några år råkade jag upptäcka Kamasan metkrok. Köpte väl en förpackning #2.
Åh, så liten den var! Den kan man väl ändå inte använda, tänkte jag.
Men det kunde man. Så köpte jag väl en förpackning #4 efter något år. Åh, så liten den var! Den kan man väl ändå inte använda, tänkte jag.
Men det kunde man. Efter ytterligare några år när jag började experimentera med AFTM 5-utrustning blev det samma reaktion med #6-kroken. Vad jag menar är att man vänjer sig och allt är relativt.

Inga gäddbilder idag men bara lugn. 

  Det blir desto mer av den varan i denna nära-på långfilmen. Ändå har jag kortat ner den ordentligt. Och även lämnat ett par gäddkamper utanför.

Och äntligen! Som ni har väntat!
Jag inleder med sjösättningen i början av april. Skolexempel på hur man är noga med förarbetet när man bottenmålar och hur försiktig man är så ingenting kommer i vägen när man vänder båten. Och så framför allt hur man verkligen ser till att inte motorn hamnar i vattnet. Not!
Ingen skada skedd dock. Det är väl klart att en utombordare ska tåla lite smutsvatten.

Så tycker jag att jag fångat ganska bra hur kämpastarka gäddorna är nu på sommaren. Vilken tid det tar att få dem så spaka att man ta loss dem. Ändå har jag klippt ordentligt annars skulle det verkligen bli en långfilm av det. Jag vevar in, gäddan drar ut linan, jag vevar in, gäddan drar ut linan, så där kan det hålla på hur länge som helst. Och det är sannerligen (förlåt Sussi) inga klena frökendragningar med spöet! Jag tar i så jag ett tag var rädd att knäcka spöet. Det har ju hänt.

Den största gäddan la jag sist. En underlig sak hände. För i början slaknade linan och jag lyfte upp tafsen med en massa sjögräs på. Trodde flugan var i den största klumpen och gäddan släppt. Men så blev jag varse att det hade den inte alls. Plus att det dröjde innan jag upptäckte hur stor den var. Även om jag nog trodde den var större än vågen visade. Hm... Det gör jag nog fortfarande... Nu har jag bytt ut den gamla analoga, mot min nya, digitala.

Kvalitén på filmen? Alltså hantverksmässigt. Tja, man får ha i åtanke att jag fungerar både som regissör, kameramän (ja, två stycken) och samtidigt får sköta själva fisket. Jag höll förresten på att glömma det allra viktigaste när det gäller fiskefilmer: nämligen att tjohoa så fort man fått en hygglig fisk. Lyckligtvis kom jag på det i allra sista sekunden.

Det kommer nog att bli min melodi fortsättningsvis i sommar. Att köra ut väldigt tidigt. Innan vinden friskar i och det gör den redan framåt tio-elvatiden. Plus att undvika få en massa badande sommargäster på kroken. När jag körde hem idag passerade jag ett ställe där jag fick en fin gädda tidigare på morgonen och nu var där en massa badande, stojande barn där. Även på många andra ställen kryllade det av folk och båtar. Men det kommer förstås inte att vara sådana här riktigt fina sommardagar hela sommaren. Klimatet går väl till mer extremer. Är det fint så är det superfint och när det blir dåligt, ja då blir det riktigt illa med stormar och ösregn.

Ja, idag var det som en lyckad dag på 80-talet faktiskt. En engångsföreteelse?

En sista grej: Backa tillbaka bandet till första bilden. Himmelsvyn. Vid eftergranskning upptäckte jag att det var ingen smutsfläck på linsen jag först trodde. Utan faktiskt en flygande fågel. Jag såg det när jag la bilden som bakgrund här på min PC. Perfekt!

 


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-06-07 Gädda De sju haven någonstans 2 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, svag syd-sydvästan 06:15 Nej
 
2014-06-07 Gädda De sju haven någonstans 5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, svag syd-sydvästan 06:30 Nej På film
 
2014-06-07 Gädda De sju haven någonstans 3,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, svag syd-sydvästan 06:45 Nej
 
2014-06-07 Gädda De sju haven någonstans 3,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, svag syd-sydvästan 07:00 Nej
 
2014-06-07 Gädda De sju haven någonstans 4 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, svag syd-sydvästan 08:00 Nej
 
2014-06-07 Gädda De sju haven någonstans 3,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, svag syd-sydvästan 08:30 Nej
 
2014-06-07 Gädda De sju haven någonstans 7,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, svag syd-sydvästan 09:00 Nej På film
 
2014-06-07 Gädda De sju haven någonstans 3 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, svag syd-sydvästan 10:45 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions