Väder:

Klart och varmt redan tidigt på morgonen. Först svag till måttlig ost-nordostlig vind. Den ökade och vred till sydostlig ganska tidigt. Fortsatt soligt och varmt.

Vattenståndet låg på cirka 10 minus.

 


 

 

 

14-05-22

 

Torsdag

 

Värsta sommarvädret

eller

Båtfisket igång

 

eller

 

Var är gäddorna?

 

 

 

Det har varit en period med väldigt dåligt fiske för min del. Jag har varit ute ett par misslyckade gånger när det inte inträffat något att rapportera om. Fick väl någon smågädda en gång och i förrgår ingenting.

På tal om misslyckat. Gick på stan en dag och råkade få syn på det här:

Inte kul för ägaren att upptäcka det. Fast jag undrade hur det gått till. För så mycket hade det inte regnat vad jag vet. Jag har ju min egen båt att jämföra med och så mycket vatten har jag inte varit och öst ur den att den riskerat sjunka. Och som sagt, jag är inte den rätte att komma och peka finger åt försumliga båtägare.
Men jag hade tur. Min motor klarade sig. Jag var ute både i förrgår och som idag.

Motorn gick som den skulle. Första gången vågade jag mig inte långt ut utan höll till nästan i hamnen. Det var dessutom spegelblankt ända tills middagstiden och hade bara ett par efterföljare.

Idag hårdtestade jag motorn och körde långa sträckor och den startade och uppförde sig exemplariskt. Idag fick båten stånga och kämpa mot hård motsjö också. Som vanligt gjorde jag felval. Satt och tvekade och velade på morgonen. Båten eller vada? Ett I-landsproblem av stora mått. Suck, ute på Utklippan cirka 6 sekundmeter. Så var det för några veckor sedan och jag valde vadarna. När jag kom ner till kusten var det spegelblankt. Så idag valde jag båten.
Okej, inne vid land verkade det vara svag bris. Utmärkt. Packade i och kastade loss. Men ju längre ut jag kom desto mer friskade det i. Tänkte fiska på utsidan av en av öarna men tvingades vända. Det blåste för mycket. Försökte ändå fiska där ute men det gick inte. Körde åter inomskärs och höll till i lä och halvlä.

Men visst var det skönt att vara ute:

Men väldigt dåligt med gäddor. På ställen det brukar vimla av dem knappt en enda. Visst, jag hade väl ett par efterföljare och fick väl något hugg men var är de?
Det var ganska gott om näbbgäddor och numer är jag glad över att de finns. Men inte i de jättemängderna som för fem, sex år sedan tycker jag.

Nu till sommarfisket har vinden övergått till att bli min värsta fiende istället för bästa vän under vinterhalvåret. För när man vadar kan det inte blåsa för mycket. Då menar jag att det inte kan hindra mig från att genomföra en fiskedag. Och det är det absolut viktigaste. I vintras har jag ju kunnat det i värsta stormarna. Men om sommaren räcker det med mycket måttliga vindar för att jag sur och ilsken tvingas stanna hemma.
Men! Kanske en lösning är på väg. Sommarvadare. Jo, är sommarvädret tillräckligt djävligt med kuling och regn har det ju hänt att jag kunnat vadningsfiska på traditionellt sätt ibland.
Men på vadningsfronten är det faktiskt lite nytt. Nämligen att det verkar finnas andasvadare med inbyggda stövlar. Vinylvadare har jag också tänkt på. Det här med att ha med sig lätta och smidiga vadare i båten och så gå iland på någon lämplig ö.

Det ska nog lösa sig och snart är hösten här igen.

Så har jag mitt abborrprojekt också. Dags att börja med det snart, antar jag. Fått tips om abborrflugor av en gäddflugskonstruktör jag inte hört av på många år men jag har redan tillverkat ett par som säkert är lika bra som hans. Rapport följer om det. I alla fall om jag lyckas.

Abborrar är enligt ryktet en högsommarfisk och just nu pågår det för fullt. Högsommaren alltså. De här två dagarna jag varit ute med båten har det varit väldigt många andra flytetyg i farten. Ändå är det bara maj. Som idag höll jag på att köra in bland en hel dröse med kanotister på hemvägen:

Jag läser i tidningen att ejdern återhämtat sig till en del. Och det tycker jag också att man sett ganska många när man är ute. Och kanske ändå mer hör dem. Det är ett förfärligt hoande där ute. Kanske de också övergått till att käka de här invaderande svartmunnade smörbultarna istället för blåmusslorna som tydligen minskat i antal?

 

 


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-05-22 Gädda Ute i havet 2 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Sol, frisk O 09:00 Nej Inte med på bild
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions