Väder:

Snart en vecka: Kalla morgnar med frost. Så klar himmel och sol hela dagen. Måttliga till friska vindar ost-nordost. Sommarvarmt på eftermiddagarna.

Från högvatten till långsamt sjunkande när den nordostliga vinden blåser ut vattnet från Östersjön.

Idag cirka 15 cm under.

Idag även överraskande svag vind. Nordost på morgonen men så nästan spegelblankt på förmiddagen och så lite begynnande sjöbris på eftermiddagen.
 

 

14-04-28

 

Måndag

 

Osäkert fiske

 

 

Rubriken lånad från Napp och Nytts gamla ja-vad-hette-det-nu-igen? Huggtabell? I alla fall var det en almanacka som påstods förutsäga vilka dagar man skulle få fisk och vilka som man inte skulle få något. De sistnämnda kallades just för "Osäkert fiske". Om jag minns rätt. Jag kan inte tänka mig att någon förnuftig människa kunde ta den på allvar men osäkert fiske har jag i alla fall haft nu flera dagar.

Bland annat i fredags men det nämner jag bara i förbigående för då fick jag inte ett enda hugg ens. Inte för att jag skulle skämmas för att gå bom. Vilket jag ju nyss motbevisade. Och jag tror inte det berodde på för att det i huggtabellen tydligt stod "osäkert fiske" både den dagen och idag. Jag vet faktiskt inte ens om Napp & Nytt finns kvar. Det som närmast var en Helig Skrift på 60-talet.

 Nä, är det något jag brukar skylla på så är det vädret. Eller mer i detalj: att jag fiskade på fel ställe just i det för handen pågående vädret (Åh, en bra formulering jag tror jag ska använda flera gånger). Eller fel ställen; man kan inte alltid slita på de gamla, jättesäkra sträckorna bara för att slippa gå bom.
Som idag började jag långt ute för för tre orsakers eller frågeställningars skull, kan man säga.

1. Finns det havsöring? Det skulle vara drömmen så här sent på säsongen. Vilken fart det skulle bli då! Chansen är liten men inte obefintlig.

2. Har gäddorna hunnit hit ut? Det borde de ha gjort. Jag har varit här flera gånger i år (och då menar jag utsidan av öarna) men bara fått någon enstaka om ens det. Idag borde de det, tänkte jag.

3. Har näbbgäddorna kommit? Okej, det är inte första maj än men i det här vädret kanske de förhandsbokat sin tripp upp hit.

Men på alla tre frågorna blev det ett bestämt Nej som svar.

Började väldigt tidigt och höll på en bra stund utan minsta framgång. Väntade hela tiden på att vinden skulle öka som den gjort tidigare i veckan. Men istället dog den nästan helt ut. Varpå värmen steg till sommartemperatur.
Körde inåt vikarna. Och märkte att där inne var det ännu spegelblankare. Kändes nästan badvarmt i vattnet. Mycket dåligt fiske hade jag. Men! Jag såg gäddor. Oväntat stora och oväntat många. Stod och sov i bottenslammet. Rörde sig knappt förrän jag sparkade till dem. Okej, det var en lätt överdrift. Men jag kunde låta flugan sjunka ner på nosen på dem utan att de låtsades märka det. Jag försökte ta kort på dem men de blev inte bra.

Till sist var det i alla fall en som högg:

Ha, gäddan var pigg och visade att nu är det dags att börja inrikta sig på att ta hoppande-gädda-bilder. För den här gjorde ett snyggt hopp men jag var inte beredd på det.

Stora gäddor sa jag... Hur stora? Ja, givetvis enbart med mina mått mätt. En på 3-4 kg och två i femkilosklassen faktiskt. Så om det blir hårda sydvästliga vindar och helst regn och jag har möjlighet, kör jag tillbaka hit som ett skott. Om det inte dröjer för länge förstås.

Idag skulle jag givetvis ha tagit båten. Men även i vanliga fall är jag lite feg när det gäller att köra ut i frånlandsvind och nu när motorn inte är så pålitlig ännu mer så.

Suck, en mycket mager tabell efter två dagars fiske:


Fiskejournal 2014
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-04-28 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Sol, lugnt 12:00 Nej På bild
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions