Väder:

Minusgrader på morgonen och därmed klar himmel. Fortsatt soligt hela dagen. Vindstilla hela morgonen och ända till elvatiden. Då svag sydvästlig bris.

Vattenståndet låg på några cm över normalt.

 


 

 

 

14-04-16

 

Onsdag

 

 

Hemligt fiskeställe

 

 

 

Ja, det är ett accepterat förfarande att mörka där man har varit. Egentligen ganska löjligt för min egen del. Det sker mest av gammal vana. Men vem vet? Det kanske vimlar av folk där ute vars högsta önskan det är att få massvis med smågäddor?
Eftersom de allra flesta ute i samma ärende som jag själv, också släpper tillbaka gäddorna, ter det sig ännu löjligare. Men det är mest, tror jag, att jag avskyr att se det är upptaget när man kommer fram till ett ställe, ivrig att vada ut.
Nu händer det i och för sig inte så ofta, guschelov. Okej, jag vet; det beror på att väldigt få är intresserade av att få en massa smågäddor. Samt att jag föredrar att fiska på vardagar och gärna tidigt på morgonen.

Men idag kan jag avslöja så mycket att jag var på ett ställe alldeles nyssens besökt av Sussi Stridh:

Även besökt av en hel del fåglar.

Vädret var både uselt och jättefint. Inte dåligt gjort av vädret men det har sin förklaring förstås. Fint i största allmänhet men inte så bra för fiske:

Det är väldigt sällan det är vindstilla här. Helt spegelblankt frånsett lite tidig morgonbris. Men det är inte omöjligt att fiska i spegelblankt solsken. Inte ens att få fisk. Tvärtom tillför det en del andra aspekter på själva fisket. Dels är det både skönt och roligt att vada omkring och spana efter gäddor. Riktigt smyga fram. Visst, ofta följer de bara efter. Lååångt efter. Och det är extra spännande att noga följa flugans gång för att se om någon uppbuktning uppstår på vattenytan efter flugan.

Jag råkade nästan snubbla över en fågelskådare som satt dold i skuggan när jag skulle byta fiskeställe och vi pratade en stund. Om fåglar och fiske och om den politiska situationen ute i världen. Så undrade han om jag såg de där två havsörnarna som just flög förbi. Nä, sa jag, jag tittar mest ner i vattnet efter fisk.

Men just idag var det väldigt ont om fisk här. Annars är detta ett väldigt populärt ställe hos gäddfiskare. Jag har väldigt växlande framgång här. Fast jag kör inte hit så där jätteofta. Sist jag var här fick jag inte ett hugg. Faktiskt också just när Sussi hade varit här. Tidigt i januari har jag för mig. Idag fick jag bara ett.
Ett lustigt faktum idag. Här är enorma områden att vada omkring i. Men det var bara på en liten plätt jag såg fisk i. Eller heter det "på"? Först skrämde jag väl undan ett par små. Så hade jag en stor som var så där halvintresserad. Så där i fyra-femkilosklassen, tror jag men jag såg den inte jättetydligt. Den vek av till höger om mig. Då kastade jag åt vänster för att ge den stora chansen att lugna ner sig och kanske skulle den ta igen? Men på det kastet högg det rejält och det blev dagens enda både hugg och fisk.

Plus en väldigt bra bild, tycker jag:

Det illustrerar också det ibland förekommande fenomenet: att blixtra till. Att det under en annars ordinär fiskedag plötsligt händer. Som idag. Tio minuter till en kvart av sex timmars ihärdigt vadande och kastande. Det är ju det som gör det så spännande att vara ute. När allt kan vända på ett ögonblick. Och att man aldrig i förväg vet vilket. Eller att det ens gör det varje fiskedag.

Jag borde förstås ha valt båten idag, med facit i hand vad gäller vindstyrkan.

På tal om Sussi som jag brukar följa vad hon skriver, kollade jag lite på den där tävlingen om bästa fiskeblogg de har på Fisheco. Lite till min förvåning var hon inte ens nominerad till finalen. Kollade lite på andras bloggar och en sak är säker: Mer bilder! Det är bara att ösa på.
Det är väl också en gammal vana jag har att jag är lite sparsam med det. Förr, när jag började med detta rådde helt andra villkor vad gällde det rent tekniska med Internet. Detta med storlek på bilder och uppladdningstider. Nu föreligger ju inga hinder i den vägen.

Fast en del bilder jag såg i andras bloggar gjorde mig lite beklämd: Väldigt stora wobblers i väldigt små gäddor. Väldigt stora trekrokar på olika ställen på nämnda gäddor. Jag förstod också att så gott som alla känner alla i den där mäss- blogg- pryl- och tävlingsvärlden. Första- och andrapriset antyder också lite till vilka tävlingen vänder sig: En Fishfinder och en spinnrulle.

Men han som vann gjorde det nog helt rättvist även om jag inte kollat på alla finalbidragen. Det var klass på hans texter.
 

 


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-04-16 Gädda Superhemlig Fågelskådarudde 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Sol, spegelblankt 09:30 Nej  På bild
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions