Väder:

 

Mulet och lite duggregn då och då. Vid middagstiden någon solglimt.

Först ganska frisk väst-sydvästlig vind. Ovanligt nog så avtog den framåt dagen.

Ännu ovanligare var att vattenståndet verkade stiga lite trots att det borde ha sjunkit. Från minus 10 cirka tidigt på morgonen och när jag slutade låg det på normalt, uppskattningsvis.

 


 

 

 

14-04-14

 

Måndag

 

 

Vattentät och stötsäker

 

 

 

Är bra egenskaper för allt man har med sig vid fiske. Kameror, mobiltelefon och digital våg inte minst om vi talar om sådant som inte direkt har med själva fiskandet att göra.  Har man dessutom en båtmotor med ovan nämnda egenskaper är det ännu bättre. Och det har jag.
Jepp, körde ner till båten häromdagen och kollade. Den startade som den skulle. Kylarvattnet såg rent ut och kom i en tjock och jämn stråle som vem som helst över 50 kunde vara stolt över. Växel fram i och båten sköt fart. Även backväxeln funkade men den använder jag nästan aldrig. Körde en runda i olika hastigheter och jo, det såg bra ut.
Så därför gör jag som jag brukar. Tar med några klipp efter första (lyckade) båtfiskedagen. Det har ju ingenting med själva fisket att göra att man klantar sig vid sjösättning. När det blir är en öppen fråga. I början kommer jag att hålla mig i närområdet för det tar nog lite tid innan jag känner mig helt säker på att motorn är som den ska.

Dagens fiske är inte så mycket att orda om. Närmast en kopia av förra gångens fast den här gången fick jag mindre gäddor. Viktmässigt men inte antalsmässigt. Alltså först en väldigt tidig raid ut på ett lämpligt havsöringsställe och som jag trodde, även god chans på gädda. För rimligtvis borde de ha hunnit dit ut nu, tänkte jag. Men icke ett hugg. Detta trots alldeles utmärkta förhållanden.
Lite besviken är jag nog att jag inte ens sett en öring följa efter under alla dessa veckor jag kört med (oftast) en liten fluga.
Sträckan är ganska kort och eftersom inget hände är det meningslöst att stå och nöta så redan innan klockan tio var jag på plats vid ett välkänt gäddställe. Tämligen långt inne i skärgården.

Bara extrasmå och extraslanka gäddor:

Men det kan bli fina bilder på dem i alla fall. Med risk att verka tjatig hade jag bytt till en stor fluga men det gör ingen skillnad. Gäddor mindre än någonsin högg som tokiga. Och när jag haft den korta One-Sizevarianten har jag fått flera i fyrakilosklassen. Visst, här anar jag en massa hånfulla fnysningar: Ha, men ingen över fem kilo!
Kan så vara men det är inte flugans fel utan för att inga funnits i närheten. Jag håller helt enkelt till på fel ställen.

Äsch, det är ingen big deal för mig egentligen. Snart får jag en. Eller två. Numer är det heller inget jättetrauma för mig om jag inte får någon havsöring. Visst är det kul både med stora gäddor och blank fisk men huvudsaken är att man (jag) trivs och tycker det är roligt.

En kul grej jag ofta gör när jag håller på, är att tänka eller säga till mig själv att där, lägger jag kastet exakt DÄR, får jag hugg. Det kan vara att då går flugan förbi några tångstenar eller någon mörk fläck på eljest sandbotten. Eller precis förbi en liten udde med lä bakom. Ja, hot spots helt enkelt. Gjorde så idag och stället var så hett det kröp i kroppen. Men inget hände. Men precis när jag sa (fortfarande till mig själv) att Ja, det händer ju inte precis alltid, högg det. Två eller tre gånger idag faktiskt. Kul.

Och precis när jag skulle veva upp och gå tillbaka till bilen, samma sak. För då skulle jag bara göra ett sista kast och lägga det exakt DÄR. Och fick ett ordentligt hugg av dagens största gädda. Som jag trodde var betydligt större för som den stack iväg!

Det var den här:

Visst, ingen jätte men i kilosgäddornas rike är en trekilos kung. Tyvärr framgår det inte så bra på bilden men den var väldigt kraftig. Inte tjock utan just kompakt och påminde till kroppsformen mer om en öring än gädda. Och jag märker ju att för varje grad temperaturen stiger i vattnet blir de en grad livligare.
Då kunde ju det kastet inte bli det sista, eller hur? Nä, och på nästa fick jag en till trekilos. Men det var en slank och mager som förmodligen nyss lekt färdigt. Visst var det frestande att fortsätta fiska och jag fick verkligen säga till mig själv på skarpen att sluta och veva upp.


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-04-14 Gädda Ställe TVÅ 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet, måttlig SV 10:00 Nej
 
2014-04-14 Gädda Ställe TVÅ 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet, måttlig SV 10:15 Nej
 
2014-04-14 Gädda Ställe TVÅ 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet, måttlig SV 10:30 Nej
 
2014-04-14 Gädda Ställe TVÅ 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet, måttlig SV 10:40 Nej
 
2014-04-14 Gädda Ställe TVÅ 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet, måttlig SV 10:50 Nej
 
2014-04-14 Gädda Ställe TVÅ 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet, måttlig SV 11:00 Nej
 
2014-04-14 Gädda Ställe TVÅ 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet, måttlig SV 11:10 Nej
 
2014-04-14 Gädda Ställe TVÅ 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet, måttlig SV 11:30 Nej
 
2014-04-14 Gädda Ställe TVÅ 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet, måttlig SV 12:30 Nej På bild
 
2014-04-14 Gädda Ställe TVÅ 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet, måttlig SV 12:40 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions