Väder:

Minusgrader på morgonen och växlande molnighet under dagen. Ökande till frisk ostlig vind och stigande dagstemperatur.

Lågvatten på cirka 5-10 cm under.

 


 

 

 

14-04-02

 

Onsdag

 

Stjärnans galna bilder

 

 

 

För att använda kvällstidningsspråk. Ja, det krävs inte mycket för att vara stjärna i exempelvis Aftonbladet.

Eller "Tokmycket bilder idag". Jepp, håller fortfarna på och testar nya kameran. I början av året förutspådde jag två bildmotiv som jag alltid har med. Och minsann, redan idag fick jag med bägge!

Först den här: Gädda med avsliten, läkt gälbåge:

Detta som motbevis på det ofta återkommande påståendet att så fort man skadat gälbågarna så det blöder är gäddan dödsdömd och man måste slå ihjäl den. För dess eget bästa.

Idag är det den andra april. Och det tjugoförsta dagboksbladet i år. Jag jämförde med förra året och då var motsvarande datum 13-08-07. Vilken slapp söndagsfiskare jag var då!
Nä, det var förstås den långa vintern som förklarar det.

Var nyss inne på Fisheco-sidan och kollade. Det gör jag då och då och såg en artikel som såg intressant ut. Om den invasiva fiskarten ormhuvudfisk. Men blev misstänksam ganska omgående och mycket riktigt var den publicerad första April. Om inte annat tog jag det på namnet "Bara en Vits" på tyska som "Naturvårdaren Nurein Witz" skulle heta.
Annars är det mest tävlingar som gäller där. Det är gäddfajter och det är supersize och det är första fisk. Det är fluga mot jerk, vem vinner och det är VM i flugfiske. Ja, inte ens flugfisket går fritt från tävlingsraseriet. Nu är det även tävling i vem som får flest arter på fluga. Givetvis är det också tävling i vem som har den bästa fiskebloggen. Tur man inte har någon utan bara en fiskedagbok.
Nå, låt dem som anser själva fisket i sig är för tråkigt, tävla bäst de vill, säger jag.

Alltid kul när det händer något oväntat:

Plötsligt kom den här farande i full speta och drog upp ett våldsamt svall så jag fick backa tillbaka till grundare vatten.

 

Så har vi bilden på Blodiga Handen. Rött gör sig bra på bild och här beviset på min goda blodcirkulation:

En liten gädda sprattlade till precis när jag skulle koppla greppet på den och en vass framtand gjorde ett fint snitt allra ytterst på lillfingret. Som det blödde!

Här provar jag zoomen på kameran:

Staun på avstånd. Nordens Venedig. En bättre benämning på Karlskrona än Stockholm, tycker jag. Venedigs makt byggde på dess Arsenal, dess stora skeppsvarv, precis som den här staun grundades för. Och nog har väl vi fler och större öar än Stockholm? Kameran har en funktion där man kan ta panoramabilder. Fast den vågar jag inte använda än. Det var nämligen då den första kameran la av.

Själva fisket idag blev så där lite småtrevligt. Gäddorna blir piggare i takt med att vattnet blir varmare. Snart blir det dags för hoppande-gäddor-bilder. Min specialité. Jag kan ta bilder i sekvens med nya kameran. Håller jag ner avtryckaren tar den kontinuerligt. Perfekt för hoppande gäddor, eller?
Visst, men konsten är att veta exakt när gäddan tänker hoppa. Och den konsten kan jag. Med kameran inställd på sportbilder brukar det räcka. Inte alltid förstås. 

Även idag var de flesta gäddorna smällfeta:

Och som sagt: Är det av rom eller är de proppmätta? Eller är det hannar med mjölke? Har de lekt än eller ska de?
Jag vet inte det heller. Och inte vet jag var de håller till med sina snuskigheter heller. Här vimlar ju av uddar och då följer att det även vimlar av vikar och jag antar att de leker på en massa olika ställen. Eller samlas så gott som alla gäddor i bara en eller ett fåtal vikar? Det är bara att konstatera att där har jag dålig koll.

På tillbakavägen till bilen upptäckte jag några andra med vårkänslor. Ett riktigt myrmyller:

Hm... Kameran har lite problem att hantera starkt solljus. Det hade även den förra. Eller är det jag som har svårt att hantera kameran? Det finns oerhört många inställningar att prova så jag får väl öva på det.
En sak har jag lärt mig av att kolla andras bloggar och det är att lägga bilden så den täcker hela rutan. Dels slipper man skriva så mycket då och dels antar jag att fler och fler kollar på nätet via sina smartphones med sina pyttesmå displayer.

Ingen särskilt imponerande fisktabell idag. Heller. Men jag såg i Sussis blogg att de varit här nere och fiskat ett par dagar och att de inte lyckats bättre än jag vad gäller stora gäddor. Idag såg jag i alla fall en gädda jag tror var i åtminstone femkilosklassen. Alltid något.

Det blev bara ett ställe idag. Eller en sträcka. Jag har faktiskt ingen riktig definition på vad ett ställe egentligen är. Ofta blir det när jag kör bil emellan. Ibland när jag får vandra några hundra meter. Det är lite oklart. Med det här vädret blir fiskedagen extra kort. Det är minusgrader en lång bit in på morgonen. Och inte hjälper sommartiden till heller. Maj är en bättre månad att införa den på, tycket jag. Men det är det naturligtvis ingen som bryr sig om.

 


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-04-02 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 07:45 Nej
 
2014-04-02 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 08:00 Nej
 
2014-04-02 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 08:30 Nej
 
2014-04-02 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 08:50 Nej
 
2014-04-02 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 09:00 Nej
 
2014-04-02 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 09:05 Nej
 
2014-04-02 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 09:10 Nej
 
2014-04-02 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 10:00 Nej
 
2014-04-02 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 11:45 Nej
 
2014-04-02 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 12:00 Nej
 
2014-04-02 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 12:10 Nej
 
2014-04-02 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 12:20 Nej
 
2014-04-02 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet, m O 12:30 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions