Väder:

Kall morgon med dimma åtminstone hemma i Gagnekulla. Vid kusten klart och spår av frost. Kall förmiddag men tämligen svag vind. Den ökade något under dagen. Sydvästlig sådan.

Växlande molnighet och 10-15 cm plusvattenstånd.

 

 
 

 

14-03-22

 

Lördag

 

Nya prylar

 

 

 

Ja, hur mycket är fisket en prylsport egentligen? Hur mycket kostar det att fiska?

 Hur mycket av allt det nya som ständigt kommer behöver man ta till sig? Behöver man egentligen så mycket mer än ett nyskuret hasselspö, sytråd, buteljkork och en böjd nål för att få fisk? Plus en mask då. Eller trailer, trollingbåt med sjutton spön och utrustning för hundratusentals kronor?
Själv hamnar jag någonstans där mitt emellan.
Min gula halsduk är från 60-talet och mitt Kunnanspö tror jag är inköpt i slutet av 70-talet eller början på 80-talet. Min båt köpte jag 1975 ny för 3000:-. Men allt håller givetvis inte för evigt utan blir utslitet. Och så beror det förstås på hur man räknar. Bil är nödvändigt till exempel för min del. Men den har man så att säga ändå. Ibland hamnar man i lyxfällan och köper något onödigt. Eller som man kanske senare upptäcker är onödigt. Här två exempel:

 

Jepp, en ny elektronisk och digital våg.

Vad jag ska ha en ny våg till kan man förstås diskutera men jag litade inte på min gamla, den till höger, så jag passade på och beställde en när jag ändå skulle köpa annat. Den var lite större än jag tänkt mig men inte så tung.
Men hm... Jag vet inte om den är så bra... Prövade den nämligen idag för första gången... Och min första tanke var att boka den gäddan till 4 kg men vågen sa bara 3,5... Hm...
De flesta nya, elektroniska prylar är emellertid smarta nu för tiden. Jag undrade nämligen hur vågen hanterade just levande fisk. Det är ju inte säkert de håller sig stilla. Men det verkar som den gör ett slags medelvärde av olika vägningar. Så jag beslöt mig för att lita på den. Man kan ju också testa den på att väga kända tyngder förstås.

Så den andra prylen:

Jepp, en ny kamera.

Det får väl ändå räknas som en viktig fiskepryl. Men kanske en onödig lyxpryl i mitt fall. För min gamla kamera fungerar än även om den börjar kännas lite utsliten. Batteritiden förkortas, video-funktionen är inte i HD och snart börjar den ta in vatten skulle jag tro. Men så var det två händelser som samverkade och fick mig att slå till. Dels att tidningen PC för Alla hade en test där man jämförde ett antal liknande kameror (Stötsäkra och vattentäta) och "min" kom på första plats. Dels att Elgiganten annonserat om den och säljer den för i runda tal 1000:- billigare än riktpriset.

Jag undrade hur de egentligen kunde göra det och ändå gå med vinst. Fast det fick sin förklaring när jag prövade den första gången. Den gick sönder. LED-skärmen la av. Så nu ska jag returnera den till avsändaren och egentligen tror jag nog inte att de köpt in ett lager med defekta kameror. Men det går på garantin och under tiden fortsätter jag använda den gamla. Det är alltså samma kamera men en tidigare version. Som jag varit fullt nöjd med.

Men hur det med smartphones då? Så gott som alla har ju en så varför inte använda den?
Suck, inte min och inte jag. Jag kan ta kort med min. Men inte förrän jag krånglat fram den, satt på den, råkat trycka på någonting och fått upp fel bild, gått tillbaka, hittat rätt, slirat med blöta fingrar, fått in Bing sökfunktion, tryckt på tillbakaknappen, plötsligt börjar den spela musik som jag inte kan stänga av och när den äntligen är klar att ta en bild är ögonblicket för evigt förbi.
Jag tror man spela in film på den men är inte säker. Nä, min mobil är betydligt smartare än jag.

Tja, dagens fiske är inte så mycket att orda om. Men återigen en fin bild:

Det var ju lördag så jag satsade på en tidig raid på ett par halvdana ställen. Dessutom kände jag att jag kanske borde ha stannat hemma och fått Saker Gjorda. Problem, uppgifter och uppskjutna måsten har tyvärr en tendens att inte försvinna bara för att man far iväg ner till kusten och lallar runt i sina vadare med spö och vadarstav i händerna.

 

 


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-03-22 Gädda Första Stället 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Svag SV vxl molnighet 07:30 Nej
 
2014-03-22 Gädda Första Stället 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Svag SV vxl molnighet 07:40 Nej
 
2014-03-22 Gädda Första Stället 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Svag SV vxl molnighet 08:10 Nej
 
2014-03-22 Gädda Första Stället 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Svag SV vxl molnighet 08:20 Nej
 
2014-03-22 Gädda Första Stället 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Svag SV vxl molnighet 09:00 Nej
 
2014-03-22 Gädda Andra Stället 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Svag SV vxl molnighet 10:10 Nej
 
2014-03-22 Gädda Andra Stället 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Svag SV vxl molnighet 10:20 Nej På bild
 
2014-03-22 Gädda Andra Stället 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Svag SV vxl molnighet 10:40 Nej
 
2014-03-22 Gädda Andra Stället 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Svag SV vxl molnighet 11:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions