Väder:

Tät dimma på morgonen. Det lättade från och till senare under dagen men disigt förblev det.

Nästan spegelblankt hela dagen. Mot middagstiden svag ost-sydostlig bris. Då och då.

Vattenståndet låg kring - 5 cm.


 

14-02-27

 

Torsdag

 

Sista februarituren

 

 

Fast den blev helt misslyckad kan man säga. En kombination av dåligt minne och dåligt väder kan man också säga.

För så här såg det ut:

Annars är den här sträckan en av mina absoluta favoriter. Just för att här kan jag riktigt frossa i massvis med långgrund, slät sandbotten. Som ju är min favoritbotten. Som just idag blev ren botten. Just för att den var så ren.
Alltså, vad jag försöker säga är att här krävs antingen blåst och regn eller lite mer vegetation för att det ska gå att få fisk. Och just nu på... På...? Ja, vad är det egentligen för årstid just nu? Vinter eller vår? Men i alla fall är det så att just nu är all bottenvegetation helt borta utom tång. Och det växer det nästan inte alls häromkring.

Och att gäddor inte är dumma har jag konstaterat för länge sedan. Så de håller sig vackert undan ljus och grund sandbotten när det är spegelblankt. Eh... Så smart var alltså inte jag.

Fast en kul upptäckt gjorde jag i alla fall:

En ulk. Eller hornsimpa som det riktiga namnet är. Jag har inte sett någon på en hel massa år faktiskt. Okej, den här var död men i alla fall.

 

Helt lottlös gick jag inte. Hade väl ett par tre efterföljare. Fast på långt avstånd och mycket tveksamt. Skrämde väl iväg ytterligare ett par stycken. Samt hade två ytterliga, lama försök till hugg.

Men den här fick jag i alla fall upp. Eller kunde lossa utan att ta upp den:

Säga vad man vill om min fiskedagbok men fina gäddbilder bjuder jag gärna på. Bara liite mer mörka fläckar på botten, liite mer växtlighet plus lite vind så kommer den här sträckan åter leverera på allvar. Fast det räcker med lite regn och blåst så kommer de in.

I år blir det förmodligen en väldigt tidig sjösättning för min del. Ska verkligen sätta igång med att fernissa åror och mittbräda plus bottenmåla båten. 

Passande nog finns det en artikel i "Svenskt Fiske" just om fiskebåtar. Ja, inte yrkesfiskebåtar utan om mindre båtar avsedda just för sportfiske.
Bra, tänkte jag och läste. Kunde ju vara kul och se om man åtminstone hängde med vad gällde val av båt. Man vill ju vara inne och liksom med de stora grabbarna. Men ju mer jag läste sjönk mina förhoppningar i den riktningen.
Här en checklista på hur en riktig sportfiskebåt ska vara utrustad:
1. Först på listan kommer givetvis ekolod. Det kan ingen klara sig utan. Gärna med sidoscanning så man inte missar de stora fiskarna vid sidan om.

Min båt: Nä.

2. GPS. Det ska man ha för att både lokalisera grynnor och andra bra fiskeställen. Plus att man kan markera där man sett en stor fisk vid sidan om så man inte missar någonting. Hela 15 meter åt sidan kan man faktiskt upptäcka en stor fisk med sin sidoscanner. Jättebra ju!

Min båt: Nä.

3. Elmotor. Gärna en frontmonterad med GPS-styrning.

Min båt: Nä.

4. Spöhållare. Ju fler desto bättre. Både vertikala och horisontella.

Min båt: Nä.

5. Extra givarfäste för sidan av båten för prickskyttefiske. Tydligen är det för att kunna släppa ner sitt bete direkt på en stor fisk man tidigare lokaliserat. Varför hålla på och gissa och pröva sig fram?

Min båt: Nä.

6. "Hållare för topomarkörer. Det är alltid bra att ha markörer med i båten. Med dessa markerar du enkelt en grynna eller djupkurva så du kan lägga kasten rätt."
Här får jag erkänna min okunnighet…  Men tydligen ska man köra fram till ett grund, kasta i en tyngd, lina och ett flöte med flagga på (tror jag). Så kör man tillbaka och börjar kasta mot flaggan. Smart.

Min båt: Nä.

7. Svängbara fiskestolar. Plus det motsägelsefulla begreppet ståstolar som jag inte heller riktigt fattar vad det är.

Min båt: Nä.

8. Trolling- eller reservmotor. Men har man en 50-hästars fyrtaktare och en elmotor behöver man kanske inte det.

Min båt: Nä.

Så tillkommer att man helst ska en inbyggd sump att förvara sin levandes betesfisk i. Det har de i USA. Eller sin egen fångade fisk.

Min båt: Nä.

Suck, det är bara att inse att jag är ännu mer ute vad gäller båtfiske än vanligt gäddflugfiske, vilket jag faktiskt trodde var omöjligt.
Fast en sak har jag och använder mycket, som alla toppmoderna fiskebåtar verkar sakna och det är åror. Så det så.


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-02-27 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Dis och lugnt 10:30 Nej  På bild
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions