Väder:

Plus två grader. Mulet först och så började det regna vid elva-tiden och fortsatte. Frisk, byig ost-sydostlig vind.

Lågvatten kring minus 20 cm.
 

 

 

14-02-11

 

Tisdag

 

 

Menda linan över isflak

 

 

 

Säsongspremiär får man väl både skriva och hoppas på. Det vill säga att vintern inte återkommer. Skulle jag gissa ger jag det en fifty-fifty chans. Det är nästan mitten av februari och åtminstone nu, ser det ut som lågtrycken ute på Atlanten skaffat sig ett övertag.

Nå, när jag körde ner mot kusten idag var jag beredd på att vända om igen och köra hem med oförrättat ärende. Man måste nämligen se med egna ögon hur issituationen egentligen är. Det går inte att förlita sig på vad andra säger eller hur det såg ut igår eller förrgår.

Vad gäller fångst och fisk blev det en väldigt typisk precis-efter-islossningen premiär för min del. Det vill säga inte en fisk, virvel eller ens misstänkt hugg. Precis som det brukar vara. Inne i vikarna och hela skärgården innanför de stora öarna var isen intakt. Men inte så länge till om det här vädret består.

Sist jag var ute låg temperaturen på minus två grader och idag plus två.

En jätteskillnad!

Inte frysa om händerna det minsta. Okej, jag behövde inte blaska i vattnet så mycket eftersom jag inte fick någon fisk men ändå.

Annars hade jag kommit på en lösning som jag ska testa om eller snarare när, det åter bli aktuellt att fiska i minusgrader.

Nämligen att ha med sig en handduk. En som man kan hänga upp i axelhöjd ungefär, innanför regnrocken. För det var det jag saknade; någonting att torka av händerna på efter en gädda.

Det finns alltid en chans på fisk så länge man har flugan i vattnet men jag var medveten om att idag var den väldigt liten.

Fast jag såg fisk idag. Småfisk. Bland stenarna. Det glänste till då och då när de liksom vände sidan upp.

Trots min stora erfarenhet med små gäddor skulle man kunna tro jag är expert på all slags småfisk men så är inte fallet.

Fyra-fem cm långa och liksom en lysande prick vid huvudet. Jag har både sett och kommenterat det fenomenet för några år sedan, vet jag.

Spigg? Löjor? Har ingen aning.

Men mumma för havsöring förstås.

Men idag fick jag nöja med att vada och kasta och vara glad över det. Men snart så...

 


 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions