Väder:

Samma gamla. Frisk till hård sydvästlig vind. Mulet på morgonen och så ännu mulnare med ymnigt regn lite senare på dagen.

Vattenståndet höll sig kring 20+.

Perfekt!
 

 

 

13-12-28

 

Lördag

 

 

Bokslut

 

 

 

 

Nä, att utmana ödet gjorde varken till eller ifrån. Det är så man tror Ödet inte finns. Och vad är det som talar för det egentligen? Ingenting om man tänker efter.

Ingen förändring inträffade idag mot de flesta andra dagarna denna långa och rent-ut-sagt underbara senhöst. Med det avser jag främst vädret och redan nu kan man konstatera att den kommande vintern kommer att bli betydligt kortare än den förra. Ett tillbakakik ger vid handen att då började den i runda tal i slutet av november och pågick med undantag av cirka en vecka kring jul och nyår, ända till i början av april.
Som det nu ser ut kan isen inte lägga sig förrän om några veckor. Utmanar jag ödet? Ha, det finns inget Öde! Det kom vi ju överens om nyss. Istället är det tecken på megalomani av gigantiska mått om jag tror att beroende på vad jag tycker, tror eller hoppas, några slags allsmäktiga gudar, andar eller möjligtvis aliens sitter och ändrar på hela norra halvklotets vädersystem bara för att straffa mig. Nä, så viktig anser jag mig faktiskt inte vara.

Här inledde jag årets sista fisketur:

Och precis som det står i visan: "Det spelar ingen roll om du är fattig eller rik
                                                         smågäddor vimlar i varenda liten vik."

Det spelar heller ingen roll om SMHI påstår att det ska bli sydlig vind, som idag. Den blir ändå sydvästlig. Och därmed låg den på lite för mycket här. Det brukar vara ett hyggligt ställe men har en stor nackdel och det är att det lite för mycket trafik och folk i närheten. Så det blir inte så ofta jag är där. Idag var första gången i år faktiskt. Trots att det var lördag. Men, resonerade jag, de flesta är ju lediga nu i mellandagarna i alla fall och med det här vädret är det nog inte så många som är ute. Det var en allvarlig felbedömning från min sida, skulle det visa sig. Kanske inte just där men på det andra stället. Eller snarare tredje, det beror lite på hur jag räknar.

Gör jag oväntade strandfynd brukar jag ta en bild på det och skriva något om det.

Här är dagens:

Ett av de märkligaste faktiskt. Not! För konstigt nog gjorde jag ett liknande på nästan exakt samma ställe. Det tog en stund att leta upp det men till slut hittade jag det: 02-09-22.
I och med att den är vattenfylld och massvis med sjögräs i den, ser den ut att ha legat där åtminstone flera veckor. Någon som förtöjt den där och sedan fått förhinder att hämta den? Någon som glömt bort den?
Det framgår ju på bilden var den ligger och är det någon som känner igen den eller på annat sätt vet hur den kan ha hamnat där är det bara att hämta den. Men försök inte starta motorn för bensintanken ligger helt under vatten.

Även här, det jag kallar ställe tre, var vinden alltför västlig och därför var det sämre än vanligt. Gäddorna var mindre än vanligt också. Vilket inte vill säga lite. Eller mycket kanske det ska vara...?
De jag lyckades kroka. Så är det när man använder en extralång fluga, de små missar ofta. Det är ju jättebra, kan man tycka och visst är det så. Men samtidigt är det väldigt irriterande att det hugger hela tiden och man inte ser vad det var. Visst, jag antar att det är pyttegäddor men kan inte veta det.

Så till fjärde och sista stället. Det är söndags- och hundpromenerarnas absoluta paradis här på jorden. Men, tänkte jag åter, det här regnet ska väl hålla de flesta därifrån. Plus att där är absolut lä vid väst-sydvästliga vindar och ställvis fin sandbotten att gå på. Plus att man brukar få en fem-sex gäddor där. Idag var det mest avsaknaden av den hårda vinden jag var ute efter.

Men grovt underskattade jag folks lust till helgpromenader! Det var ständig trafik till parkeringen där folk bara vällde ut ur bilarna; hundar skällde och barn skrek. Och flera kände tydligen mig och gick ut på stenarna och ropade till mig. Så jag fick vada iland och ställa mig och prata. Så där blev inte många kast gjorda, kan jag säga. Det var till och med snudd på att det jag skrev förra gången blev till osanning. Att jag aldrig fick fisk efter kl 15.

Nå, vederbörande behöver absolut inte få dåligt samvete för jag skojar lite här ovanför. Det gjorde absolut ingenting utan det är bara trevligt att prata lite fiske med folk som läser det jag skriver.

Nytt år och bokslut, ja...

Tja, det är inte så mycket att orda om... För min del kommer nog fisket att rulla på ungefär som det brukar. Jo, en sak har jag bestämt mig för. Nämligen att köra med en lite kortare fluga. Åtminstone nu under januari och februari. Jepp, det blir säkert isfritt då, tar jag för givet.
Två fördelar: Dels ökar chansen för havsöring. Så på varenda ställe jag någonsin fått eller sett öring ska det sitta en kort fluga på tafsen. Det har varit ytterst knapert med öring för min del de senaste åren vilket till stor del beror just på den långa istiden. Jag tror mig även veta att under nämnda månader stryker de även kring inomskärs.
Den andra fördelen blir att jag får veta om det verkligen är smågäddor som är där och nyper i flugan och nafsar utan att fastna. Varför hålla på och fjäska för stora gäddor som ändå inte finns?
Det är bättre jag får upp de där smågäddorna så de kommer på pränt i statistiken också.

Varför det är så viktigt med fiskestatistik kan man också diskutera. Det är det givetvis inte men har man väl börjat är det svårt att sluta. Det kanske ser omständigt och jobbigt ut men det är det inte. Jag använder MS Access och det fyller själv i de flesta posterna. Så det är egentligen bara vikten på fisken och klockslaget jag ändrar. Så kopierar jag bara över det hit till dagboksbladet och ändrar namnen på platserna av sekretesskäl. Man vill ju precis inte att NSA, FRA och Putin ska får reda på var jag håller till. Klockslagen är inte så exakta förstås utan ungefärliga. Som idag hade jag extra svårt att få till de sista rätt eftersom jag stod och pratade så länge. Fast jag har ju alltid en sluttid att räkna bakåt från plus att jag ibland kan få hjälp av tidpunkten när bilderna är tagna. Jag kan bara hålla tre gäddor i minnet åt gången och då antecknar jag dem och ibland krånglar jag fram mobilen för att kolla på tiden.

Här är fiskebokslutet för i år:

Antal fångade fiskar år 2013: 610   Vikt Totalsumma Summa: 1373,1 kg

Det är en finess i Access att man kan få det att summera och räkna ut. De allra, allra flesta fiskarna är givetvis gäddor.


Fiskejournal 2013
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-12-28 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 08:45 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe ett 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 09:00 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 09:10 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 09:20 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 09:30 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 09:40 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 09:50 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 10:00 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 10:10 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 10:30 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe tre 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 13:00 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe tre 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 13:30 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe fyra 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 14:00 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe fyra 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 14:15 Nej
 
2013-12-28 Gädda Ställe fyra 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Regn frisk sydvästlig vind 14:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions