Väder:

Ingen storm men i alla fall säkert kuling när det var som värst. Från väster. Väldigt varierat väder för övrigt. Svarta moln omväxlande med klarblå himmel och solsken. På morgonen även någon kortvarig, häftig skur.

Vattenståndet även det skiftande. Det började med cirka 10 cm över och på eftermiddagen låg det på nära normalt.
 

 

 

13-11-05

 

Tisdag

 

 

Publikfiske

 

 

 

Idag tyckte jag att jag borde våga mig utåt. Mot utsidan och öppna havet. Nja, det skulle visa sig en ganska dålig idé.

Det blåste nämligen både mer än SMHI påstått och jag själv trott.
Men det var intressant att kolla hur det såg ut efter Simone.

Ha, precis som jag förutsagt, hade det spolats upp massvis med tång, bandgräs och andra alger i meterhöga drivor. Det är nämligen nästan meterdjupt här så visst är de meterhöga.

 Men de borde ha spolats ännu längre upp på land tyckte jag. Så det inte driver ut igen vid frånladsvind och ställer till det.
Nå, det kommer nog.

Min plan var att jag skulle hitta åtminstone en stor gädda som gått in och ställt sig lä någonstans på de kuststräckor jag tänkt befiska idag. Jag trodde faktiskt på att det skulle lyckas med tanke på både Simone och alla andra lågtryck med hårda vindar som följt i hennes spår.

Men icke.

Inte en enda kontakt med vettig fisk.

Vilket hade varit det ena målet med dagens fiske som totalt misslyckades.
 
Det andra var som vanligt att ha trevligt.

Och det lyckades jag med betydligt bättre, som tur var.

Vädret fortsätter ju vara höstperfekt. Inga minusdagar. Bara någon enstaka minusgrad någon enstaka natt.

 Ständigt nya, härliga, milda lågtryck som driver in från Atlanten och Brittiska Öarna.

Keep up the good work, hör ni!
Den här bilden är från det jag kallar Ställe ett. Där fick jag bara en gädda vilket faktiskt kom som en överraskning. Alltså att jag överhuvud taget fick någoning alls och inte tio gäddor.

 Att jag ens gjorde några kast där berodde på att jag gått en bra bit dit och behövde vila mig lite. Inte för att jag var trött utan för att jag var på gränsen att bli svettig och behövde svalna av innan jag kunde fortsätta mot ställe två dit det var en bra bit att gå. För svettig vill jag absolut inte bli. Det blåste på tok för mycket rakt in och då är det ingen mening att ens försöka. Men det gjorde jag alltså ändå och mot alla odds fick jag en och hade till och med ett par känningar till. Kul.

Bilden till höger: Ta bara en sådan sak som att kolla på vädret. Än var det solsken och än täckte blåsvarta moln himmlen. Till och med samtidigt. Det både ösregnade och solen sken och då fick jag en av mina bästa regnbågsbilder någonsin.

Oj, nu när tittar noga på den, upptäcker jag ytterligare en båge, lite till höger om den tydliga. En ytterst svag men dock.

Bilden till vänster är ju inget vidare men så är den också klippt ur en film. Trodde gäddan var betydlgt större och satte därför upp kameran på en sten. Dagens största gädda; 3 kilo.
Från Ställe nummer två som jag haft stora förväntningar på. Nå, inget jag grämer mig över, faktiskt. Jag vet att jag snart kommer att få en fem eller sexkilos. I alla fall om mildvädret håller i sig.

Då så... Då var ställena ett och två redovisade. Återstår då ställe tre. Det är då rubriken får sin förklaring. Jag hade lite tid över och solen sken ivrigare än någonsin så jag tänkte att varför inte köra dit och fördriva en skön timme?

Sagt och gjort körde jag vidare och svängde in mot ett litet ställe där det i och för sig brukar finnas en hel del hundpromenerare men det stör inte mig så mycket. Men en vardag i november brukar det vara tämligen folktomt överallt ute i naturen. Men så absolut icke här idag.

Vid det här stället finns också en militär installation. En liten staketomgärdad hamn och några förrådsbyggnader där det oftast är helt öde. Men där var det liv och rörelse idag. Fullt med bilar eller kanske snarare fordon på parkeringen. Militärbåtar i hamnen. Och beväpnade vaktposter vid grinden. Tänkte nästan vända om och köra ut därifrån men en blick ner mot viken fick mig att ändra mig.
Äsch, tänkte jag, lä och när solen skiner och den fina och grunda sandstranden... Nä, det vill jag inte missa! En och annan smågädda brukar det alltid finnas där så jag parkerade, gick ut och tooled up som de säger i amerikanska filmer. Både militärer och gangstrar.
Jag nickade till vakterna när jag passerade förbi, de nickade tillbaka och jag gick ner till vattnet och kollade runt lite. Då upptäckte jag en misstänkt figur långt borta vid klipporna där viken tar slut, kan man säga. Där stod han och förmodligen kastade. En spinnfiskare gissade jag. Äsch, tänkte jag igen, förhoppningsvis fortsätter han åt andra hållet. 

Jag vadade ut och började kasta. Jag brukar alltid börja längtst till höger, precis vid gränsen mot det militära området och kasta in mot en, förmodligen, förbjuden liten vik där inne. Där brukar jag alltid få den första lilla gäddan nämligen. Men idag vågade jag inte det utan gick några meter till vänster istället, åt det civila hållet. Gjorde väl några kast utan att något särskilt hände.
Då hörde jag ljud bakom mig. Metalliska klickljud... Vapen som görs skjutklara... Jag vände mig om och där stod tre soldater på stranden och riktade hotfullt sina automatvapen mot mig!
Nä, det gjorde de inte alls; det var ett skämt.

De var hur artiga som helst. Men befälet som vakterna uppenbarligen hämtat, sa bara att det pågick en militär övning där och att jag inte skulle flytta mig åt det hållet. Alltså åt höger, in i den förbjudna zonen. Varpå jag svarade att det hade jag ingen tanke på utan jag skulle förflytta mig till vänster. Då frågade han om jag fiskade öring. Nä, gädda, svarade jag. Då önskade han mig skitfiske. Så gjorde han honnör, vände på klacken, röt "avdelning framåt march!" och marcherade taktfast därifrån.
Nä, det gjorde de inte alls, det var ett skämt. De bara gick därifrån, helt vanligt.

 Bäst jag stod där fick jag det första påslaget. Gäddan plaskade duktigt i ytan men lossnade. Precis då hade spinnfiskaren kommit tillbaka och stod där bakom mig. Jag hörde inte riktigt vad han sa men han hade tydligen börjat här och fiskat igenom den sträcka jag hade tänkt mig. Han hade fått ett par smågäddor, sa han. Då missade du den här, sa jag. Plus någonting om att här brukar det mest finnas smågäddor. Vilket är helt sant. Men visst har det hänt att jag både fått och sett större häromkring.

Så började jag få den ena efter den andra. Vakterna uppe vid grinden stirrade ner mot vattnet. Jag gjorde lite show av det, erkänner jag. Höll upp gäddorna så jag var säker på att de skulle se dem och släppte tillbaka dem så det både syntes och hördes. Fler och fler soldater samlades uppe vid parkeringen. Dock inte för att kolla på vad jag höll med på utan det var någon slags uppställning. Mitt fiskande kunde de nog inte undgå att se i alla fall för alla de meniga stod vända ner mot vattnet. Jag la ner lite extra kraft i kasten och ansträngde mig så det skulle se snyggt ut. Dramatiserade gäddorna plaskande och tyckte det hela var lite roligt faktiskt.

Jag förflyttade mig mer och mer utom synhåll bort mot där det börjar bli djupt och svårvadat och kunde konstatera att jag sammantaget landat sju gäddor på den sträcka spinnfiskaren varit strax innan. Så där ser man... Exakt vad får var och en dra sina egna slutsatser.

Jag vågade inte plocka fram någon kamera där. Vem vet? Då hade de nog skickat ut den där stridsbåten mot mig, krävt att få kameran, slitet ut minneskortet och slängt det i sjön!
Nä, det hade de inte alls; det var ett skämt.

Men det fanns en stridsbåt där som jag kunde studera. Plus att jag även till mitt förtret upptäckte en liten båt som närmade sig. Såg ut som sportfiskare. Trollingfiskare eller jerkbaitare förmodligen... Suck, tänkte jag, ska nu de också komma här och störa. Men då la stridsbåten ut och satte full fart mot småbåten! Det är en ganska imponerade syn för de är stora och svarta och river upp ett väldigt svall. Det såg ut som om de bordade den! Och ja' ba' "Yess! Nu får de vad de tål"
Nä, det tänkte jag inte. Aaabsolut inte. Det var ett skämt.

Snart förstod jag att det var någon slags övning för det förfarandet upprepade sig ett par gånger till, så jag förmodade att även småbåtarna tillhörde militären.

 


Fiskejournal 2013
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-11-05 Gädda Ställe ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 08:00 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe två 1,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 09:30 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 10:00 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe två 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 10:15 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 10:30 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 10:45 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 10:50 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe två 3 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 11:10 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe tre 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 11:45 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe tre 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 12:00 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe tre 1,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 12:10 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe tre 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 12:15 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe tre 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 12:30 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe tre 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 12:40 Nej
2013-11-05 Gädda Ställe tre 1 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, frisk V 13:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions