Väder:

Otroligt lugnt på havet på morgonen. Spegelblankt. Men snart friskade det i. Alldeles för snart och duktigt.
Väst-sydvästlig riktning.

Mestadels soligt men lite slöjmoln.

Vattenståndet låg på cirka 5-10 cm under.
 

 

13-08-29

 

Torsdag

 

Fiaskofiske

 

 

Få se nu... Jag ligger efter lite med fiskeskrivande... Det var egentligen meningen jag skulle förbigå den här dagen med tystnad... Eftersom det egentligen var meningen att idag skulle jag bevisa att det gick lika bra med rent zilver i flugan.

Att det inte gjorde det var faktist varken mitt eller flugans fel utan här går det alldeles utmärkt att skylla på vädret. Hade knappt kommit utanför öarna och börjat kasta förrän det blåste upp. Innan låg hela havet absolut spegelblankt och solen sken så vackert.

Till och med att jag skyndade mig till ett speciellt kustavsnitt där jag visste (eller ska jag skriva "visste"?) att det gick flera gäddor i femkilosklassen var det för sent. Det blåste alldeles för mycket för att jag skulle våga mig på att gå i närkamp med bränningarna och stenarna vid den udden. Nä, jag fick köra hem redan vid halv-tolvtiden.

Men på hemvägen inträffade den här incidenten som jag tycker är värd att berätta om.

Här närmar jag mig alltså stan. Byggnaden längst bort om babords halsar är Varvet.

Aspöfärjan stävar mot Handelshamnen med god fart. Det är krabb sjö men nu befinner jag mig ju innanför öarna så det är absolut ingen fara.

 

 

 

 

 

Men!

 

Så har jag en annan passagerarfärja på styrbordssidan om mig! Kolla!

Det finns några stycken sådana och den här kanske heter "Gåsefjärden", men den kommer i alla fall från Senoren-Tjurköhållet.

Det intressanta är att de två stora färjorna är på en kurs som vad jag kunde bedöma skär varandras. Plus att jag befinner mig i mitten. Jag gjorde till och med den bedömningen att vi alla tre skulle kunna sammanstråla i en  kollision!

 Det är därför jag plockade fram kameran och filmade. Eller försökte. Bilderna är klippta ur filmen och tyvärr lyckades jag inte få med bägge båtarna på samma bild.

Dels var sjön ordentligt krabb redan från början och ju närmare vi alla tre kom varandra, desto mer drabbades jag av det dubbla svallet från dem. Min lilla båt kastades omkring som ett nötskal i Niagara, om jag ska överdriva ordentligt. Men det stötte och slog så dant att det var omöjligt att hålla kameran stadigt och det var bara sporadiskt jag fick in båtarna i fokus. Tyvärr.

Men jag drog ner på gasen för säkerhets skull och gav de större båtarna försprång. Och de bara fortsätter skära in mot varandra och ingen verkar ge sig!

Ett chickenrace till sjöss!

 

Det här var det närmaste jag lyckades fokusera på mötet.

Men det var inte många meter som skilde båtarna åt!

 

 

Men tänkte jag, man kan tolka det på två sätt: Antingen var de bägge kaptenerna utomordentligt skickliga med full koll på sina respektive kurser och det var bara skenbart som de höll på att kollidera.

Eller inte.

 

Från min synvinkel såg det i alla fall väldigt vanskligt ut.

Se det var en riktig skepparhistoria det. Och för alla er landkrabbor är det väl bäst att förklara de svåra nautiska termerna: Styrbord = höger och babord = vänster.

 


Fiskejournal 2013
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-08-29 Gädda Mitt ute på den svallande ocean 2 Zilverzara Ja Nej Nej ABU 10 fot AFTM 6-7 Snabbsjunkande WF-6 Sol, måttlig NV 08:00 Nej
2013-08-29 Gädda Mitt ute på den svallande ocean 2 Zilverzara Ja Nej Nej ABU 10 fot AFTM 6-7 Snabbsjunkande WF-6 Sol, måttlig NV 09:00 Nej
2013-08-29 Gädda Mitt ute på den svallande ocean 2,5 Zilverzara Ja Nej Nej ABU 10 fot AFTM 6-7 Snabbsjunkande WF-6 Sol, måttlig NV 09:30 Nej
2013-08-29 Gädda Mitt ute på den svallande ocean 2 Zilverzara Ja Nej Nej ABU 10 fot AFTM 6-7 Snabbsjunkande WF-6 Sol, måttlig NV 10:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions