Väder:

Ganska frisk nordvästlig vind på morgon och förmiddag. Lugnade ner sig och övergick till sydvästlig sjöbris vid middagstid.

Soligt och hett.

Vattenståndet låg nog på ett par cm över.
 

 

 

13-08-04

 

Söndag

 

Fiske med förhinder

 

 

 

Ibland önskar jag att jag vore actionhjälte. Typ James Bond eller Ethan Hunt i Mission Impossible. Vi har alla sett hur han jagas av skurkarna som tömmer magasin efter magasin efter honom. Hur han springer längs en kajkant. Ännu mer skurkar kommer från andra hållet. Nu blir det spännande!
Ska någon råka träffa honom med det tiotusende skottet avfyrat från åtta, tio personer med automatvapen på nära håll?
Nej då. Alla missar. Men det är nu hjälten upptäcker en båt vid kajen. Raskt hoppar han ombord, startar och är iväg med vrålande motor på en tiondels sekund.

Suck, det är där jag blir avundsjuk.

För när jag står där på bryggan tidigt på morgonen, har bråttom och vill iväg så fort som möjligt går det banne mig inte på varken en eller två bråkdelar av en sekund utan jag måste hålla på närmare tio minuter innan jag kommer iväg.

OK, i rättvisans namn ska sägas att jag måste lasta i en massa grejor och jag inte har automatstart på min motor men ändå.
Jag måste låsa upp förtöjningarna, dona med bensintanken och greja lite allmänt innan jag kan börja dra i startsnöret, vända och börja styra ut.

Men ändå är det beundransvärt att hjälten måste vara så välbekant med varenda upptänklig båt- och motormodell som finns, för att han så snabbt får igång den snabba motorbåten som så passande ligger där helt olåst vid kajen.

Så visst är det tur att inga hjältar brukar jagas av en massa vilt skjutande, ovarall-klädda skurkar på Långö, ut på Pantarholmens Båtklubbs långa brygga och hoppa ner i min båt och hoppas på att kunna fly sjövägen.


Gäddan på bilden är inte så stor som den kanske verkar utan den är gjord av killarna på special effects.
Samma team som Putin använde förresten.

Åter en dag där det går bra att klaga på vädret. Det blåste redan 6-7 sekundmeter nord-nordvästlig vind tidigt på morgonen men jag chansade på att det skulle bättra sig. Samt att jag hade liggunderlag, badbyxor och bok med mig. SMHI lovade nämligen sol och värme senare på dagen.

Jag smög längs uddar och läsidor på morgonen för att fördriva tiden.

Fick så den här gäddan och hade väl några mindre följare. Spår av algblomning men de verkade dö av nu och göra vattnet mörkt.

Allteftersom det blev varmare så lugnade vinden ner sig för att så småningom nästan helt klinga av. Fick mig ett par sköna timmars äkta sommarfiske. Soligt, hett och svag vind. Utmärkt!

Jag vet att jag brukar påstå att vid båtfiske spelar ställena mindre roll än när man vadar. Med båten kör man ju preics dit man vill bland alla grund, kobbar, öar och skär. Är det inte bra på ena stället så kör man bara till något annat.

Det är nästan sant.

Genom åren har man lärt sig att på vissa, avgränsade platser; det kan vara ett visst grund eller avsnitt av en udde eller bara några stenar; just där brukar det finnas särskilt stora gäddor. Idag befiskade jag ett par sådana ställen och det stämde. Fast det är inte alls säkert att de hugger men jag såg dem i alla fall. Just då var det både totalt lä plus att vinden nästan dött ut. Den höll på att ladda för sjöbris nämligen. De nöjde sig med att följa efter; i alla fall de största.

Ja, inga jättegäddor någonstans men åtminstone ett eller ett par kilo större än dem jag håller upp så nära kameran att jag måste torka ren linsen från gäddslem efteråt.

Men det spelar inte så stor roll, huvudsaken är ju att de finns.

Här ytterligare en bild som ljuger lite. Så förtvivlat stor var nämligen inte den här fisken (heller).

Den högg på nära nog sista kastet. Sjöbrisen var igång, jag hade ett av de där extra bra ställena framför mig, allt kändes både skönt och bra och det kändes verkligen som att den där fem-sexkilosgäddan bara var några meter eller minuter iväg. 
Men så packade jag ihop och körde hem.
Varför?

Jo, de ringde från jobbet och det hade uppstått en vakans på kvällspasset och kunde jag tänka mig att gå in?

Tja, det är ont om folk nu under semesterperioden och efter lite tvekan accepterade jag.

Gäddorna finns kvar, än är sommaren inte slut och jag jobbar ändå nära nog bara halvtid så det blev inte så stor uppoffring.

Fast just då kändes den gaaanska stor.

Det blir ju en liten slant extra och kanske den får mig att äntligen komma till skott och skicka iväg den där ordern med den snabbsjunkande linan jag gått och grunnat på.

På tal om skurkar, Putin och haspelspön...
Jag vet att en del kan ta illa vid sig av att folk talar illa om deras favoritgrejer men jag hoppas de förstår att det mest är på skämt. Ungefär som mellan Microsoft och Apple, kaffe eller te, hund eller katt, hårdrock eller synt osv.

Men faktum kvarstår: Adolf Hitler fiskade med haspel. Och Putin övertog Josef Stalins fiskeutrusting.
Vid en undersökning av samtliga morddömda fångar i USA framkom i en studie att av de som fiskade, använde 96,3% haspelrulle! Resten förutom en, multiplikatorrulle. En enda var flugfiskare.

Plus att det senare visade sig att han var oskyldigt dömd! Detta enligt den kända FAKE-studien. Favourite Angling Kriminal Enquiery som tydligen förvånade många när den publicerades för några år sedan.

Ja, detta och en hel del annat framkom efter diverse sökningar här på nätet. Fakta som kanske känns överraskande för många. Och visst, man ska vara ordentligt källkritisk vid allt man hittar på Internet men de här kändes så rätt att de stämmer säkert.


Fiskejournal 2013
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-08-04 Gädda 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol, nordlig bris 09:00 Nej
2013-08-04 Gädda 3,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol, västlig bris 10:00 Nej På bild
2013-08-04 Gädda 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol, västlig bris 11:00 Nej
2013-08-04 Gädda 4 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol, sydvästlig bris 12:00 Nej På bild

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions