Väder:


Som igår kom första riktiga regnet på länge. Idag åter sol och enligt uppgift skulle det blåsa friskt.
Tidigt på morgonen måttlig nordvästlig vind. Den ökade på framåt dagen och vred sig något åt sydväst. Sol.

Vattenståndet 5-10 cm under.

Ingen algblomning utomskärs.
 

 

 

13-08-01

 

Torsdag

 

Fiskenotiser

 

 

 

En längre tid nu har jag försökt få till lite båtfiske. Utan att lyckas. Blåst för mycket. Eller åtminstone har risken för blåst varit för stor. Enda dagen som var perfekt var den jag passade på att göra slag i saken och köra till Karlshamn och bland annat besöka Fiskeshopen därstädes. Då kunde jag se havet nästan spegelblankt. Typiskt.

Hade jag varit lite bättre på hugget skulle jag ha satsat som igår istället. Då regnade det nämligen ordentligt hela morgonen och förmiddagen. Men idag kände jag verkligen för att köra ut någonstans och kasta. Egentligen ska det ha blåst betydligt mer än de cirka 10 sekundmeterna för att det ska bli bra på det utvalda stället så här mitt i sommaren men, tänkte jag, nu vill jag bara ut och kasta så får det bli hur det vill med fångsten.

Rött, sa räven om rönnbären, eller hur det nu var.

Hett, sa jag om att gå omkring i vadarna mitt i högsommarvärmen. Särskilt när det var nästan lika varmt i vattnet som i luften. På sina ställen hade det faktiskt varit 25 grader i vattnet. I havet.

Men det blåste samt att jag förstås såg till att inte behöva gå på land några längre sträckor. Plus att jag startade ganska tidigt på morgonen.

Så på det hela taget blev det en positiv upplevelse.

Visst, jag fick bara en gädda men den vägde i alla fall minst sex kilo.

VARNING! VARNING!

Jag gjorde nyss en så kallad Putin.

Det kan väl knappast ha undgått någon gäddfiskare det här med Putins fiskande. Först såg jag bilder på honom med bar överkropp och med haspelspö i handen. Så kom uppgifter och andra bilder och filmklipp där han visade hur han landade och höll upp en tjugokilosgädda.

Så blev det ett väldigt mediadrev och rabalder om att det var fel. Inte vägde den tjugo kilo inte! Bluff och bedrägeri och propaganda bara! Och var inte bilderna flera år gamla och hade han överhuvud taget fiskat i år?

Högst tio kilo vägde den, ansåg vana gäddfiskare, enligt media. Roligt när gäddfiske blir internationell storpolitik.

Jag har själv sett filmklippen och visst, tio kilo verkar stämma. Det beror lite på hur lång Putin är också för att rätt kunna göra en bedömning

Tyvärr är det så att i hans fall tror jag han ljuger och överdriver.

Jag menar haspelfiskare... De går inte att lita på... Ett skumt anhang, hela bunten! Så är det bara.

Men det är kul med lite fiskenotiser i media. Jag läste också det här:

 "Gamleport i Göteborg har tre akvarier med fiskar – men fiskar trivs inte i nattklubbsmiljö, påpekar länsstyrelsen. Därför måste nattklubben se till att fiskarna får daglig tillsyn och framför allt sänka ljudnivåerna från tidigare uppmätta 100 decibel till mer acceptabla 65 decibel."

Och jag som trodde fiskar var döva. Att de bara uppfattade vibrationer med sin sidolinje. Jag gjorde några sökningar här på nätet och tydligen har fiskar hörselorgan också men hur de uppfattar ljud utanför sitt eget element kan man ju alltid diskutera. Men visst kan väl hög ljudvolym, fram för allt basljud, orsaka vibrationer som fortplantar sig in till de stackars fiskarna. Men om nu länsstyrelser vill göra något för att underlätta fiskarnas liv finns det säkerligen betydligt viktigare insatser att göra. Ungefär 100 000 gånger viktigare. Kanske ännu hellre deras död.

Kolla här hur jag plågar den här gäddan till exempel.

Nä, jag menar inte c & r i allmänhet. Inte heller är jag vegan eller militant djurrättsaktivist även om jag tycker att de senare kan ha rätt i mycket.

Man brukar ju ha sig själv som moralisk måttstock; det jag gör är rätt men det som andra gör, är ju helt bortitok!

När jag var liten till exempel satte jag gladeligen en krok under skinnet på en löja, mört eller abborre och lät den simma omkring tills den antingen dog eller togs av en gädda och då dog.
Abborrarna var bäst för de levde längst.

Inte särskilt djuvänligt av mig. Inte tänkte man så där värst mycket på hur betesfisken hade det. De skrek ju inte ens...

Men att man slog ihjäl en fisk å det snaraste om man skulle behålla den insåg man lyckligtvis.

Om nu djurrättsaktivister eller länsstyrelser verkligen vill ha något att bita i så är det bara att vända sig till yrkesfiskarena och andra som använder fasta redskap.

Jag tänker främst på långrev och drivgarn och liknande där krokad fisk får gå i timmar, dagar och dygn innan de dras upp. Men det är en annan debatt och var och en får göra vad det egna samvetet säger.
Men visst blev bilden bra!
Fast själva gäddan blev en stor besvikelse. Den högg nämligen i ett stort plask och just då råkade jag ha blicken åt annat håll så jag såg den inte. Så stack den iväg. Ett tydligen inte helt säkert sätt att veta på ett ungefär hur stor gäddan är, är hur den rör sig. En liten gädda sprattlar. En stor går. Alltså bara simmar iväg utan mer än någon inledande krökning av kroppen. Och den här gick länge innan jag till slut fick syn på den. Men sommargäddan är minst dubbelt så stark som vintergäddan vilket jag verkade ha glömt. Jag hade dessutom några mycket tveksamma hugg, virvlar och följare av ännu mindre gäddor.

Jag hittade förresten ingen passande sjunklina där. Däremot en på förnyad nätsökning men nu är sommaren snart slut så jag tvekar.

En mycket mager fångstabell idag:


Fiskejournal 2013
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-08-01 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina Sol, måttlig V 10:30 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions