Väder: 

Väder: Lagom vind, det vill säga lätt bris de första timmarna. Så ökande till för mycket. Väst-sydväst. Mest mulet med några solglimtar.

Tror det var omkring normalt vattenstånd. Det är inte så viktigt vid båtfiske så jag brukar slarva med att kolla det.

 

 

13-07-05

 

Fredag

 

 

Sommarfisket igång

 

 

 

Eller inte...? 

Helst vill jag det ska vara lungt, varmt och soligt för att jag ska kalla det sommarfiske för fortfarande är det mest datumet, en vecka in i juli som stämmer överens med begreppet sommar. Än har det inte varit det så mycket av den varan. I alla fall inga dagar jag satt av till fiske.

Jag var ute en dag för någon vecka sedan när det både blåste och regnade ordentligt på ett traditionellt vinterställe men det blev ganska misslyckat. En udde där man brukar få trängas med får, nötkreatur, soldater och fågelskådare. På vindsidan var det alldeles för mycket ålgräs och på läsidan på tok för mycket omkringflytande sörja så där gick det inte att komma till ens. Fick väl en fyra, fem smågäddor men det var inte det minsta roligt och jag stannade inte länge.

Flera tilltänkta fiskedagar har det blåst för mycket redan tidigt på morgonen även om det varit varmt och soligt. Idag såg det mer lovande ut så jag körde ner till Långö i stan och faktiskt, varken dimma eller hårda vindar.

Mycket märkligt; samma fartyg jag såg på midsommardagen låg kvar. Det såg i alla fall ut som samma men kanske det hade flyttat på sig men det är svårt att avgöra eftersom jag såg det ur en annan vinkel idag.
Mysteriet tätnar.
Någon som vet mer än jag?

Jag fick väl ett par timmars ordentligt fiske innan vinden friskade i. Det var nästan det där med en fisk på första kastet stämde till och med.
Till råga på allt av en mycket fin gädda.

Efter det lättade molnen och solen sken och värmde så skönt. Jag drev i lagom hastighet och fiskade på och allt var så mycket toppen man nästan storknade.

Mycket riktigt varade det alltför kort tid. Raskt vände molnen och kom tillbaka med besked. Vinden ökade och snart blev det omöjligt att fortsätta fisket.

I alla fall om det ska vara roligt och det är mitt främsta syfte.

En försmak fick jag i alla fall av hur det ska vara. Jag har nedskriven tjänst numer plus att min semester inte ens har börjat så jag har goda chanser att pricka in fina sommarfiskedagar framöver.

Men jag måste införskaffa en snabbsjunkande fluglina, har jag märkt. Den jag använder nu är långsamt- eller i bästa fall -normalsjunkande.

Att flugfiska vadande och från båt är två vitt skilda fiskesätt, tycker jag. Vilket är bäst och roligast är sannerligen ett ämne för ett debattprogram i TV. Men jag ska göra en liten semesterresa till Karlshamn, tror jag och kolla på Fiskeshopen därstädes. Att handla fiskegrejor på nätet och i affär är också två vitt skilda inköpssätt, tycker jag. Bägge med sina för- och nackdelar. Fördelen med affär är att du ser vad du köper innan du betalar.

Dåligt med fiskebilder idag. Det brukar bli det när jag båtfiskar faktiskt.

Så vilken tur att det blev en video med desto mer fiske och gäddor då!

Jepp, även den här gången blev det en i det närmaste perfekt filmillustration till dagens fisketur. Förutom inledningen är allt filmat idag.
Ja, jag brukar ta med några bildrutor från sjösättningen och idag är ju första, egentliga båtfisketuren så jag tyckte de platsade.
Trots att jag klippte och klippte blev filmen ändå nästan nio minuter lång men det är för att gäddorna är så kämpastarka nu på sommaren. Jag tror ingen kan anklaga mig för frökenfasoner när jag tar in en gädda, vare sig den är stor eller liten men det tar faktiskt sin lilla tid.
Men vis från förra sommaren, vinklar jag inte spöt så mycket när jag pressar. Förlitar mig mer på en hårt åtdragen slirbroms.

Jag visar tre gäddor och den största som jag fick först, la jag sist. I den kampen hände det mycket. Precis när den högg och den fattade det, stack den iväg ett tiotal meter och ställde sig bakom en sten. Dels drev jag mot den och fick backa med årorna. Så ankrade jag men jag fick dra upp det igen för att kunna lirka loss gäddan.
Det värsta som finns i hemmavideor är de där långa tagningarna där ingenting händer. Jag har försökt klippa bort dem så mycket som möjligt.
Jag vet!
Nästa gång jag får en gädda över fem kilo ska jag bara visa den kampen från början till slut. Ingenting annat bara för att visa hur lång tid det tar att få den landningsmogen.
 

Det här med landningsmogen... Det påminner mig om den ständigt aktuella debatten om catch and release. Jag läste i tidningen om någon som gjort en studie i ämnet här från Blekinge. Ännu en.
Jag tycker alla jag läst om kommer fram till ungefär samma slutsatser. Och alla brukar råda till att ta in fisken så snabbt som möjligt för att den inte ska ha tröttat ut sig. Varpå jag alltid brukar bjäbba emot och hävda att tar man in den FÖR snabbt, riskerar man bara att den börjar sprattla helt vilt när man håller på att ta loss kroken och att den då riskerar att skada sig själv. I synnerhet om den tas upp på land eller i en båt. Både med och utan håv. Och det i all synnerhet om man fiskar med wobbler med två eller tre trekrokar som bestyckning.
Det har ju börjat pratas om c & r när det gäller laxfiske också i kölvattnet efter dioxinskandalerna och/eller vild- kontra odlad lax. Jag vet knappt någonting om laxfiske vill jag poängtera utom att laxfisk är betydligt känsligare än gädda. Plus att jag tror det är komplett omöjligt att ta in en säg, tiokiloslax, innan den är komplett utpumpad.

Gäddorna är betydligt tuffare vad gäller att klara sig. Men! Just nu på sommaren och i synnerhet om det är varmt i vattnet vet jag att de kan bli så utmattade att de behöver en stund att återhämta sig på. Ja, att det är mitt i sommaren och varmt i vattnet behöver inte betyda samma sak. Jag antar att man får läsa närmare i Svenskt Fiske om just den här studien. Eller den finns kanske publicerad på nätet någonstans? 


Fiskejournal 2013
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-07-05 Gädda Ute i havet 4,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina måttlig SV, mest mulet 07:00 Nej
2013-07-05 Gädda Ute i havet 2,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina måttlig SV, mest mulet 08:00 Nej
2013-07-05 Gädda Ute i havet 3 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina måttlig SV, mest mulet 09:30 Nej
2013-07-05 Gädda Ute i havet 2,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina måttlig SV, mest mulet 09:45 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions