Väder: Ungefär samma väder bägge dagarna. Växlande molnighet, friska nordostliga vindar och samma eviga lågvatten kring 10 cm under.

 

 

13-05-28

 

Tisdag

 

Näbbgäddor och andra störande moment

 

 

Åter lite dubbelreportage. Först en dag då jag i alla fall fick några gäddor men inget annat särskilt hände. Så en dag jag inte fick en enda gädda men då det hände lite mer. Väldigt lite förstås i det stora hela men allt är relativt och några ord kan det vara värt.

Fast en sak är nu bevisad över alla rimliga tvivel; näbbgäddorna är tillbaka. Eller för att vara noga med orden så är det fler nu än tidigare år.

 

Bilden är dålig men det beror på att den är en frusen bildruta från filmkameran. Jag vet inte; på sista tiden har jag fått ovanligt många felkrokade fiskar. Den här är mer snodd än krokad dessutom. Jag vet inte hur de bär sig åt egentligen med tanke på hur liten kroken är. 

Förra gången såg jag ett par, tre stycken näbbisar och idag ännu flera. Aboslut inte så många som för fem-sex år sedan men ändå flera lekande par. Fast idag var jag ju långt västerut; ända bort i Ronnebyfjärden och kanske har det betydelse?
Överlag är det positivt även om man får en hel del nyp och dragningar i flugan som man tror är riktig fisk.

Det är inte bara fler felkrokade fiskar i år utan även hittar jag fler övergivna wobbler i år än jag brukar. Den här är den tredje eller kanske den fjärde bara nu under våren. Lustigt var att både fluga och wobbler hade exakt samma färger.

Men vad kan det bero på att ligger precis fullt med wobblers och dräller överallt?

 Är det fler som spinnfiskar?

Slumpen?

Dags att sadla min käpphäst och ta en ridtur. Igen. Det här med små och stora beten.

Vilket bete på bilden representerar den största bytesfisken?

Vilket är dubbelt så långt som wobblern?

Vilket kan man själv tillverka på enklaste sätt?

Vilket är billigast?

Vilket är snyggast?

Vilket krokar bäst? Vilket är skonsammast för en gädda?

Vilket är roligast att fiska med?

Va? Va?

Vem ställer ledande frågor?

Va? Va?

En annan fråga är vad jag ska göra med alla konstbeten med rostiga krokar jag tagit hem. Snart kan jag inte ta mig in i huset utan rispa mig på en wobbler. Öppnar jag en garderob så bara väller de ut!
Putsa upp dem och starta webshop? Under falskt namn givetvis. Förr om åren brukade jag elda upp dem i en vårbrasa men det har jag slutat med. Göra vårbrasor alltså.

Redan förra gången trodde jag att det var sista gången jag tog till vadarna för den här säsongen men nu har vädret verkligen surnat till. Det såg ut som sommaren kommit lagom till pingsaftonen redan men sedan dess har de ost-nordostliga vindarna regerat. Friska dessutom. Det har väl varit några sydvästliga attacker med regn men än har det inte blivit läge för mig att köra ut med båten de dagar jag avsatt till fiske. Likaså har lågvattnet fortsatt. Trots de nordostliga vindarna. Bottenviken har inte blivit påfylld någon gång hittills i år så där finns inget vatten som kan svepa söderut.

När det blåser friska vindar från norr vågar jag mig inte ut med båten. Eller vågar och vågar... Dels brukar själva fisket vara dåligt och så har man motvind tillbaka och går motorn sönder får man ro mot vågorna vilket inte är kul.

Fast det verkar inte de här ivrigt kastande gentlemännen tycka:

Nä, just det. Men både de och jag höll till i en vik i Ronnebyfjärden och då blir det ganska mycket lä. Och nu när det är snart är juni har förstås de flesta sjösatt och många vill givetvis ut och fiska.

Vilket också är en anledning till att det blir mindre attraktivt med vadningsfiske för min del ju längre på året det lider.

Man kunde tycka att när man fiskar från båt har man enormt stora ytor att befiska och behövde väl inte komma och störa andra. Fast det tyckte inte dessa. Först hade de hållit sig ute bland några skär och det var givetvis helt i sin ordning. Men så körde de in till land och la sig drivande precis bakom mig. Ivrigt kastande drev de sedan tätt förbi mig. Med haspelspön till på köpet i det här fallet.

Man får vara tacksam för att man inte blev fastjerkad. Eller att de trasslade in sig i mina bakkast. För säkerhets skull vadade jag iland och lät dem passera. Jag stod och undrade om de skulle fortsätta fiska av den sträcka jag själv tänkt fortsätta på.
Javisst gjorde de det.
Hur skulle de kunna veta vad jag tänkte? Är vi tankeläsare kanske? Eller snarare; vi fiskar väl där vi vill...

Nå, jag gick iland och följde en stig framåt genom en skog. När jag kom fram till vattnet igen några hundra meter senare, såg jag att de kört ut mot några andra öar och jag kunde åter vada ut. Nu gjorde det inte så mycket just idag för jag var nästan färdigfiskad och hade inte varit i kontakt med en enda gädda. Men, kan jag säga, när jag själv fiskar från båt skulle jag väl inte drömma om att köra in och lägga mig och fiska där jag såg andra hålla till. Och i synnerhet inte sådana som vadar.

Avslutningsvis fick jag näbbgäddan på dagens sista kast Det, då man vevar upp linan på rullen. Så helt bom gick jag inte.

Vad näbbisen egentligen vägde vet jag inte för mitt inbyggda vågsinne är inte det minsta kalibrerat för näbbgäddor. Men jag vet att jag fått betydligt mindre än den jag landade idag.


Fiskejournal 2013
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-05-24 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol måttlig NO 08:30 Nej
2013-05-24 Gädda 4 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol måttlig NO 10:00 Nej
2013-05-24 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol måttlig NO 11:15 Nej
2013-05-24 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol måttlig NO 11:25 Nej
2013-05-28 Näbbgädda 0,5? Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol måttlig NO 12:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions