Väder: På morgonen mulet och lite regn. Dessutom kyligt. Enligt SMHI skulle det dock bli närapå supervarmt senare. Vilket stämde. Blåste som attan också. Ost-sydost. Vinden snarare ökade än minskade under dagen.

Fortfarande lågvatten. Cirka minus 10-15 cm.

 

 

 

13-05-15

 

Onsdag

 

 

Ännu mer sammanfattning

 

 

Det har blivit en del fiske de sista dagarna men mycket har handlat om att kolla att grejerna fungerar. Till exempel i söndags (den 12 maj) körde jag in till stan och ner till Långö för att prova båt och framför allt motorn. Inga problem! Båten varken läckte eller föll i bitar och motorn gick i gång redan vid andra dragningen i startsnöret. Om nu snöre är rätt ord vilket det inte låter som. Jag lämnar alltid in motorn på service varje vinter och i år kostade det mer än tidigare. De hade bytt impeller på den vad det nu är för någonting. Jag tror det har någonting att göra med kylningen för den hade funkat dåligt hade de sagt när jag hämtade den. Körde en runda och hade spöet med mig. Fiskade lite förstås och fick ett par gäddor. Förstås.
Men så började det blåsa plus att söndagsfiskarena började komma ut. Så då körde jag hem. Skönt att veta att grejerna fortfarande håller. Håller vädret i sig som det börjat nu blir det hädanefter nog mest fråga om båtfiske framöver. Nu går jag nämligen in i en jobbarvecka och just nu råder högsommarvärme.

Så dagen efter, måndagen den 13, var det dags för nästa evenemang. Jag vet, en hel fiskevärld håller andan av spänning och iver att få höra svaret på den stora frågan; Har jag lyckats laga vadarna?
Ja!!
Faktiskt höll sig klacken och hela underredet på vadarstöveln på plats. Trots att jag stundtals gick på dyig botten där stövlarna liksom sögs fast och jag fick drraaa upp dem. Fast så försiktigt jag kunde och hela tiden trodde jag att lagningen skulle gå upp. Men den höll. Klackarna i taket!
Själva fisket var anmärkningsvärt så till vida att gäddorna var mycket mindre än vanligt. Vilket inte vill säga lite. Eller ska det vara mycket...?

Jag menar, jag brukar ju boka de allra flesta gäddorna till 2 kilo. Visst kan de säkerligen pendla något hekto upp eller ner men idag var de betyligt mindre än så. Jag vet inte varför det var så för stället jag befiskade kunde hålla både fyra- och femkilosgäddor. Fast å andra sidan har jag hållit på så många år att det finns väl knappt något ställe jag INTE fått eller sett en stor gädda någon gång. Inte något annat spännande eller ovanlig hände heller. Hade förstås spanat efter näbbisar bägge gångerna men inte sett någon.

Så fram till den dagen hade jag varken fått en femkilosgädda eller sett en näbbgädda.

Men!

Idag, onsdag den 15 ändrades allt detta.

Kolla gärna längst ner på sidan i tabellen. Jag rödmarkerade dagens fångst för att skilja den från smågäddsdagen. Som den skiljde!

Synd att de lite större gäddorna inte vägde ett kilo till för vid fem kilo går gränsen till stor gädda. Som jag tycker. För, som jag nämnt flera gånger, där gick gränsen för bronsmärket i gädda från ABU. Nu pratar jag väldigt många år sedan och jag vet inte när de slutatde med det. De kanske inte ens har gjort det. Jag har inte läst något Napp & Nytt på flera år heller.

Fast å andra sidan hade jag väl blivit ännu odrägligare om så vore fallet. Jag kunde i alla fall boka en gädda till 5 kg vilket jag strävat efter hela året.

Gäddan på bilden tror jag är på en av de strax under femkilosgränsen.

Och minsann om jag inte också såg två näbbgäddor. En signifikant förbättring mot flera föregående år.

Frågan blir då om jag ska vara glad eller förbannad över det?

Givetvis är det bra. Det är ju aldrig bra om arter minskar eller försvinner här i Östersjön.

Jag får se om de kommer i så stora mängder det lönar sig att fiska efter dem. Mest så jag kan filma dem.

För är det något jag behöver så är det ökad variation på mina små videofilmer. Plus ett manus.

Jag ser i andanom hur många rynkar på pannan, ryggar tillbaka och rysningar av obehag åker berg- och dalbana upp och ner för ryggraden så fort jag nämner ordet "video".

Och det med rätta!

Jag har samlat på mig en mängd små snuttar som bara ligger och tar plats här på min hårddisk. Jag vill gärna bli av med dem.Men först vill jag gotta mig lite mer åt dagens fina fiske. Om inte annat var det tecken på att sommarfisket från båten kommer att bli bra. För flera av de lite större gäddorna jag släppte tillbaka idag är jag säker på att jag kommer att återfånga framme i juni och resten av sommaren. Plus att de då både har växt till sig ett kilo och kommer att vara dubbelt så kämpastarka.
Så här långvarigt lågvatten i Östersjön har jag nog aldrig varit med om förut. I alla fall inte de sista 10-15 åren. Inte ens när det blir nordliga-nordostliga kraftiga vindar stiger vattnet. Det beror på att det fortfarande är lågvatten uppe i Bottenviken. I och för sig gör det inte så mycket för min peronliga del mer än att ställena krymper lite. Jag har ju vissa områden som bara kan befiskas vid normalt och högre vattenstånd så därför blir det att man sliter lite väl mycket på de andra ställena.
Som idag till exempel: Jag prövade ett stort grundområde trots att det var lite för grunt, lite för mycket ren sandbotten och på tok för mycket sol. Mycket riktigt fanns det inte en enda gädda där idag. Men, tänkte jag listigt, de kan inte vara så långt borta ändå. För så fort det blir högvatten och/eller regnar, blir de djärvare och simmar in på grundfladen. Så jag tog mod till mig och vadade ut ganska långt. I solskenet upptäckte jag och visste för övrigt på ett ungefär från båtfisket att det fanns områden med lite mörkare botten längre ut och bort. Och att djupet växlade och det faktiskt gick bra att nå ett sådant område. Och där!
Där fick jag de sista gäddorna plus att jag hade ett par ganska stora som följde efter.  Plus att det är så jättebehagligt att vada omkring på sandbotten i flödande solsken och ha närkontakt med gäddor. En toppendag helt enkelt!

Något som dock inte är så bra är de fiskenyheter jag hörde på P1 i bilen när jag var på väg in mot stan. Att fiskeförhandlingarna i EU strandat. Som vanligt. Och att yrkesrovfisket kommer att fortsätta som vanligt. Inte för att jag fattar hur ett förbud mot att slänga tillbaka för liten fisk eller fisk av fel sort skulle hjälpa någon, som det gällde den här gången. Det som kallas utkast. Nej, hur jag än funderar kommer jag inte på varför det är så viktigt med ett förbud mot utkast.

En annan sak: Tänk om jag tog en långskaftad håv, gick ner till något populärt fågelmatningsställe vid en kaj eller bro där det stod fullt med folk och slängde brödbitar åt änderna och andra sjöfåglar. Tänk om jag fångade in först en and med håven och så höll ner den under vattnet tills den drunknade och när det var klart fångade in ytterligare en och tvingade ner den under vattnet. Hur länge skulle det dröja innan polisen kom och tog mig och häktade mig för djurplågeri? En kvart? En timme? Fast det mest troliga scenariot är väl att jag långt innan, själv skulle ha slängts i vattnet av en rasande pensionärsmobb.

Men varje år dör 76 000 sjöfåglar om året för att de fastnar i garn. I Östersjön. Hur de nu har kommit fram till den siffran, de som gjort studien.

Fast hör man inte lite glasklirr från inomhuskastad sten månne? När det kommer från mig som utsätter en hel del gäddor för åtminstone ett visst mått av obehagligheter?
Närå, inte det minsa!  Och om så vore, är det bara att dra ner fiskehatten över öronen eller plugga in mp3-spelaren och fortsätta kasta.

Ja, här kommer i alla fall en liten ihopklippt video från vårvinterns fisketurer. Absolut inga märkvärdigheter utan bara det gamla vanliga:

 

 

 

 


Fiskejournal 2013
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-05-13 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, måttlig V 07:45 Nej
2013-05-13 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, måttlig V 08:00 Nej
2013-05-13 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, måttlig V 08:15 Nej
2013-05-13 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, måttlig V 08:30 Nej
2013-05-13 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, måttlig V 09:00 Nej
2013-05-13 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, måttlig V 09:30 Nej
2013-05-13 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, måttlig V 09:45 Nej
2013-05-13 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, måttlig V 10:00 Nej
2013-05-13 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Vxl molnighet, måttlig V 10:15 Nej
2013-05-15 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet hård sydost 07:45 Nej
2013-05-15 Gädda 4 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet hård sydost 08:00 Nej
2013-05-15 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet hård sydost 08:15 Nej
2013-05-15 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet hård sydost 08:30 Nej
2013-05-15 Gädda 4,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet hård sydost 08:45 Nej
2013-05-15 Gädda 4,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet hård sydost 09:00 Nej
2013-05-15 Gädda 5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet hård sydost 09:45 Nej
2013-05-15 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Sol, hård sydost 11:30 Nej
2013-05-15 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Sol, hård sydost 11:45 Nej
2013-05-15 Gädda 3,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Sol, hård sydost 12:15 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions