Väder:  Mest soligt och friska till hårda syd-sydvästliga vindar.

Fortfarande lågvatten som håller sig på 20 - 30 cm under normalvattenståndet.

 

 

 

13-04-30

 

Sammanfattning

 

 

Nu har jag haft en dålig period. Precis som det brukar vara om våren även om det i år varit lite bättre än vanligt. Jag har till exempel inte gått helt bom. Jo, faktiskt en gång om hela sanningen ska fram. Men det var på ett ställe jag enbart var på jakt efter blank fisk så det räknas egentligen inte. Men härom dagen besökte jag ett något svåråtkomligt ställe men där det alltid brukar vara bra men då fick jag bara en gädda. Vad jag menar är att på våren är gäddan on the move. Man, eller åtminstone jag, kan ha lite problem att hitta dem. De har inte riktigt intagit sina vanliga positioner. Och jag tror inte det enbart har att göra med att de är i lektagen.

Men det här med gäddleken är intressant. Jag läser om att de håller på och gör så kallade gäddfabriker lite var stans. Återställer våtmarker? Man menar att de naturliga lekvikarna är fördärvade genom utdikning och annan byggnation och på det viset försöker återställa som det såg ut innan. Det vill säga riklig förekomst av gädda. Och kanske även andra fiskarter. Det är säkert jättebra och lycka till. Ett annat, både bättre och billigare sätt kan jag tipsa om; förbjud nätfiske under lekperioden!
OK, det kan vara så att det redan är förbjudit längre upp längs Smålandskusten och att det inte hjälpt men det känner jag i så fall inte till.

 Men här där jag håller till tror jag inte det är nödvändigt. Med nya gäddfabriker alltså.  Det är bara att titta på sjökortet eller en karta över området. Flera stora öar och halvöar. Där varje ö och halvö har fullt med vikar både på ut-och insidorna.  Plus långa vikar vid fastlandet. Plus små vikar inuti de stora. Så jag tror att gäddorna har precis fullt med olika lämpliga grunda ställen att leka på. Skulle tro det är en orsak till att det finns så gott om gäddor häromkring.

Ett sensationellt erkännande: Jag känner inte till en enda lekvik! Inte med säkerhet. Aldrig någonsin har jag sett gäddor leka. Trots att jag helst vadar omkring i grunda vikar. Jag har hört av andra att där och där minsann leker gäddan. Vilket säkert stämmer men som sagt, jag tror de leker på en massa ställen.

Som när jag fick 20 gäddor vid förra rapporttillfället. Aha, tänkte säkert många, han har hållit till i lekvikarna. Men så var det inte. Första stället var absolut ingen lekvik om nu någon trodde det, utan en stenig, svårvadad kuststräcka.  Möjligtvis det andra. Men det är ett ställe som brukar hålla många gäddor från cirka oktober och framåt även om jag är övertygad om att gäddan leker någonstans i den innerfjärden.

Här ovan en dimmig bild på något som jag är säker på många kan identifiera men jag utlyser ingen tävling om det.

Nä, det händer inte så mycket i min lilla värld av fiske just nu. Däremot lite. Som att jag börjat använda mitt båtspö. Tänkte jag skulle testa det lite. Snart är det nämligen dags för båtfiske. Båten ligger och eventuellt guppar vid bryggan men jag har inte hunnit provköra den. Plus att det blåst ganska friskt mina aktuella fiskedagar.

Som att jag även beställt hem lite nytt förbrukningsmaterieal under vintern. Så fort jag får syn på någon ny typ av wiretafs brukar jag köpa den och kolla. Gjorde så vid en beställning hos Fishline. Vision Wire Line heter den och är mycket bra. Visst, den krullar sig och visst, plastcoatingen skavs lätt av men skillnaden är att själva wiren inte trådar upp sig och brister. Relativt billig är den också så den vill jag verkligen rekommendera.

Suck, den där femkilosgäddan ser ut att dröja längre än jag trott. Jag har inte ens sett någon. Varken som följt efter eller stått och slöat på botten.

Vattentempen har stadigt stigit så nu de sista gångerna har den varit upp mot sju grader och gäddorna har verkligen piggnat till. Tidigare var det mest på stället sprattling som gällde men nu far de iväg som attan. Simmar iväg långa sträckor och minsann om man inte kan höra slirbromsen knarra lite då och då. Kul.

Sist jag var ute pratade jag lite med en som kom fram till bilen när jag fiskat färdigt på ett ställe och höll på att packa ihop. Han sa att han minsann som igår fått både en näbbgädda och en havsöring.
Vid Barsebäck.

Då vet jag iaf att näbbisarna är på väg. Så nästa gång jag är ute, vilket kan dröja, ska jag verkligen gå in för att få eller få se någon. Det är i rent vetenskapligt intresse för jag har ju tyckt mig se att de minskar i mängd år efter år.

Sillen däremot, är på plats har jag sett. Folk kommer vallfärdandes hit med bilar, husvagnar och husbilar och ställer sig på broarna med sina haspelspön och plasthinkar.

Jag bevittnade en spännande kamp där en sill nästan lika lång som en zilverzara landades.
Åh, som den drog och åh, som den nästan knäckte det grova spöet!

Så visst har våren kommit.

 

Inte så mycket till fångsttabell idag. I synnerhet som den täcker två fiskedagar.


Fiskejournal 2013
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-04-23 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet, hård S 07:15 Nej
2013-04-23 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet, hård S 07:30 Nej
2013-04-23 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet, hård S 10:30 Nej
2013-04-23 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet, hård S 11:30 Nej
2013-04-30 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Sol, frisk SV 12:00 Nej
2013-04-30 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Sol, frisk SV 12:30 Nej

     

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions