Väder: 13-04-17: Tät dimma på morgonen men snart uppklarnande och soligt. Först svag vind men ökande till frisk för att inte säga hård fram mot eftermiddagen. Sydvästlig riktning.

Fortsatt lågvatten ner till minus 35 cm.

 

13-04-21: Frost på morgonen men snart varmare för det var soligt hela dagen. Först en svag sydlig bris som först dog ut och sedan blev till ganska frisk sjöbris från middagstiden.

Något högre vatten; bara cirka 15 cm under.

 

 

13-04-17 och 21

 

Onsdag och Söndag

 

 

Trevligt men dåligt

 

 

Så kan man sammanfatta de här två fiskedagarna. Först lite om onsdagens fiske:

Kanske överanvänder jag uttrycket "som vanligt" men idag blev det tillämpbart. För det händer titt som tätt att man (jag) hela tiden fattar fel beslut och ständigt kommer fel vissa fiskedagar. Fast det går alltid att försvara sig med att det inte står klart förrän fiskedagen är slut. Man måste chansa också för att vinna.

Fast en sak var jag glad för idag och det var att jag inte skulle ut med båten. För det rådde väldigt tät dimma på morgonen. Och dimma och ut med båten är värsta tänkbara kombinationen för min del. Men det märkliga var att när jag kom ner till kusten var det klar sikt där! Och ibland är det tvärtom. Att det är klar sikt ända tills man kommer in till stan. Fast än ligger båten kvar på land. Men den ska i vattnet om några dagar.

Men det har som sagt inte den minsta betydelse när man ska vada det här med dimma.
Så tänkte jag vara smart och utnyttja både att det var lugnt och superlågvatten så jag gick iväg en lång bit, ut mot utsidan och gjorde en seriös satsning på havsöring.

Visst ser det lovande ut på bilden?

Men dels friskade det i ganska omgående och dels fick jag inte det minsta kontakt med fisk av något slag. Och massvis med sten och svårvadat.

Och svettig och trött blev jag.

Fick till slut ett par mindre gäddor längst in i en liten vik bara som jag lika gärna kunde varit utan.

Senare på dagen tog jag mig till ett så kallat säkert gäddställe. En lång sträcka där jag blir förvånad om jag inte kommer i kontakt med minst tio gäddor.

Men idag icke ett hugg. Där kan jag skylla på lågvattnet. Vilket kan tyckas vara en stor konst i och med att man då bara behöver gå lite längre ut för att lämpligt djup ska uppstå.

Fast här var det så att sträckan består av grundområden med en tvär brant utanför och där gäddorna brukar hugga var det fast mark eller bara så mycket vatten det knappt täckte ovandelen av foten.

Inte ett hugg nej, men alldeles i början hade jag en fin gädda som kom och virvlade, snodde runt flugan och hade sig. Jag kastade ivrigt efter den men den brydde sig inte.
Vilket gjorde att inte gav upp i första taget utan befiskade hela sträckan. För man tänker ju gärna att finns det en flnns det även fler. Nu ska jag inte gnälla allt för mycket för det var underbart väder. Sol, varmt och friska vindar och väldigt bekväm botten. Och det får heller inte vara för lätt. 

Återigen har det här med att fet fisk från Östersjön är hälsovådlig och PCP- och dioxinförgiftad i andra EU-länder men går bra att äta i Sverige, blivit aktuell. Nämligen att här i Blekinge har 100 ton giftig Östersjölax gått på export till Frankrike. Jag kan tänka mig att många som läste det i tidningen undrade hur samma lax kan vara giftig i Frankrike men går bra att äta här i Sverige. För jag tror inte det minsta att folk i allmänhet känner till att man bör äta fet fisk från Östersjön högst ett par gånger om året. Som ju var anledningen att Sverige fick igenom undantaget i EU. Att här är minsann folk så upplysta att alla vet om det.

Men det har stått flera artiklar i samma tidning ganska nyligen om hur bra och nyttigt det är med Östersjölax och att det tillhör den lokala mattraditionen utan att nämna ett ord om att den i andra länder betraktas som giftig. Visserligen var det yrkesfiskare som beklagade sig över restriktioner med laxfisket men jag tvivlar på att ens reportern kände till EU-undantaget. För i så fall hade det varit på plats att nämna det.

En annan sak jag kan fylla ut spaltutrymmet med är förra årets skandalomsusande studie om gäddförekomsten eller snarare bristen på den, i Blekinge. Den, där de fiskade i 480 timmar i bra gäddfiskevatten och bara lyckades få 8 gäddor.
Där stod det bl.a. "Särskilt kustgäddan leker på grunda områden, gärna översvämmade strandängar."
Man menade att då kan rommen torka.

Där bjäbbade jag emot och hävdade att kustgäddan inte alls leker på några översvämmade strandängar. För det finns inga. Och att det inte är mer högvatten på våren än andra årstider.
Och hur rätt har jag inte i år?
Maken till långvarigt lågvatten har jag sällan skådat. Så någon risk för intorkat gäddrom lär inte föreligga i år. Heller.

Kanoten på bilden?

Jo, den ligger i en strandskog och har gjort så sedan i höstas. Jag bara undrar varför den ligger där. Är det fritt fram att ta hem den? Har den ingen ägare? Är det någon som tröttnat på den? Är den bortglömd?
Den ser alldels hel ut.

Fast i och för sig är det bättre att hitta kanoter liggande ute i terrängen än kanotister.
Jag ska hålla ögonen öppna och se om den ligger kvar nästa gång jag har vägarna förbi.
Om någon känner igen den och meddelar mig ska jag säga exakt var den finns.
Fast då givetvis mot beskrivning...


 

Så några ord om söndagen. Fast om den finns det ännu mindre att säga. I ännu högre grad gällde att det var trevligt men dåligt. Dåligt avser förstås gäddförekomsten. Eller mer korrekt; jag såg betydligt fler gäddor än som högg. Men otroligt skönt och ljuvligt var det att vara ute och vada omkring och kasta. Jag började långt ut, utsidan av öarna och väldigt tidigt på morgonen. Det sistnämnda mest för att det var söndag och en sådan här dag visste man ju att det fullkomligt skulle krylla med folk ute lite senare fram på dagen.

Men därute var det så gott som tomt både på folk och fisk.

Körde längre in mot fastlandets vikar och där tjockande det verkligen på. Jag råkade fiska av ett litet ställe där det gick en vandringsled bredvid. Och jag överdriver inte så värst mycket när jag påstår det liknade starten på Vasaloppet vad gäller mängden folk som minsann skulle ut på söndagspromenad i det vackra vårvädret.

Den där femkilosgäddan jag påstod jag snart skulle få finns bara i mina drömmar. Än så länge.

 

 

Fiskejournal 2013
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-04-17 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol, m SV 09:30 Nej
2013-04-17 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol, m SV 09:15 Nej

 

Fiskejournal 2013
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-04-21 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol, måttlig SV 10:30 Nej
2013-04-21 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol, måttlig SV 10:45 Nej
2013-04-21 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol, måttlig SV 11:10 Nej
2013-04-21 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol, måttlig SV 11:20 Nej
2013-04-21 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol, måttlig SV 11:45 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions