Väder: Som de senaste dagarna: soligt och några plusgrader mitt på dagen. Om nätterna några eller flera minusgrader.

Fast idag var det ovanligt vindstilla. Så gott som spegelblankt hela (fiske)dagen. En ytterst svag syd-sydvästlig krusning då och då, det var allt.

Vattenståndet låg på minus 10-15 cm när jag började men sjönk ytterligare under dagen.

 

 

13-03-05

 

Tisdag

 

Säsongspremiär

 

 

Risken var att idag skulle bli en sådan där Varför-stannade-jag-inte-hemma-dag. Alla tecken fanns där; flera minusgrader på morgonen, klart väder och väldigt svaga vindar och det värsta av allt; fortfarande mycket is inomskärs. Samtidigt som det var frestande att testa. Vad kunde hända? Att man gick bom och körde hem tidigt. Å andra sidan, vad gjorde det? Skvatt intet. För tid har jag gott om.

Så här såg det ut:

 

Jag har förresten haft en del dataproblem under vintern. Skaffat ny PC. Och nytt windows. Åtta. En del av de gamla programmen jag använde att göra hemsidor med funkade inte.  Och de nya har jag inte lärt mig använda än. Inte fullt ut i alla fall. I samband med det fick jag problem med den här hemsidan. Det var när jag höll på och uppdaterade ingångssidan som jag inte fick kontakt med servern. Trodde det felet låg hos webhotellet och kontaktade supporten.
Nä, svarade de, det ser OK ut. De justerade adressen på något sätt så att det räckte med "gagnekulla.net/pikefly" istället för http:www. som det var förut. Det fick den effekten att de siter som länkat hit, inte funkar nu.
Då uppstår ett moment 22 i det att de inte kan ändra länkarna eftersom de inte kan se vad felet beror på eftersom de inte kan öppna sidan.

Nåja, det gör nog inte så mycket. Dagbok skriver man ändå mest för sig själv.

Felet var, kan jag avslöja, ett mellanslag. Öppningsidans fil på en hemsida heter alltid index.htm. När jag ändrade råkade jag göra ett mellanslag mellan "index" och ".htm". Det räckte för att jag inte kom någonstans. Nu för tiden är det få som använder hemsidor, har jag förstått. Det är gratisbloggar som gäller.

Vad gäller fisket idag var det på tok för hett. Solsken och spegelblankt är sämsta fiskevädret vår, sommar, höst och vinter. Hemma i Gagnekulla var det flera minusgrader och jag klädde mig därefter. Eftersom jag valt ett ställe där man fick gå en bra bit till, så blev jag alldeles svettig.

Alla bra vikar och ställen inomskärs är isbelagda och alltså blev det utsidorna och då främt öringfiske som gällde. Fast jag var väl medveten att när det är spegelblankt och solsken är det komplett omöjligt och idiotiskt att hoppas få någon. Möjligtvis en virvel eller att man skrämmer iväg någon. Men bara att vada ut och stå och kasta lite kändes ganska skönt.

Så småningom, längre fram på dagen när det börjat fläkta lite, fick jag minsann säsongens första gädda.

Så kul!

Inte helt oväntat faktiskt. För då befiskade jag en särskild liten vik där jag vet det kan finnas gädda när som helst.

Fast hade det varit tomt där hade jag heller inte blivit förvånad för så här precis efter, eller för den delen under, islossning har jag som svårast att hitta fisken.

Fick även de bägge andra gäddorna där i närheten.

Oväntat positivt resultat under de förhållanderna måste jag säga. Annars kan jag harva runt flera gånger utan minsta napp så här tidigt på våren innan isen släppt överallt. 

Under mellantiden har jag också läst en för mig, ny fisketidning kallad "Fiskefeber". Jag har inte köpt den utan fått den på annat sätt. Nej, jag har inte snattat den. Intressant. En helt ny värld öppnade sig för mina häpna ögon. Det var mest grova spön och rullar och jättewobblers som gällde. Gäddor under 15 kilo betraktades som småfisk. Mycket trolling och drifting och mete med levande agn. Och vertikalfiske, ett begrepp jag inte kände till. Sex spön och blicken på ekolodet. Var det inte sjukt så var det grymt.

Givetvis mycket tävlingar och rekord. Något som jag tyckte ganska kul var förstapriset i en gäddtävling där man tydligen bara fick använda en viss wobbler.  Jag menar, här var deltagarna ytterst vana gäddfiskare som antagligen inte gör annat all ledig tid än jagar storgädda och så är förstapriset två dagars gäddfiske. Med guider. Här tycker jag att det priset borde gått till den som kom sist.
För han lär behöva det mer än han som kom först ju. Ja han, för mycket grabbigt är det.

Fast det jag tyckte mest sjukt och grymt var att det är så populärt och vanligt att meta med levande agn. Det var något jag gjorde mycket som barn och det skäms jag en hel del över nu. En mörts eller som det också skrevs om, en braxens liv är lika mycket värt som en stor gäddas, lax eller örings eller att man ska behandla den varligt och inte plåga den i onödan.  Och framför allt inte avsiktligt.

Nå, den tidningen är säkert bra för rätt målgrupp vilket jag inte betraktade mig som. Däremot har den en systertidning eller kanske det ska heta broderstidning i och med grabbigheten, som heter Flugfiskefeber. Kanske skulle jag prova den? Tre nummer för 99:-. Får se.

Så tillbaka till dagens fiske.

Det här "plötsligt händer det!" som ibland inträffar under en dags fiske trodde jag inte på idag. Det där oväntade hugget eller att det plötsligt blixtrar till. Till det var det alldeles för lugnt och soligt.

Ändå upplevde jag det. Det var i samband med den här bilden till höger.

Den bild jag kallar "Gäddfotografens triumf".
Det är nämligen en helt vild gädda jag upptäckte.
Och framför allt lyckades smyga mig så nära att jag fick med den!
 
Alltså vild i betydelsen att det inte var någon jag fått och släppt tillbaka.

Den stod otroligt grunt och inte nog med det utan bara en bit ifrån stod en till. Som jag också fotograferade men en bild räcker. Det har även hänt andra tidiga vårar att jag upptäcker gäddor som står grunt och solar sig, som det brukar heta.

Precis innan hade jag fiskat igenom en lång sträcka och konstaterat att här finns ingen fisk.

Men det där ovanliga som plötsligt inträffade var att råkade få syn på ett spår efter något stort. Det var som en miniubåt stått nära land och blixtsnabbt förpassade sig ut på djupt vatten. Jag såg tyvärr inte när det hände men kanske två sekunder efteråt. Som jag kastade

Men med den farten som fisken eller möjligtvis fiskarna haft visste jag att det var utsiktslöst.
Så sammantaget blev det en lyckad premiär. Allt funkade också. Inte minst de nya vadarna. Fast enligt SMHI lär det dröja innan isen går inomskärs. Då måste det till plusgrader hela dygnet och nu aviseras nordliga och ostliga vindar vilket i sin tur betyder mer kyla.

Mer dataproblem: Tidigare använde jag Microsofts Frontpage att göra hemsidan i. Men den versionen jag hade, funkade inte i windows 8 så nu använder jag Mr. Gates Expression Web. Problemet är att det är på engelska och jag har inte fått stavningskontrollen att funka på svenska. Nog för att jag kan stva men problemmet är att jag kan tryka fel påc tagnterna. 

 


Fiskejournal 2013
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-03-05 Gädda Utomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol, svag S 11:00 Nej
2013-03-05 Gädda Utomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol, svag S 11:15 Nej
2013-03-05 Gädda Utomskärs 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol, svag S 11:45 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions