13-01-21

 

Vinteruppehåll

 

 

 

Tyvärr blev det alltså en andra vinter. Just nu, kring den tjugonde januari ser det fortsatt hopplöst ut och så får man börja om från början igen. Det vill säga en svår period efter den andra islossningen fram i februari och mars om det vill sig riktigt illa. Nå, man får ta det då.

Under mellandagsvåren eller vad man ska kalla det, kunde jag åtminstone passa på att dra upp båten.

Det var ju isfritt under cirka två veckor och jag inväntade högvatten för då blir det inte så långt att dra upp den.

Men högvatten är lika med nord- eller nordostliga vindar. Vilket i sin tur är lika med kyla så här års.

Så mycket riktigt hade det frusit på den dagen och isen lägger sig förstås först innanför bryggan.

Men jag kunde agera isbrytare med båten och ta mig in till uppläggningsplatsen.

Nu ligger den där, skrapad och rengjord så det är bara att måla på lite bottenfärg.

Motorn är på service, åror och mittbräda hemma i garaget.

 

Passade även på att ta några vinterbilder idag över stan:

Solen skiner över Långö. Man kan se Långöbron borta till höger som nog har varit med på några videofilmer när jag kör ut med båten. Här på Borgmästarfjärden lägger sig isen först och går upp sist. Alldeles till vänster i bilder skymtar något som heter Stakholmen.

Så en vy tagen från Saltöbron:

Aspö rakt fram, Varvet skymtar till vänster och ska jag åt Hasslöhållet svänger jag höger. Eller babord. Nej, styrbord förstås!  Men det lär ta några månader innan vi är där.

Så mycket för sight-seeing. Nu till mitt egentliga ärende:

Jag har nämligen städat bland mina gamla videoklipp och råfilm. Först har vi en hygglig dagboksillustration från tidigt i höstas. Närmare bestämt 12-10-03 . Av någon anledning tog jag med en annan video den gången och ända fram till nu har den legat och skräpat halvfärdig här på min hårddisk.

Nu är den klar, trimmad, rubrik- och musiksatt samt färdig att betittas. Eftersom du bevisligen inte har så mycket annat för dig just nu, så varför inte?

Fast jag kan inte begripa att jag bara bokade den första gäddan till 4,5 kg. Jag tycker den ser minst ett kilo tyngre ut nu. Och som den kämpade!

Dessutom innehåller den unikt bildmaterial när jag kom under vattnet. Lite skakigt är det för när man får på en gädda och tror den är stor gäller det att så snabbt som möjligt börja filma. Därför hade jag kameran i gång och gick och letade en lämplig sten att sätta ifrån mig den på.

Så jag hade vadarstaven i en hand, spöet med en gädda på plus kameran i den andra. Samt att det var stenig botten, blåsigt och ganska djupt och då gick det som det gick. Fast jag var snabbt på fötter igen och blev bara lite blöt.
Fast det värsta var att gäddan visade sig vara betydligt mindre än jag trott.

 

 

 

 

  Så har jag gjort klart sammanställningen av mellandagsvårens videosnuttar av de tre största gäddorna. Det är inget särskilt med dem utan jag vill bara lägga över dem på youtube så jag kan deleta klippen från min PC där de tar stor plats.

Suck, två vintrar den här säsongen är minst en för mycket. Jag som både hoppats och trott på en isfri januari och därmed inklusive februari.

Med massvis med gäddor, trevliga fiskedagar och en och annan havsöring.

Nu blev det inte så utan några veckor med osäkert fiske efter isen har gått. Då gäddorna tycks ha försvunnit och man kan gå bom flera fiskedagar i rad.

Jag har inga egentliga förväntningar eller nyheter inför det relativa nya året. Kanske lite fler större gäddor? Jag vet inte riktigt hur snabbt gäddor växer. Att det har att göra med tillgången på mat kan jag dock räkna ut. Men med den enorma mängd smågäddor som drar runt i stora stim kan man undra vad de egentligen äter. Räcker verkligen maten till alla? Blir det ett tusenbrödrastånd som hos abborrarna i insjöar?

Fast jag hoppas på att just de här mellan fyra och fem kilo som jag får ganska många av äntligen ska växa upp och bli riktigt stora.
 

De nya vadarna som jag äntligen fick efter diverse snårigheter och svårigheter har varit väldigt bra. Inte bara att de hållit tätt för det brukar alla göra de första månaderna men passformen och stövlarnas utformning är något extra. Ofta men inte alltid brukar det vara så att det dyra är bättre än det billiga. Nå, vi får se i slutet av året. Har de inte börjat läcka då så är det nytt rekord för mig.

 

 


 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions