Väder: Så gott som spegelblankt hela dagen. Stundtals någon mycket lätt bris från nord-nordväst. Ibland lite lätt duggregn och huvudsakligen mulet. Fast blå himmel anades ovan molnen ibland. Milt.

Vattenståndet höll sig kring plus 15-20 cm.

 

 

 

12-11-28

 

 

Onsdag

 

 

Fullständigt fantastiskt fortsatt fiske

 

 

 

Jag inleder med en bild på hjälteflugan. Okej, lite fusk är det för exakt samma fluga som tog tre stora gäddor i förrgår är det inte. Jag har nämligen flyttat vingen till en ny krok och lagt till några fibrer och givetvis bytt tafs.  Så här såg den i alla fall ut efter... Få se...? Vänta ska jag räkna... Jo, 11 gäddor däribland två fyrakilosgäddor. Den är i upplösningstillstånd. Då blev jag tvungen att byta den. Till nästa gång ska linda på lite röd bindtråd, ny wiretafs och lacka minst tre gånger.

Hm... Som det nu ser ut kommer jag att få god tid på mig att göra det. Nu är vintern nämligen här. Förhoppningsvis högst tillfälligt men så befinner jag mig också i en jobbarvecka.
 

Bilden till höger föreställer Fiskarens Fasa. Ja, så brukar bandgräset skällas för. Aldrig får man vara riktigt glad; om sommaren finns det ålgräs och på hösten bandgräs.
 Ha, ha, skojar bara. Vem har sagt att det ska vara lätt att fiska?
Nä, lite tuggmotstånd och besvärligheter måste till annars blir det alldeles för lätt och därmed för tråkigt. Men bandgräset (som jag kallar det; jag vet faktiskt inte det rätta, botaniska namnet) släpper från botten på hösten, flyter upp till ytan och där lägger sig i långa stråk. Så blåser de in till stranden och kastas upp på land. Så blir det högvatten och vinden vänder. Då lättar de, tar till sjöss igen och flyter ut och lägger sig åter i kilometerlånga stråk och så där kan det hålla på.
Ligger de för tätt är det bara att veva upp och ta sig någon annanstans. Ja, jag menar givetvis att man går eller kör iväg till ett nytt ställe, inget annat.

Jag har nästan slut på superlativer att beskriva den här veckans fiske. Men den här dagen vinner ligan. För det var alldeles, alldeles vindstilla. En hel dag. Eller i alla fall så länge jag fiskade. Ändå högg gäddorna som galna. Förmodligen för att de var det. För enligt alla lagar och regler ska de inte göra det. Då ska de vara ytterst tveksamma och försiktiga nämligen. Inte minst jag själv brukar predika den sanningen. Vinden är den avgörande faktorn vid allt fiske, brukar jag säga. Särskilt total frånvaron av den är katastrofal. Likaså att gäddorna blir extra försiktiga på grunt vatten. Regnar det, är det blåsigt och kanske lite grumligt, ja då kan de gå riktigt grunt, brukar jag också hävda. Som det var i förrgår.

Men så kommer dagar som den här... Allt ställs på huvudet. Vindstilla, grunt, sandbotten och klart vatten... Ändå fantastiskt fiske... Då får man falla tillbaka till den allra högsta och helt övergripande huvudregeln:
Det finns inga regler för gäddfiske. De gör som de vill ändå.

Visserligen fick jag inga på fem kilo och däröver men dock fyra fyrakilos. En av dem på bilden ovan.

Några ord om kläder: Ett nog så viktigt ämne även om jag lämnar modeaspekten helt åt sidan. Hm... Det var tänkt som ett litet skämt det här med mode... Men när jag tänker efter undrar jag ändå inte om det existerar modetänkande även bland karlar när det gäller att klä sig rätt inför fisket. Mer än vi vill erkänna kanske... Jag kom på att jag läst en artikel om det på Global Fly Fisher för något år sedan också. Då gällde det visserligen ställen där man sågs av andra fiskare, typ älvar och åar. Fiskar man för sig själv och ingen ser en behöver man inte bry sig så mycket.
 I alla fall tror jag inte jag någonsin sett någon annan med samma vinterhatt som jag använder. En gammal hederlig sydväst. Förmodligen finns det orsaker till att den är utformad som den är. Jag vill poängtera att man ska välja en som är lite för stor. Så det finns plats för en mössa under också. Först då blir det den helt perfekta vinterhuvudbonaden, tycker jag. Skyddar mot regn, kyla, blåst och till och med en lågt stående vintersol om den skulle titta fram. I kombination med halsduk också när det är extra kallt.
I mitt tycke är kapuschong värdelöst. Vänder man på huvudet ser man ju bara kapuschongen och så hör man dåligt inuti den också. Jag vill fritt kunna vända på huvudet och höra bra. Även gäddor kan vaka ibland nämligen.
I vanliga fall behöver jag inte knyta om bandet under hakan för den är så utformad att vinden har svårt att gripa tag om den. Men i förrgår var jag oförsiktig och den blåste av huvudet. Fast jag fick tag på den innan den vattenfylldes.
Vadare räknas väl också till kläder men det är ett ständigt aktuellt ämne här.

Vad gäller handskar är det väldigt populärt har jag förstått men det är ingenting jag behöver använda. Fast jag gör det ändå i dagens video... En handske... Alltså en enda.

 

Jepp, ytterligare en video blir det av dagens fiske.

Men förfäras ej du lilla hop, den blev faktiskt ganska bra. Många fina u-sekvenser om jag får säga det själv. Och vem kan hindra mig?
 
Det var i det sammanhanget jag fick min fina idé. I vanliga fall har jag som sagt inga större problem med att frysa om händerna ens om vintrarna. Har jag väl fått upp värmen i kroppen är det nästan så vattnet börjar koka när jag kör ner handen i det samma. Men som jag också brukar påpeka gäller det att inleda fiskedagen med en rejäl promenad först, innan man går ner i vattnet.

Men att få armen eller snarare ärmen våt är en helt annan sak. Och det är nästan ofrånkomligt när man filmar under vattnet. Rätt som det är kommer det en våg och vips kan ärmen ända upp till axeln bli genomsur och det är inte trevligt.
Då tänkte jag disk- eller biltvättningshandske med lång krage. Var får jag egentligen alla scheniala idéer ifrån?
Så jag tog med mig en högerhandske. Problemet var att den läckte. Finns med på filmen.
Men eftersom det var spegelblankt kunde jag ändå u-filma vilket jag gjorde flera gånger. Och det är även det som blir det bestående minnet av den här dagen; det fantastiska vädret. Det jag kallar himlaspelet.

Det var som man anade att något annat var på väg. Vintern. Och som de varnat för det i alla medier. Långt i förväg lyste det på alla löpsedlar: Snökaos! Nu kommer vintern! Katastrof och världens undergång! Typ... Men så här i efterhand får jag ge medierna lite rätt.
Av olika skäl håller jag lite på det här dagboksbladet med tillhörande video. Dels har jag lite tekniska problem och dels lär det dröja länge innan jag kan fiska igen.

Jag ställer hoppet till NAO. Att den blir positiv.
"Storskaliga svängningar i väderläget är oftast förklaringen till varför det periodvis blir kallt eller milt vintertid. Den nordatlantiska oscillationen, NAO, är en naturlig svängning i atmosfären över nordatlanten. Det är alltså en oscillation i atmosfären, inte havet.
NAO-indexet baserar sig på tryckskillnaderna mellan Island och Azorerna. Om tryckskillnaden mellan dessa områden är liten resulterar det i ett negativt NAO-värde.
Det innebär att den vanligtvis förhärskande sydvästströmningen in över västeuropa försvagas eller försvinner helt och man får i stället en strömning norrut mot Island/Grönland och/eller rakt västerut mot Iberiska halvön/Nordafrika. De vandrande lågtrycken som följer dessa storskaliga strömningsförändringar rör sig därmed också i banor norrut och/eller väst/sydväst.
Lågtryck som bildas kan ta en bana söder om oss och lämnar öppet för kyligare luft från Ryssland eller Arktis att svepa in över oss. När NAO är positivt blir det motsatt effekt med milt och blött väder."

Annars fryser både mitt julaftonsfiske och nyårsfiske inne. Precis som båten redan gjort. Suck...
 


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 08:30 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 1,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 08:40 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 4 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 09:00 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 09:15 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 09:20 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 09:30 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 09:40 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 3 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 09:50 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 3,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 10:00 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 10:10 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 4 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 10:20 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 10:30 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 10:45 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 1,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 11:00 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 1 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 11:30 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 1 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 11:40 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 1 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 11:50 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 3 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 12:00 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 1 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 12:10 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 12:20 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 12:30 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 12:45 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 4 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 13:00 Nej
 
2012-11-28 Gädda Höstfiskepermiärställe 4 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, lugnt 13:15 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions