Väder: Friska sydvästliga vindar och mulet. Senare lite dis och dimma i luften men inget regn. Milt.

Vattenståndet låg nog på cirka fem cm över.

 

 

12-11-14

 

Onsdag

 

Stora smågäddornas dag

 

 

Trevliga gäddor som hoppade och hade sig:

Ja, i dag var det ett helt nytt bollspel. Det verkade som jag lyckats täta vadarna hjälpligt också. Fast visst var delar av byxorna och sockorna blöta vid fiskedagens slut men det besvärade mig faktiskt inte så mycket under själva fisket.

Och vilka fina gäddor jag fick!

Särskilt trekilosgäddorna var väldigt feta och uppriktigt sagt vet jag inte om det var av rom eller mat. Jag vet ju inte ens om de var honor eller hanar.

Så tillbaka till de fiskande forskarna med sina 480 nära nog gäddlösa fisketimmar.

Mycket riktigt var det inte bara jag som gottat mig åt den nyheten. Någon dag efter hade flera hört av sig till tidningen och sagt ungefär samma sak som jag skrev sist.

Nämligen att det är ovanligt gott om gäddor i höst. Det nämndes att de fått hundratals gäddor bara nu som i lördags. Tydligen finns det olika gäddfisketeam här i stan som tävlar.

Nu kan man kanske invända att det kan vara helt annorlunda här i Karlskrona skärgård mot borta i Bräkne-Hoby. Tydligen var det där de berömda 480 fisketimmarna tillbringades. Men i artikeln står det faktiskt att den dåliga gäddförekomsten drabbat hela sydostkusten. Och sydostligare än här i Karlskrona går det knappt att komma.

Som jag rapporterat de tre eller fyra senaste åren har det skett en markant ökning av smågäddor men åtminstone i mitt fall, en minskning av stora gäddor.

Det gavs exempel på vad forskarna tror det beror på den allmänna minskningen av gäddbeståndet. Om vi nu utgår från att en sådan existerar och det gör det kanske just i kusten nedanför Bräkne-Hoby, vad vet jag?
Att det har varit dåligt med gädda och abborre I Kalmar län och uppåt har man ju läst om i flera år.

Nå, så har vi ju teorin om att storspigg käkar upp gäddrommen. Av någon outgrundlig anledning har de ökat i antal på grund av att torskbeståndet minskat nämligen. Det låter inte övertygande i mina öron. Varken nu eller tidigare. Just för att torsk och storspigg inte har någon direkt kontakt med varandra. I alla fall inte den storspigg som finns i grunda lekvikar. Vad jag vet har det aldrig någonsin funnits torsk på grunt vatten här i Blekinge. När torskfisket var som bäst på 70- och 80-talet kunde man få torsk kring Aspö Sten och visst, just där var det grunt men icke desto mindre var det långt in till grunda lekvikar för gäddor. 

Däremot kan jag tänka mig tvärtom. Det vill säga att en storspiggspopulation kan öka i grundområden där gäddförekomsten minskat. Alltså inte att storspiggen skulle vara den primära orsaken. Och förresten, finns det gäddor som lägger rom i en vik, så nog fanken finns det gäddor som äter spigg där. För det gör de. Vid ett flertal tillfällen har jag fått gäddor som spottat ut spigg när man får upp dem.

Så en annan överraskande uppgift: särskilt kustgäddan leker gärna på översvämmade strandängar, påstås det. Nå, jag är ingen forskare men däremot tror jag mig veta att det inte existerar översvämmade strandängar längs Blekingekusten. I alla fall inte som några gäddor skulle få för sig att leka i. Låt vara att det kan finnas några i något floddelta. Eller ådelta.
För en sak vet jag och det är vad som styr vattenståndet i Östersjön. Till skillnad mot i insjöar är det absolut inte snö- och issmältning. Det är främst vindarna. På andra plats, ganska långt ner kommer lufttrycket. Det ökade vattenflödet i åarna på våren har ingen betydelse alls för vattenståndet i Östersjön. Det är inte generellt högre vatten om vårarna. Översvämmade strandängar i insjöar; ja. Översvämmade strandängar längs Blekingekusten; nej.

Särskilt intressanta, tycker jag, är ett par teorier om gäddbristen som INTE tas upp. Och visst, det kan man hålla med om att det inte är särskilt trovärdiga. Först har vi UFO-teorin. Den som säger att osynliga rymdfarkoster från Andromedagalaxen i hemlighet om nätterna hovrar på låg höjd över Östersjön och medelst kraftstrålar suger upp gäddor till moderskeppet för att utföra hemska experiment på. Det ryktas om anussonder och hjärntvätt; organstöld eller till och med tillverkning av förbjudna potensmediciner!

Sedan har vi den minst lika osannolika teorin om att nätfiske om vårarna i lekvikarna skulle kunna ha negativ inverkan på gäddbeståndet. Det stämmer inte. Aaaabsolut inte! Helt verklighetsfrämmande och absurt!
Det har ingen som helst inverkan! Tvärtom ökar det gäddförekomsten och är bara nyttigt! I synnerhet som nät- och ryssjefiskarena ALLTID släpper tillbaka de stora gäddorna och bara behåller de små.

Det skulle förresten komma nya regler och riktlinjer från Länsstyrelsen om det blir gäddfiskeförbud under våren nu i höst, erinrar jag mig. Det känns tryggt att de har väldokumenterade, vetenskapliga forskarrapporter att stödja sina beslut på.

Mer om forskare och experter, yrkesgrupper jag blir mer och mer imponerad av:
Det planeras en stor vindkraftverkspark ute i Hanöbukten en bit ut från Sölvesborg. Som vanligt blir det en massa överklaganden, debatt och utredande. Man var väldigt orolig för fiskarnas hälsa från experthåll.
Tänk om man skrämmer fisken genom att hamra och bullra under leken?
Därför beslöt man om byggförbud under bland annat lax- och ålleken. Nu är ju jag som sagt ingen forskare men nog har jag för mig att laxen leker uppe i åar och älvar samt ålen långt borta i Sargassohavet.

Nä, se till att bygg vindkraftsparken på torskens och sillens lekområden så tätt att trålning inte blir möjlig så blir det ett fiskarnas paradis efter några år. Ett konstgjort, skyddande rev där det blir som i Öresund. En fristad för all slags fisk som kommer att sprida sig ut därifrån och komma alla till nytta.

Nu hoppas jag på mer artiklar om fiske i tidningen för det underlättar att föra fiskedagbok. Fast det är bäst att göra ett förtydligande: mina kommentarer om vad forskare har sagt och tyckt grundar sig enbart på referat i tidningarna. Det kan ju hända att journalister kan missförstå eller inte få med allt.

Så över till något betydligt småskaligare och privat; nämligen mina affärer med El-Ge Fiske. Fick häromdagen ett kuvert från dem med de där småsakerna jag beställt och ett beklagande över att vadarna dröjde. En liten flaska lack var rätt. Men jag hade också beställt två rullar bindtråd #6 så vad plockade jag fram ur kuvertet? Jo, två rullar bindtråd #8.

Det är alldeles för tunt för mig och the neverending story fortsätter.

Mer från vetenskapens värld:
Experter och forskare är överens om att regn, dis och dimma och korta dagar nu under senhöst och vinter leder till D-vitaminbrist som i sin tur ökar risken för skelettsjukdomar som osteoporos, maligniteter, autoimmuna, inflammatoriska och metabola sjukdomar samt infektioner och neuropsykiatriska tillstånd typ depression.

Själv blir jag glad och pigg av samma väder och hoppas på mer av den varan ända fram till påska. Särskilt julafton för då är jag ledig och ska ut och fiska. En gammal, god jultradition jag inte kunnat upprätthålla de senaste åren på grund av jobb och vinterväder.

Förhoppningsvis har jag fått de nya vadarna till dess.

På videofronten intet nytt. Inget som är värt att visa offentligt har inträffat nu på flera veckor. Men faran är inte över än på långa vägar. Snart kommer jag få en stor gädda, absolut!

 

En tung och välmatad tabell blev det idag:


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-11-14 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 08:30 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 08:50 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 09:00 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 09:45 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe två 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 10:15 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe två 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 10:30 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe två 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 11:30 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 11:40 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe två 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 11:50 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 12:00 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe två 4 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 12:10 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 12:30 Nej
 
2012-11-14 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 10fot Flytlina DT 5 Mulet, frisk SV 12:40 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions