Väder: Minusgrader på morgonen och klart. Senare växlande molnighet och varmare. Vinden skiftade mellan svag och måttlig och mellan nord och ost, vad jag kunde märka.

Vattenståndet först i sjunkande under morgonen men så började det stiga igen under dagen. Höll sig mellan 38 - 42 cm plus.

 

 

12-10-12

 

Fredag

 

 

Dåligt väder = dåligt fiske

 

 

 

Så sant som det är sagt. Eller skrivit. Och nu råder mitt värsta hatfiskeväder. Högvatten, minusgrader, soligt och nordliga vindar. Så varför envisas jag med att ändå köra ut och fiska?
Bra fråga; fler sådana!

Fast det var motvilligt och under protest. Jag var extra sur för annars var det två andra ställen jag hade bespetsat mig på, både igår torsdag och idag fredag. Men bägge de ställena kräver hyggligt fiskeväder så därför får de invänta bättre sådant. Till råga på allt blev jag lurad. Under morgonen såg jag på SMHI att vattnet var i sjunkande. Trodde förstås det skulle fortsätta men istället vände det och steg. OK, inte så mycket men är det så högt är varenda cm viktig.

Dagens tur var mest för att fördriva tiden. Körde ut sent och slutade tidigt. Visst, det går att fiska vid högvatten men det är inte roligt. Tycker jag.

Kolla in Zilverzaran perfekt krokad i mungipan på trekilosgäddan:

Just det; det senaste gångerna har jag kört med grova grejor, bara för att testa sanningshalten i de envisa påståendena att för att få stora gäddor måste man använda stora flugor. Funkar inte alls.  Inte för mig i alla fall. Nä, min tes är istället att för att få stora gäddor måste det finnas stora gäddor i närheten av ens fluga. Det är första förutsättningen.
Vilket leder till slutsatsen att jag befiskar fel ställen. Ja, det kan jag gå med på.
Jag väljer alltid lättvadade ställen framför storgäddtillhåll. Om det nu finns några sådana i mina hemmavatten. Vi får inte glömma det viktigaste för en gäddflugfiskare är att just to have fun, som det står i visan.

Idag räknas inte. Idag var det högvattnet som bestämde och man fick vara glad för att man fick några smågäddor. Befiskade en sandflade där vattnet i vanliga fall knappt täcker foten. Nu räckte det upp till midjan ungefär. Och jag gillar inte att vada djupt. Men visst brukar det gå in lite smågäddor där vid långvarigt högvatten och visst fick jag väl några stycken.

Och visst var det en som hoppade:

Men det lustiga var utifall det verkligen var lustigt, att när jag körde ner mot kusten hörde jag på P1 omständigheterna hur Sverige fick sitt undantag att sälja dioxinförgiftad fisk till sin befolkning. Jag har kommenterat det några gånger här tidigare. Varje gång jag läst Svenskt Fiske till exempel brukar det stå ganska mycket om laxfiske och hur orättvist och fel det är med förbud och begränsningar av trollingfisket och hur viktigt det är att bevara naturlaxen. Men knappt någon gång har det stått någonting om laxens höga halter av dioxiner och hur det problemet bör behandlas. Varför?

Nå, anledningen till att Sverige fick sitt undantag vad gäller fet fisk från Östersjön var att regeringen inte tog med livsmedelsverkets avrådan i sin ansökan. Alltså att nämnda verk inte tyckte folk kände till riskerna trots upplysningskampanj. 
Lite berör det mig för det gäller även havsöringen. Så på sätt och vis är det bra att jag bara får en om året cirka. Det är väl ungefär det man tål att äta.
Lite kan jag inte låta bli att undra över hur intressant det är med trollingfiske efter ffa lax om fångsten inte gick att äta. Eller ge bort. Eller sälja.

Likaså lax- och öringfiske i alla åar och älvar som mynnar ut i Östersjön. Jo, jag känner till att många bedriver catch and release även där nu för tiden. Men att aldrig ta en matfisk...?
Det blir att ta till Norge. Och / eller köpa norsk fjordlax. Eller fiska regnbåge i put- and takevatten. Eller strunta i alla pekpinnar och beskäftiga myndigheter som bara lägger sig i och hoppas på det bästa...? För många resonerar ju som så att det bara vimlar av larmrapporter om att nu är både det och det farligt att äta. Ska man bry sig om alla svälter man ju ihjäl!

Suck, nu känns det verkligen att vintern närmar sig. Hoppas den håller sig på mattan och inte anländer förrän januari. För i år vill jag inte missa en god gammal god jultradition jag inte har kunnat fira på ett par år. Antingen har jag jobbat eller också har det varit is och minusgrader.
Julaftonsfisketuren förstås!
I år är jag åtminstone ledig julafton men vädret kan jag inte göra någonting åt.  


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-10-12 Gädda Ett högvattenställe 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Kallt, vxl molnighet, måttlig NO 09:00 Nej
 
2012-10-12 Gädda Ett högvattenställe 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Kallt, vxl molnighet, måttlig NO 09:30 Nej
 
2012-10-12 Gädda Ett högvattenställe 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Kallt, vxl molnighet, måttlig NO 09:50 Nej
 
2012-10-12 Gädda Ett högvattenställe 3 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Kallt, vxl molnighet, måttlig NO 10:00 Nej
 
2012-10-12 Gädda Ett högvattenställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Kallt, vxl molnighet, måttlig NO 10:30 Nej
 
2012-10-12 Gädda Ett högvattenställe 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Kallt, vxl molnighet, måttlig NO 10:45 Nej
 
2012-10-12 Gädda Ett högvattenställe 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Kallt, vxl molnighet, måttlig NO 11:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions