Väder: Milt och mulet. Några regnstänk ett par gånger men inget ihållande. Skulle vara sydostlig vind men den var rent sydlig vad jag kunde bedöma. Tror dessutom den vred sig mer åt väster senare. Vindstyrkan var måttlig som ökade till tämligen frisk framåt dagen.

Vattenståndet hade legat på mellan tio till tjugo över länge och idag var det cirka femton över när jag började och tjugofyra när jag slutade.

 

 

 

12-10-03

 

Onsdag

 

 

Splish - splash

 

 

 

 

 

Nu är den bästa tid. Oktober. Fortfarande kan lite sommarmilt dröja sig kvar samtidigt som gäddorna drar sig inåt och fortfarande är sommarpigga.

Fast det där att de drar sig inåt nu på hösten vet jag inte om det stämmer. Jo, kanske allra längst in i skärgården.

Åh, i år missade jag helt och hållet Gäddfestivalen. Den har tydligen varit nu i helgen. Läste om det i måndagstidningen. Absolut inte att jag skulle ha anmält mig men en del år har jag själv fiskat någon av dagarna utom tävlan.
Nu när jag har lite mer ledighet kunde jag mycket väl ha offrat en dag bara på att studera mästarna lite på avstånd. Det är ju de riktiga proffsen som kommer farande från hela Sverige har jag förstått.

Nu har jag precis varit inne och läst på Gäddfestivalens sida.

Sammanfattningsvis är det som jag också brukar hävda: Här är det väldigt gott om smågäddor men de stora har blivit sällsyntare.

Ska jag våga mig på en förklaring jag nyss kommit på?

Det kan vara så att det är helt i linje med Darwins evolutionsteori. Faktum är att det stämmer på östersjötorsken så varför inte även på gäddorna?

När det gäller torsken har det under många år varit så att man tagit tillvara alla de stora torskarna. De små har gått igenom maskorna. I alla fall generellt. Då gynnas de som blir könsmogna tidigt. Eller som från början är naturligt lite kortare och mindre än andra. De får leka och fortplanta sig i större omfattning än de större som ju dödas i högre omfattning. De tidigt lekmognas gener sprider sig i populationen vilket medför att beståndet minskar i medelvikt.
Vi får en population som är vuxen men småväxt.
Kan det vara på samma sätt med gäddorna? Vi har en massa smågäddor men bara ett fåtal riktigt stora.

Där en femkilos nu kanske är lika gammal som en tiokilos förr.

Nästan varje gång jag varit ute både nu i somras och nu på hösten har jag toppat med en mellan fyra och fem kilo. Väldigt sällan har jag märkt av någon större. Nu har jag för mig det är förbud på att döda stora gäddor men vem bryr sig om det? Nu menar jag de som fiskar med nät eller sådana som säljer. Skulle inte tro ens folk i allmänhet känner till det förbudet. Det gör jag nämligen inte själv för jag minns inte hur stor som är stor. Eller om det var lång.
Senare:
Jo, efter en hel del letande hittade jag det äntligen:

"Vid fiske av gädda med handredskap i Östersjön får en fiskare under ett dygn fånga och behålla maximalt tre gäddor mellan 40 och 75 cm."

Nå, det är ingenting som berör mig.

Såg förresten på resultatlistan från gäddfestivalen att kollegan borta i östra Blekinge var placerad med en på 90 cm. Men det är inte värt att gratulera honom för det för jag tror han är lite missnöjd över att inte ha fått en större.

Så över till nya prylar. Inom fisket då i första hand. Jag tyckte jag behövde en ny fiskeväst så jag köpte en på nätet. Fishline. Av märket Loop. Rea.

Den gamla började bli sliten, blixtlåset började lossna, kardborrbanden släppte och så behövde jag rymligare fickor.

Suck... Det är vanskligt att köpa på postorder. Enligt beskrivningarna är ju alla varor jättebäst i precis allting men så när man väl får dem i handen märker man att så var det inte alls. Helt eller delvis.

Saker man tar för givet märker man att tillverkaren inte bryr sig om. Som i det här fallet ett par fästringar framtill där man kan exempelvis fästa en kniv eller annat. Visst, det finns pin-on-reels och två liksom inbyggda utdragbara band i någon sorts spiralplast men det räcker inte.
Plus att det var för få fickor. 

Nå, det går att åtgärda med lite uppfinningsrikedom och idag var första gången jag provade den. När jag kom hem fick jag ändå plocka ut allt ur den för allt hade blivit vått.

Just det, jag råkade ta mig ett ofrivilligt bad. Det var flera år sedan sist. I alla fall som jag gjorde ofrivilligt.
Ja, ähum... Förra året låtsades jag göra det och filmade det för att lätta upp stämningen. Då blev jag våtare än avsett också.

Nu filmade jag det också men det var för att jag hade kameran i handen. Det inträffade när jag skulle vada mig i position och ställa ifrån mig kameran på en sten. Jag hade spö med gädda på i ena handen, kameran i den andra och ingen tredje hand att hålla i vadarstaven.

Gott om stenar på bottnen var det och så var olyckan ett faktum. Men uppenbarligen fick jag snabbt tag om vadarstaven och kunde resa mig upp. Men hela vänstra armen upp till axeln och vänstra sidan var under vattnet som passade på att strömma in. Fast det kom bara in lite grann som tur var. Det hände redan på morgonen men det var ganska milt i luften så jag struntade i att vänsterarmen var blöt.
Faktum var att jag innan det hände, tänkte jag på att jag borde ha en kasse med reservkläder ständigt med mig i bilen utifall det här skulle inträffa. Från och med nästa gång ska jag ha det... Det blir ju ännu viktigare fram i december, januari när det är riktigt kallt.
Till råga på allt visade det sig att gäddan jag ämnade filma inte alls var så stor som jag först trott.

Vilket ju helt osökt tar oss till just dagens video:

  Jepp, nu är det äntligen dags. Som ni väntat!

Som faktiskt inte alls handlar om dagens fisketur. Annars har jag som regel att varje video ska avspegla en fiskedag. Men vad har man regler till om inte för att göra undantag från dem ibland?
Nu är det heller inte som i början av min filmkarriär när jag tvunget skulle filma varenda lilla smågädda jag fick för jag tyckte det var så jättehäftigt att jag kunde det.

Den här utgör överblivet material samlat ända från i våras. Men i all blygsamhet tycker jag ändå den blev väldigt lyckad. Inte så många döda punkter utan ganska hårt klippt. Fast det ska erkännas att det är väldigt svårt att kill my darlings, som det heter.

Dåligt minne ja... Inte blir det bättre med åren precis. Man glömmer saker, man glömmer namn och inte minst datakoder. Och nu detta:
Den sista filmsnutten är helt utraderad ur minnet! Jag minns ingenting från den dagen, utan jag råkade hitta klippet här på hårddisken i en bortglömd fil. Är den från förra året...?
Och hur jag hanterade fisken! Helt obegripligt. Den sekvensen ligger sist i videon.

Nä, jag måste göra någonting för att förbättra minnet. Lyckligtvis lär det finnas en viss rotfrukt man kan köpa på Hälsokost som sägs göra underverk. Nämligen minnesbetor. Jag behöver nog ett par kilo.

Nu kommer jag ännu mer i otakt förresten. För nu får jag skjuta upp de videosnuttar jag tog idag till nästa gång det blir filmtajm. Men jag tror det är rätt väg att gå; att samla ihop de bästa bitarna från flera fisketurer.

Det där att kameran var på när jag plurrade blev inte så märkvärdigt heller utan det kan vänta.

Nu har jag kommit på att jag ska fästa de här ringarna i eller på själva vadarna istället för på västen. Skära upp ett litet hål en bit upp på bröstet, trä igenom ett band, knyter och täcker hålet därefter med Liquisol. Där kan kniven och vågen hänga och där kan man fästa linan till vadarstaven. Man kan också göra en på varje sida.

Var får jag alla goda idéer ifrån?

Sjutton gäddor idag. Då flydde jag ändå undan ett par områden där de stod extra tätt. Som omväxling har jag använt det nya Edgespöet. Tänkte att jag kan använda lite större och tyngre flugor med det för att få större gäddor. Funkade inte alls. Det hindrar inte de små att hugga och jag fick inte större än jag brukar få heller. Fiskade inte så länge för det började bli kallt med genomvåt vänsterarm och lite fukt inuti vadarna. Vinden tilltog och solen kom inte riktigt fram även om det började bli lite blå himmel.


Fiskejournal 2012
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-10-03 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 07:30 Nej
 
2012-10-03 Gädda 4,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 08:00 Nej
 
2012-10-03 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 08:30 Nej
 
2012-10-03 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 09:00 Nej
 
2012-10-03 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 09:10 Nej
 
2012-10-03 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 09:20 Nej
 
2012-10-03 Gädda 3,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 09:40 Nej
 
2012-10-03 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 09:50 Nej
 
2012-10-03 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 10:00 Nej
 
2012-10-03 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 11:00 Nej
 
2012-10-03 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 11:20 Nej
 
2012-10-03 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 11:30 Nej
 
2012-10-03 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 11:40 Nej
 
2012-10-03 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 12:00 Nej
 
2012-10-03 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 12:15 Nej
 
2012-10-03 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 12:30 Nej
 
2012-10-03 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge #6 Flytlina DT 6 Mulet, m - f S 13:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions