Väder: Det ena lågtrycket efter det andra med friska sydvästliga vindar, mulet och regnskurar har dominerat de senaste dagarna. Så även idag. Mulet på förmiddagen men från och med elvatiden, uppklarnande och soligt.

Högvatten upp till ca 25 cm över. Detta beroende på att vattnet stockat sig uppe i Bottenviken och där får det inte plats med mer.

 

 

12-09-19

 

Onsdag

 

 

Mer av samma

 

 

 

Det där dåliga stället jag tänkt befiska idag, gick inte. Vinden låg på alldeles för mycket där plus att det var högvatten. Istället valde jag ett par andra, mer normala ställen. Platser givetvis anpassade för högvatten. Särskilt sådant som varat några dagar. Då kan ju gäddorna gå upp och ställa sig på områden där det i vanliga fall vattnet knappt täcker tårna.

Även själva fisket blev normalt. Ungefär som förra gången. I alla fall kilomässigt eftersom antalet blev färre men vikten var lite högre genomsnittligt. Fast inga stora tyvärr. Märkte inte av någon alls.

Men det gör inte så mycket. Jag får säkert en snart. Huvudsaken är att man har roligt. Att man får ha skärgården för sig själv igen. Tomt i sommarstugorna. En och annan båt ligger fortfarande i än och någon såg jag ute på sjön.

Det andra stället jag körde till, visade sig bli lite för tidigt. Där var det fortfarande lite för jolmigt. Lite för mycket alger och sjögräs. Gäddorna hade heller inte intagit sina höst- och vinterboenden där.

Inte heller det gjorde någonting.

Jag upplever fisket som mer och mer kravlöst.

Snart kanske det till och går så långt att en allmän uppfattning bland vanligt folk börjar stämma in på mig; nämligen den att fiske är sååå avkopplande och avstressande.

Vanligt folk = sådana som tror att fiske är att bara sitta på bryggan och stirra på ett flöte en sommarkväll.

Hade jag inte lyckats ta den här bilden till vänster hade jag nog inte ens brytt mig om att lägga ut det här dagboksbladet. Med en axelryckning.

För att göra det lite mer intressant ska jag ta fasta på tanken att söka upp de här dåliga ställena. Platser jag nog inte befiskat på tio år. Eller hitta nya.

Det finns massor. Jag är bara notoriskt lat och ovillig att försöka hitta dem.

Definitionen på ett bra fiskeställe: 1. Ett lämpligt ställe att parkera. 2. inte alltför svårt eller långt att gå till vattnet. 3. Det ska vara vadbart; inte för djupt och inte för dyigt eller stenigt. Och inte för kort heller. Alltså man ska kunna följa strandlinjen minst 50-100 meter.
Det är allt.
Fisk då? Ska det inte finnas fisk där?
Nä, bara det går att kasta under ovanstående villkor så finns det säkert fisk där.

Så när jag pratar om dåliga ställen kan det lika gärna röra sig om svårvadat eller besvärligt att ta sig dit. Sedan erkänner jag förstås att på en del ställen kan jag få mer fisk, rent generellt, än på andra. Ändå prioriterar jag lättvadade fiskfattiga, framför svårvadade fiskrika. Rent generellt. Huvudsaken är att man har roligt.

Fast det allra största anledningen till att det finns så många av mig, ej befiskade ställen, är att jag inte offrat en dag, tagit mig tid att köra ner till kusten utan minsta flugspö och vadarbyxa och verkligen letat efter nya parkeringsplatser och vägar ner till sjön. Ändå att jag vet från sjösidan, från båtfisket, sträckor där det måste vara bra att vada och som borde gå att nå från landsidan. Eller från sjökortet eller Eniro maps.

Ska det bli av nu när jag jobbar mindre? Ska jag ta mig i kragen? En hel (fiske)värld håller andan...

 

En annan sak: Fick nyss Svenskt Fiske. Såg där att man kan registrera sin fångst. Precis nu har jag registrerat mig själv. Jag får se om deras ifyllningsformulär passar mig. Blir det för krångligt skippar jag idén. Det är nog jobbigt att fylla i mitt eget. Jag använder mig av Mr. Gate's Access och matar in alla fiskar jag får. Därifrån kopierar jag över listan hit. Och här ändrar jag fångstplatsen som jag antar ingen är intresserad av att få veta. Så jag hoppas att Sportfiskarnas register är kompatibelt med Access. Vilket jag inte tror.  Mer om det nästa gång. När det nu blir.


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-09-19 Gädda Ställe ett 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Mulet, hård SV 08:00 Nej
 
2012-09-19 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Mulet, hård SV 08:15 Nej
 
2012-09-19 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Mulet, hård SV 08:30 Nej
 
2012-09-19 Gädda Ställe ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Mulet, hård SV 09:00 Nej
 
2012-09-19 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Mulet, hård SV 10:00 Nej
 
2012-09-19 Gädda Ställe ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Mulet, hård SV 10:15 Nej
 
2012-09-19 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Mulet, hård SV 10:40 Nej
 
2012-09-19 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Mulet, hård SV 10:50 Nej
 
2012-09-19 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Mulet, hård SV 11:00 Nej
 
2012-09-19 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Mulet, hård SV 11:10 Nej
 
2012-09-19 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot #5 Flytlina DT 5 Sol, hård SV 12:15 Nej Hoppelihopp
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions