Väder:  Det hade regnat duktigt som igår men till idag klarnade det upp och solen dominerade över en del moln. Särskilt på eftermiddagen ganska hett.

Vinden blåste en del och i sänkan mellan kullarna kom den hela tiden från olika håll.

 

 

 

12-09-01

 

 

 

Lördag

 

 

Lyckat matfiske

 

 

 

Ja, det är den rubrik som bäst täcker dagen. No more Mr Norsk Fjordlax. Så visst blev dagen lyckad. Till sist. Väldigt lyckad. Det är ju ett något konstlat fiske och ser ganska lika ut gång efter gång, år efter år så några längre beskrivningar är kanske inte nödvändiga.

Som vanligt gällde det att hålla flugan i vattnet så länge som möjligt och ta vara på sina få chanser. Samt ha lite tur på sin sida.

Visst, bättre och helare stjärtfenor har man sett. Och vilken som helst av mina senaste fyrakilosgäddor kunde tävla med till exempel ovanstående femkilosregnbåge i fråga om vildhet, rusningar och hopp. När jag tänker efter var det väldigt lite hopp jag såg på hela dagen. Det var bara någon enstaka som gick upp och visade hela sig, för det mesta höll de sig under och i ytan. Ja, några Trollemöllaplums hördes dock.

Men, tycker jag nog, ju större och fetare de blir, desto mindre orkar de röra på sig. På det viset är de ganska lika oss människor. Eller är det tvärt om?

Här en glad flugfiskare som gjorde en lyckad premiär i Trollemölla. Vi samåkte från Karlskrona och här får han gå under pseudonymen Thomas.  Även han fick tre fiskar och det är sannerligen inte fy skam.

Det gäller att förvalta sina napp väl. Själv hade jag bara tre som visade intresse för mina flugor och samtliga tre ligger nu i bitar i min frys.  Vilka flugor är bra i Trollemölla?

Alla och ingen, kan man svara utan att ljuga allt för mycket. Generellt är det den fluga man själv tror på. Då fiskar man bäst. Det gäller också att passa på när de vakar. Alltså gör ett äkta matvak för det händer. Då ska man vara där helst med en insektsimitation. På det viset fick jag min första.

Den tog på en av de svarta och ska väl närmast likna en trollsländenymf. Mina övriga två tog på vita saror bundna som jag brukar. Den synts tydligt på första bilden.

Vid allt fiske är det alltid en blandning av slump och skicklighet som avgör hur stor fångsten blir och här tror jag slumpen utgör mer än 50%. Fast att till exempel Anders fick sina fyra fiskar redan på förmiddagen kan inte vara en slump för det brukar upprepas varje år.

Tja, vad ska man mer säga om Trollemölla av idag? Det är fint och välordnat. Gräset klippt och vattnet klart. I övre dammen flöt det omkring lite lossnat sjögräs och bildade små mattor men tror inte det hindrade fisket allt för mycket. Den mesta fisken togs också i övre dammen. Till i år var det ett par regeländringar. Den där löjliga middagspausen med en timmes fiskeförbud mitt på dagen var guschelov borttagen men i gengäld fick man bara fiska till kl 18. Mig gjorde det sistnämnda inte så mycket för jag hade ju redan tre fiskar och så kommer man hem lite tidigare. För min del känns en gång om året ganska lagom nu. Med så pass stora fiskar i dammarna gör att antalet krymper och att de vakar mindre. Samtidigt som just stora regnbågar är det som lockar.

Jag filmade lite. Kunde ju vara roligt med annat än gäddor. Fast jag borde gått runt och tagit mer bakgrundsscenarier men det blev inte av. Nu blev det bara landningarna av mina tre bågar plus en av pseudonymen Thomas. Och ingen kan anklaga mig i den här videon för att mörka var jag håller till.

 

 

 


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-09-01 Regnbåge Trollemölla, övre dammen 4,9 Svart nymf Nej Nej Ja Kunnan 10 fot, AFTM 5 Flytlina Sol, växlande vind 10:45 Ja
 
2012-09-01 Regnbåge Trollemölla, övre dammen 5,1 Regnbågssara Nej Nej Ja Edge 9 fot AFTM 6 Långsamtsjunkande WF-6 Sol, växlande vind 13:30 Ja
 
2012-09-01 Regnbåge Trollemölla, nedre dammen 4 Regnbågssara Nej Nej Ja Edge 9 fot AFTM 6 Långsamtsjunkande WF-6 Sol, växlande vind 16:00 Ja
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions