Väder: Regn och åska under natten. Mot morgonen upphörande och avtagande vind. Men vinden växlade i styrka hela förmiddagen. Hela tiden västlig. Drev in mörka molnskyar men inget regn och då friskade det i. Så lite blå himmel och sol och då mojnade det. Så höll det på så länge jag var ute. Fast vid middagstid ökade den mer konstant.

Vattenståndet var nog kring det normala.

 

 

 

12-08-03

 

Fredag

 

 

 

Trevligt sommarfiske

 

 

Eller mer av samma. För det är vad det handlar om. Tyvärr inget att göra åt när det inte inträffar något utöver det vanliga. För första gången på två år körde jag västerut, genom Hasslöbron. Tror inte jag gjorde det förra sommaren någon gång. Ett ögonblick ska jag kolla.
Nej, det stämde. Jag var bara ute fyra gånger hela förra sommaren med båten. Skandal. Och då mest inomskärs och fick en massa tvåkilosgäddor. Det blåste och regnade mest under den semestern. Nu har jag lite mer ledigheter och även om jag inte fiskar fler gånger har jag bättre möjligheter att välja fiskedag när vädret är lämpligt.

Den skärgården väster om Hasslö är bördigare. Det vill säga stora områden där det växer så mycket ålgräs att det är omöjligt att fiska där. Så fort det blir minsta lä bakom alla holmar och skär, lägger det sig som en matta på ytan. Inte lä för alla vindar förstås men uppenbart är att alla vindar på syd, är mest vanliga för det är norr om alla holmar och öar det växer ålgräs. Ända från tre-fyra meters djup. Möjligtvis blir det fiskbart när det blåser friskt eller där starka strömmar råder som pressar ner de långa, sega trådarna.
Eller man använder vasskyddade krokar.

Jag har tänkt på det några gånger om jag inte skulle försöka uppfinna något slags vass- eller tångskydd. Det handlar ju bara om en enkelkrok.

Jag minns från min spinnfiskeperiod ett par konstruktioner på skeddrag. Stålspröt som ska skydda mot bottennapp men tryckas ner när gäddan hugger. Fast på den tiden använde vi knappt skeddrag utan körde  så gott som uteslutande med ABU Killer. Och fiskade ytligt. Precis som jag gör nu, för det mesta. Fiskar ytligt alltså.

Tror mig också ha läst om krokskydd på flugor.

Men poängen med den "bördiga" skärgården är att här är gäddorna inte få men stora.
Här finns alla storlekar. Jag antar att det blir bra uppväxtförhållanden för både gäddorna och deras bytesfiskar i den lummiga och skyddade miljön.

Och som vanligt spelar det ingen roll var man fiskar. Alltså den holmen eller det skäret är inte bättre än den eller den. Alla är lika bra eller dåliga. Det är dagsformen som gäller. Både på vädret och gäddorna. Gäddor är dynamiska fiskar. Inte alls stationära. Det tror jag är en regel. Inte heller lurar de i vassen. I alla fall inte här för här finns ingen vass att lura i.

Nej, man får pröva sig fram. Och förstås använda en zilverzara.

Här en bild från senaste flugbindningstillfället. Två är nya och två är reparerade.

Jag tror inte man ska bry sig så mycket om sommarens modefärg blå. Det är som med evolutionen. Jag råkade ha lite blått i en och så fick jag bra med fisk på den. Aha, tänkte jag då, blått är bra; jag använder det nästa gång också. Hade tur då också och så är man fast. Det är bara blått som funkar!

Nästa gång man nytillverkar flugor eller reparerar gamla, ser man till att binda in tjocka buntar med blått och vips har en ny art eller som här; ny fluga uppkommit. Och eftersom man då enbart använder den flugan och fortsätter få fisk, förstärks uppfattningen att blått är det enda som duger.

Grundfärgen är dock fortfarande zilver men det blåa får stor genomslagskraft. 

Bara för det ska jag återgå till enbart zilver nästa gång. Men lite andra nyanser FÅR man faktiskt använda utan att det upphör att vara en äkta zilverzara .Jag läste förresten nyss om någon Sara som kom tvåa i OS. Mycket riktigt uppkallades hon efter min fluga: Hädanefter får hon heta Silver-Sara i tidningarna.

Det var inte riktigt äkta sommarväder idag. Dels var det mest mulet och därmed svalt och dels blåste det lite för mycket för min smak. Båten driver lite för fort och man hinner inte riktigt med. Men själva fisket gick hyggligt.

Och filmandet av själva fisket gick tyvärr alldeles för bra också. Därför går det inte att undvika ännu en video. Det är bara att bita ihop och härda ut. Visst, lay down your weary tune, kan man säga.

Nu nöjde jag mig att bara ta med de två största gäddorna. Jag måste skärpa mig att bättre dokumentera vad de väger. Eller åtminstone mäta dem. Femkilosgäddan (som jag gissade vikten till) var ovanligt lång och kanske var den över metern.
Jag har ju markerat 90, 100 och 110 cm på mina spön genom att göra extra spölindningar och så använder jag det inte. Men helst vill jag undvika att lägga ner gäddorna på båtbottnen. Dels slemmar de ner och det blir halt och dels kan de skada sig. Visst, man kan lägga blöta handdukar på durken för att skydda dem men vem vill ha slemmiga handdukar?

Men visst, får jag någon riktigt stor någon gång, blir jag väl tvungen till det.

Och faktiskt, vågar jag nästan lova att jag snart får jag en i åtminstone sju-åttakilosklassen. I alla fall om jag fortsätter med båtfisket sommaren ut. Vilket jag har för avsikt att göra. Men vädret styr.

Jag ser på filmen hur jag utsätter även det här spöet för stora påfrestningar. Det är nästan jag håller andan och tänker; nej, nu går det av!

Fast än så länge har det hållit.

En annan sak; nu kan jag börja tjohoa när jag vill. Det hör ju egentligen till när man fiskar att så fort man får på en, ska man börja ropa och skrika. Det har jag sett och hört på mången youtube-fiskefilm. Jag upptäckte nämligen på kameran att man kunde öka inspelningsvolymen på mikrofonen via nätet. Man kopplar upp kameran mot tillverkarens hemsida så kommer man åt en del inställningar. Som di hittar på!

Fast man kan inte öka för mycket så det bara susar och brusar när det blåser. Men kanske jag kan kosta på mig ett litet tjoho nästa gång? Ett högt yiii-hai! i falsett är det däremot inte värt jag försöker. 

 

 


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-08-03 Gädda Västra skärgården 2,5 Zilverzara Ja Nej ABU Fly-Max 10 fot #6-7 Långsamtsjunkande WF-6 Mest mulet, s-m västlig vind 07:15 Nej
 
2012-08-03 Gädda Västra skärgården 3,5 Zilverzara Ja Nej ABU Fly-Max 10 fot #6-7 Långsamtsjunkande WF-6 Mest mulet, s-m västlig vind 07:30 Nej
 
2012-08-03 Gädda Västra skärgården 4 Zilverzara Ja Nej ABU Fly-Max 10 fot #6-7 Långsamtsjunkande WF-6 Mest mulet, s-m västlig vind 07:45 Nej
 
2012-08-03 Gädda Västra skärgården 5 Zilverzara Ja Nej ABU Fly-Max 10 fot #6-7 Långsamtsjunkande WF-6 Mest mulet, s-m västlig vind 08:15 Nej Lång och smal
 
2012-08-03 Gädda Västra skärgården 1 Zilverzara Ja Nej ABU Fly-Max 10 fot #6-7 Långsamtsjunkande WF-6 Mest mulet, s-m västlig vind 10:00 Nej
 
2012-08-03 Gädda Västra skärgården 2,5 Zilverzara Ja Nej ABU Fly-Max 10 fot #6-7 Långsamtsjunkande WF-6 Mest mulet, s-m västlig vind 10:15 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions