Väder: Spegelblank morgon och lugn förmiddag. Bara lätt bris fram till tolvtiden då det väl blev lite sjöbris. Soligt och varmt.

Vattenståndet låg på cirka normalt.

 

 

12-06-13

 

Onsdag

 

Massvis med stora gäddor!

 

eller

 

En ful fisk

 

 

 

Egentligen hade jag inte tänkt göra något dagboksblad av den här dagen. Men ju mer jag tänkte på den desto mer ångrade jag mig så det är därför den kommer ut så långt efteråt. Två rubriker till och med.

Om vi börjar med den andra; Ful fisk så borde det inte råda några tveksamheter vem på bilden det avser.

Även visar bilden exakt hur vädret var. Helt spegelblankt även långt ut till havs. Soligt och hett redan tidigt.

Helt omöjligt fiskeväder enligt vad jag alltid brukar hävda. Ja, nästan i alla fall.

Bilden är klippt ur en video för naturligtvis knäppte jag på kameran.

Jag såg ju strax att gäddan var i fyrakilosklassen och förväntade mig en rekordlång, stenhård kamp med våldsamma rusningar och mängder med plask och hopp. Men oväntat spak och medgörlig var den och det var i princip att bara lyfta upp den ur vattnet.
Fast det var bara huvudet och främre delen av kroppen som var i fyrakilosklassen...

Ibland, ett par, tre om året kanske, får jag eller ser, gäddor med svulster eller tumörer. Men sådana här missfoster betydligt mer sällan.

Vad gäller svulstgäddor har jag inte märkt någon säker trend att nu ökar det eller nu minskar det utan det förefaller endemiskt.
Ofta ser man fler än man får upp eftersom bölderna avslöjar fisken.

Typ; man ser ett antal rosa bölder simma omkring men inte själva gäddan.

Den här gäddan var förmodligen född med sina missbildningar men uppenbarligen klarat sig hyggligt här uti livet i alla fall.

 

Nu över till något betydligt trevligare; nämligen den första rubriken om massvis med stora gäddor. Tittar man i fångsttabellen längst ner (vilket jag misstänker en del är det första de gör) upptäcker man att jag i alla fall inte fått upp någon.

Nej, det är helt korrekt förstås. Men jag såg många.

Det är nästan lika roligt som att få dem. Det berodde på vädret. Både att jag såg dem och att de inte högg. Inventerade en del gamla fiskeplatser utomskärs och det stämde bra från förr att där, där och där fanns det gädda men inte där och konstigt nog, inte där. Så finns det förstås en del halvhyggliga ställen men det är förvånansvärt hur konstant de bra fiskeplatserna håller. När jag pratar stora gäddor nu för tiden, höll sig de flesta i femkilosklassen med viss reservation för det kan vara svårt att rätt bedöma vikten på en fisk i vattnet. Även om man är van.

På ett ställe fanns det i alla fall en gädda som jag tror även den mest kräsne skulle hålla med om att den verkligen var stor. Lite snöpligt var det att just de flesta stora bara såg jag. Alltså de följde inte ens efter utan jag drev över dem och skrämde iväg dem. Naturligtvis såg jag en hel mängd normalstora gäddor också; både sådana som följde efter och sådana jag såg stå på botten. Och det gällde att spana långt efter flugan för många följde efter väldigt, väldigt halvhjärtat och vände nästan utom synhåll. 

Här en sommarbild som är ganska karaktäristisk för staun och skärgårn. Ute på sjön och öarna skiner solen från blå himmel men över stan och ännu mer, inåt landet kan det vara mulet och till och med regna. Här i Karlskrona har det varit stor uppståndelse och krigsrubriker för att staun äntligen ska få vara med i topplistan över kommuner med flest soltimmar. Av någon konstig anledning är mätaren placerad allra längst ute på Tjurkö i Kungsholmens fort. Varför inte placera den hemma i Gagnekulla? Det är lika mycket Karlskrona kommun det.  Aha, nu fattar jag...

Jag brukar gnälla och klaga på båtfisket men idag blev det en nära nog perfekt dag ute på sjön. Till nästa gång har jag till och med plockat fram mina riktiga tungviktsgrejor. Främst för att jag på den rullen har en snabbsjunkande lina. Vilket är nödvändigt ute i båten om det blåser det minsta lilla. Fast idag stod samtliga stora gäddor på väldigt grunt vatten. Fem eller sex sammanlagt var det.

Men när nästa gång blir, vet jag inte för just nu blåser det lite för mycket.


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-06-13 Gädda Östersjön 3 Zilverzara Ja Nej Sameo #6 Sjunklina Sol, lugnt. 08:30 Nej  Den fula fisken
 
2012-06-13 Gädda Östersjön 2,5 Zilverzara Ja Nej Sameo #6 Sjunklina Sol, svag S. 10:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions