Väder: Dimma, dis och fullständigt vindstilla under morgontimmarna. Så småningom lättade det och det kom lite solglimtar. Enstaka vindkårar följde åt olika håll fram till middagstiden då en frisk sjöbris satte in.

Lågvatten ner till cirka tio minus.

 

 

12-05-10

 

Torsdag

 

 

Kort tur med otur

 

 

 

 

Ödets Makter är det som styr. Framgång följs av misslyckanden. Men snart måste jag ha betalt tillbaka och vi blir kvitt? Kom igen nu och släpp det! Nu måste väl ändå balansen vara återställd. Ty så är det inom fisket att fortfarande är det succédagen när jag fick min havsöring som spökar. Sedan dess har jag inte haft någon tur. Halvdant och fiskfattigt har det varit. Idag verkade jag ha fastnat i rena bottenträsket.
Mitt gnäll gäller förstås enbart fiske och har ingenting med själva livet och verkligheten att skaffa.
I och för sig skulle jag ju kunnat ha slagit i skallen när jag trillade men det gjorde jag inte det minsta. Nä, bara halkade med foten, släppte spöet och kasade ner ett litet stycke. Det var en sluttande klipphäll jag inte alls trodde var så hal som den var. Slog inte mig utan bara rullen. Och kameran. 

Fast det hände lite senare på dagen. Så här såg det ut när och där jag började. Visst, lite vågskvalp är det lite missvisande på bilden för oftare blev det helt vindstilla. Ser väldigt bra ut rent fiskemässigt, eller hur? Och det borde det vara också. Fick bara någon enstaka tvåkilos. Fast jag klagar inte för jag hade många efterföljare och hela upplevelsen kändes väldig skön. Sedan jag var ute förra gången har ju våren kommit med besked. Lite för mycket för jag hade inte anpassat klädseln utan hade en tröja för mycket på mig så jag fick vara väldigt försiktig när jag gick. Högrisk för värmeslag och svettningar nämligen. I synnerhet som det var vindstilla och ganska långt från bilen och fiskeplatsen.

Och ett fasligt smackande och tjattrande, pipande och visslande bland buskar och snår. De var proppade med näktergalningar!  Premiärhörde göken också. Precis som det brukar vara i maj.

Och så var det en upptäckt som jag tvekar om är bra eller dålig.

Icke en näbbgädda jag såg!

Trenden håller i sig, konstaterar jag. De kommer senare och i mindre antal. Antalet kan jag ju förstås ännu inte uttala mig om. Jag var på två helt olika ställen idag och hade det funnits näbbisar borde jag sett någon. Deras nyp och små, snabba virvlar går inte att ta miste på.

Så var det den där halkningen... Det händer då och då för sulorna på vadare är hala på land. I gengäld är neopren tjockt och skyddande så man brukar inte slå sig.
Men spöet släppte jag automatiskt och rullen slog i stenen och böjde till någon del så den gick knappt att veva med. Jo, med lite ansträngning så jag gick inte den långa vägen tillbaka till bilen för att byta utrusning.
Men filmkameran jag har i en ficka på fiskevästen, tog ett litet skutt ut ur den och smällde också i stenen. Avståndet var väldigt kort så jag hoppades den klarade sig för den ska vara stötsäker.

Fast sedan, när jag faktiskt fick på en skaplig gädda och filmade för fullt, blev det ingenting av med det. Den funkade inte hur jag än tryckte på de olika knapparna.

Fast den gäddan är inte den här på bilden till vänster. Det är bara en tvåkilos som faktiskt blev riktig trevlig på bild.

Att kameran slutat funka var inte bra. Den är nämligen ganska ny. Rullen trodde jag mig om att kunna fixa på egen hand. Jag har nämligen gjort det en gång förut. Hamrade ut eller möjligtvis bände ut staget en liten, liten aning så att spolen passade och inte skavde.

Nu eller rättare sagt senare, skulle det visa sig bli precis tvärtom.

 

Av en ren otrolig slump visade det sig nämligen att kamerans batteri var slut. I alla fall började det ladda när jag satte i USB:n. Den laddade och laddade i flera timmar. Sedan fungerade den som vanligt igen. Skönt. Fast vad jag vet hade jag följt instruktionerna första gången jag laddade upp batteriet.

Nå, värre gick det för rullen. Jag bände och provade, böjde och svor. Till sist stod jag där med staget i handen. Godset brast. Det tålde tydligen inte hur många bändningar som helst. Men rullen verkar faktiskt funka ändå. Fast jag kommer förstås köpa en ny rulle. En likadan blir det nog. Vision Koma, heter den. Jag kollade rullmarknaden lite på nätet men rullen är inte dålig i sig, tycker jag. I synnerhet inte till det priset. Någonstans mellan åtta och niohundra spänn. Många kostar betydligt mer och tappar man en Danielsson kan väl även den gå sönder.
Fördelen med samma sort är också att spolen verkar oskadd så då kan jag använda den. Under mellantiden får jag väl använda reservutrustningen. Mitt oerhört tunga, påkliknande klass-sexspö med tillhörande jätterulle, mer passande flugfiske efter storlax, tarpon och sailfish än mina smågäddor.


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-05-10 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Dimma och spegelblankt 07:00 Nej
 
2012-05-10 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, nära nog lugnt 08:00 Nej
 
2012-05-10 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, nära nog lugnt 08:30 Nej
 
2012-05-10 Gädda Ställe två 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, nära nog lugnt 10:00 Nej Inte med på film.
 
2012-05-10 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, nära nog lugnt 11:00 Nej Med på bild
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions