Väder: Mulet och redan från början frisk, nordvästlig vind. Kallt men plusgrader. Mot middagstiden uppklarnande och därmed lite varmare. Kanske mojnade vinden lite.

Vattenståndet kring plus tolv cm.

 

 

12-04-16

 

Måndag

 

 

Mycket fiskande men lite fisk.

 

 

 

 

Det var ett tag sedan jag hade med en bild på det som hela den här sidan egentligen handlar om; nämligen gäddor:

                                                                                                                       Men worth waiting for, om ni frågar mig.

Det är en One Size som sitter i mungipan på den. Det är ju så att ibland blir bifångsterna viktigare än huvudsyftet med fisket. Som idag hade jag valt ett ställe där jag tidigare fått ett par havsöringar och därför använde jag just en One Size. Och kanske därför fick jag inte så många gäddor. Alltså mer på grund av stället snarare än valet av fluga. Men april ut och kanske första veckan i maj blir det nog fortsatt så att jag kommer att snegla på chansen att få matfisk. Maj... Hm...
Den månaden är alltid förknippad med näbbgäddsplågan för mig... Jag läste nyss en oroväckande rapport om att den första redan är landad i Skåne. Jag som tyckt att de både blivit färre och kommit senare de sista åren. Men för arten som sådan är det naturligtvis bra. Ska bli spännande att se om de håller datumet. Första maj brukar det vara som de kommer. Plus - minus någon dag förstås och beroende på hur ofta jag är ute de dagarna för att kunna upptäcka det.

Andra nyheter jag läst är att nu ska det tjänas pengar på gäddfisket häromkring. En stugby har byggts och öppnats och reklam görs, främst utomlands om jag fattat det rätt, att komma hit och fiska gädda. Vanliga båtar och kajaker, fiskeutrustningar av alla de slag och annat man behöver kan både hyras och köpas. Kunniga guider tar dig dit de stora finns!
Den sista meningen har jag inte sett någonstans men jag antar att ungefär så står det i reklamen.
Det är ju jättebra det finns folk som vill dela med sig av sina kunskaper om var det är bäst och inte som jag själv, egoistiskt och surmulet försöker hålla det hemligt var jag brukar fiska.
Kan man sedan tjäna pengar på det, desto bättre, eller hur?

Ingen skada skedd heller för här ska det bara bli catch & release, hävdas det. Blekinge och särskilt Karlskronas skärgård är väldigt välkänt för sitt fina gäddfiske utomlands, påstår de.
Kan just undra hur det ryktet uppkommit? Själv känner jag mig totalt oskyldig för jag får ju mest smågäddor vilket vem som helst kan se i min fiskestatistik.

Jag ser det framför mig: Man har kämpat sig genom snårskog och vandrat en lång sträcka och äntligen kommer fram till den vik man tänkt befiska och vad får man se? Jo, en fyra, fem båtar fulla med folk som ivrigt jerkar, haspel- eller spinnfiskar och drar gädda. Likaså när jag kanske själv är först någonstans och några båtar sätter kurs mot mig för kanske tror de att står det någon och kastar där, är det för att det är extra bra just där.

OK, det är worst case scenario och vi får se hur det blir.

Då gäller det att tänka positivt. Det är jättebra att jobb skapas och turismen ökar. Absolut inte bli avundsjuk på andra som är smarta nog att tjäna pengar på sin hobby genom att sälja ut den. Man får väl helt enkelt bege sig någon annanstans och inte störa dem. För de som inte läst om fiskecampen i lokaltigningen kan jag berätta att den ligger på Senoren, vid det så kallade Brofästet.
För ska det bli snurr på verksamheten gäller det förstås att de betalande gästerna får fisk.

Några ord till om måndagens fiske. Var som sagt främst ute efter havsöring och hade scannat av stora områden utan att känna det minsta.  Men så på en liten plätt stod det minst fyra gäddor. De jag fick alltså.

Jag har faktiskt även varit ute ett par andra gånger med ännu sämre resultat än idag. Det kan inte bara bero på att jag kanske främst var ute efter havsöring för jag var på erkänt bra gäddställen också utan att se till en enda gädda. Nu blir det en paus i fiskandet för min del. Jobbarvecka.


Fiskejournal 2012
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-04-16 Gädda 2,5 One Size Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet, frisk NV 10:30 Nej
 
2012-04-16 Gädda 3,5 One Size Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet, frisk NV 10:40 Nej På vacker bild
 
2012-04-16 Gädda 2 One Size Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet, frisk NV 10:50 Nej
 
2012-04-16 Gädda 2 One Size Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet, frisk NV 11:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions