Väder: Lite mulet på morgonen och ganska svag vind. Nordvästlig som ökade under förmiddagen till frisk. Det klarnade upp och blev riktigt soligt och varmt.

Vattenståndet höll sig kring 5-10 plus.

 

 

 

12-03-29

 

 

Osäkert fiske

 

 

 

Lånar rubriken ur "Napp & Nytt"s så kallade huggtabell. Vissa dagar var det bra och vissa övergångsfiske och som sämst just "osäkert fiske". Om jag minns rätt. Detta ur äldre nummer på den tiden man ivrigt väntade på årets nya nummer ungefär vid den här tiden på året.

Ett tag hade jag funderat på "Somliga fiskar i trasiga vadare" för att travestera en gammal Cornelislåt men tyckte det blev för dåligt så jag avstod. Jag har varit ute två dagar sedan sist.
Två fiskedagar man lika gärna kunnat stanna hemma. Fast jag vill inte skylla på ödets makter eller på vadarna för det klena resultatet var mitt eget fel.
Den första dagen för att jag valde fel ställe. Jag borde insett att med den vinden skulle jag kört någon helt annanstans och den andra dagen berodde det dåliga resultatet på att vadarna tog in duktigt med vatten.

Det i sin tur visade sig bero på att  min lagning varit undermålig. Det var alltså en gammal spricka på själva stöveln som gått upp. Vilket jag tror på berodde på att när jag limmade och lappade då, hade jag inte låtit stöveln torka ordentligt. Det ska jag försöka göra nu.

Här fin bild på årets första och kanske enda regnbåge:

Det ser nämligen inte ut som det blir något Trollemöllabesök av mig i år. Trots att jag bara häromdagen fick listan på alla fridagarna. Alltså de dagar vem som helst kan boka. Det var många dagar både nu i vår och framför allt på hösten. För 950:- styck.  Men av olika skäl kan jag inte binda upp mig för en viss dag långt i förväg. En klar fördel egentligen för då slipper jag vela och tveka och undra hur jag ska göra.

Nä, om de där två dagarnas fiske är inget att skriva om så jag avstår. Däremot tar jag med svaret på den där enkäten jag nämnt tidigare. Så här skrev och mailade jag:

"Här kommer mitt svar på er enkät.

Jag har fiskat häromkring sedan 70-talet. I stora drag från Gö i väster till Torhamns Udde i öster. I början från båt men senare alltmer iklädd vadare. Sedan många år så gott som enbart flugfiske och catch & release vad gäller gädda. Året runt så länge det är isfritt.

Om sik vet jag knappt någonting. Inte mer än jag om höstarna kan se stim dra runt i ytan. Samt att jag har en känsla av att det förekom mer förr än nu.

Men om abborrar kan jag lugnt säga att de minskat i antal genom åren. Katastrofalt mycket. Jag får väl en ungefär var tionde år. Fast jag har å andra sidan inte fiskat speciellt efter dem. Inte metat.
Jag vet att jag brukar tänka på det ibland när jag kör med en liten gäddfluga. Hade de funnits borde jag ha känt eller sett dem när de attackerat flugan även om den kanske hade varit lite för stor. 

Så var det frågan om gäddförekomst. Totalt sett kan jag nog inte säga att de minskat i antal. Däremot är jag ganska säker på att under de sista åren tillgången på stora har minskat. Stora är alltså fem kilo och däröver. Samtidigt som det bara vimlar av smågäddor.

Exakt var gäddorna leker vet jag inte. Alltså om det är i den eller den viken men inte i den. Så där är jag inte till någon större hjälp.

Vad gäller skydd tycker jag nog det är självklart att allt nätfiske under lekperioden bör förbjudas. Hur man kan hålla på och konstruera nya lekområden för rovfisken som sker nu samtidigt som nätfiske är tillåtet därstädes, övergår mitt förstånd. Eller varför nätfiskarena får döda de stora gäddorna som är förbjudet för spöfiskarena. I synnerhet som så många av den sistnämnda kategorin tillämpar catch & release."

Plus lite artighetsfraser, namn och adress, mm.

Den andra anledning till detta dagboksblad är att få ut säsongens första video.

  Den kör på i samma stil som förut. Inga nyheter där inte. Flera videosnuttar jag klippt ihop till en sammanhängande film där jag mest håller upp mindre gäddor och returnerar dem igen.
Det bästa avsnittet är nog när jag fick med den där hagelstormen jag tidigare skrivit om. Till passande musik.

Youtube är värre än någonsin nu när det gäller att anmärka på musikvalet. Den senaste tiden har det kommit mer eller mindra arga påpekanden på mina tidigaste fiskefilmer att jag KAN ha använt mig av upphovsrättsskyddat material. Sådana som klarade sig när jag la ut dem för ett par år sedan.

Småaktigt är vad det är, tycker jag. Men visst, allt sköts av robotar och datakod och går inte att påverka. Det är därför jag tog till den klassiska lösningen på det problemet. Som inte är den sämsta, tycker jag.

 

 


Fiskejournal 2012
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-03-21 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol, frisk V 09:00 Nej
 
2012-03-21 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol, frisk V 10:30 Nej
 
2012-03-21 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol, frisk V 11:00 Nej
 
2012-03-21 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol, frisk V 12:30 Nej
 

 

Fiskejournal 2012
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-03-29 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol, måttlig NV 09:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions