Väder: Mycket växlande. Aprilväder i mars. Hade regnat lite under natten. När jag körde ut uppehåll, ett par plusgrader och mulet. Växlande molnighet. Så vid tiotiden drog det över ett par häftiga regn-snö och hagel-oväder. Därefter blev det blå himmel och sol sol sol.

Vinden var frisk västlig på morgonen och ökade till kuling framåt dagen. Byig.

Vattenståndet sjönk från normalt på morgonen till minus 20 på eftermiddagen.

 

 

 

12-03-19

 

Måndag

 

 

Blåsig standardtur

 

 

 

Tja, egentligen hade det räckt med rubriken för att beskriva min relativt korta fiskedag. Det hjälper inte att klaga på vädret men ingen kan hindra mig från att gnälla lite för mig själv. Det är alldeles för mycket ren västlig vind. Dag efter dag. Va, det krymper ihop ställena ju! Sluta med det och växla riktning lite grann, annars...

Nu ska vi se om det blir ändring.

Jag skojade lite förra gången vilket jag antar de flesta fattade. Förmodligen har fler Blekingefiskare än jag fått den här enkäten. Varför just jag fick den vet jag inte men skulle tro de plockat mitt namn ur Sportfiskarnas medlemsregister. Får väl försöka fylla i den och skicka in den. Fast jag måste erkänna min okunnighet om var gäddorna leker. Alltså exakt i vilka vikar. Eller är det så enkelt att de leker där de finns? Men jag får ju gäddor i princip överallt?
Ibland finns det fler i en vik och ibland är det tomt i samma vik. Och ibland är det fler i en annan. Jag tror heller inte jag någonsin varit åsyna vittne till pågående gäddlek. Så frågar de om sik och abborrar. Om sik vet jag knappt någonting. Inte mer än jag om höstarna kan se stim dra runt i ytan. Samt att jag har en känsla av att det förekom mer förr än nu. Men om abborrar kan jag lugnt säga att de minskat i antal genom åren. Katastrofalt mycket. Jag får väl en ungefär var tionde år. Jag vet att jag brukar tänka på det ibland när jag kör med en liten gäddfluga; en One Size. Hade de funnits borde jag ha känt eller sett dem när de attackerat flugan även om den kanske hade varit lite för stor. 

Så var det frågan om gäddförekomst. Ja, vad ska man säga? Vad brukar jag säga? Jo, att det bara vimlar av smågädda men tillgången på stora har minskat. Stora är alltså fem kilo och däröver. Kan man tolka det som att det är generationsskifte på gång?

Optimist som jag är, svarar jag ja på den frågan.

Här en fin bild på ett ställe jag letade upp enbart för att förvilla. Men ett trevligt skärgårdsmotiv icke desto mindre. Jag tror säkert det finns massvis med folk som på pricken kan säga var det är beläget någonstans.

Sedan min olycksaliga tävling från januari tar jag inga risker utan ser till att ha ett antal missvisande foton på platser jag aldrig fiskat vid att slänga in lite då och då.

Men sant är att det drev in ett par ordentliga hagelbyar och ett är i antågande vilket syns på bilden.

Fick också en ganska typisk standardfångst idag. Sju mindre gäddor med en drygt fyrakilos på topp.

För att återgå till enkäten undrar de om jag tycker det behövs fredningsområden eller annat skydd.

Här menas nog under leken främst.

Tämligen självklart anser jag att allt slags nätfiske bör förbjudas. Och det under hela lekperioden snarare än i vissa områden.

Ja, jag får väl fylla i den där enkäten så får vi se vad den leder till, om den gör det.

Det är hög tid att ta itu med båteländet och få den i sjön. Trots allt blev vintern kort i år och det tackar vi för.

Även om det blir mindre och mindre att jag använder den. Jag tror det är en kombination av att jag dels blir fegare och dels att det blåser mer. Plus att det bara blir roligare att fiska med vadarna.

Men under sommarmånaderna blir ju båten nödvändig om det överhuvud taget ska bli något fiska av.

Det blev inte så länge jag var ute i dag. Det måste ha varit kuling och med den rena västliga vinden gick det inte att hitta några nya ställen så lätt. Så var det också några ärenden jag skulle få gjort på hemvägen.

Jag kan inte säga att jag blir överöst med förfrågningar, vädjanden och önskningar om att få kolla in fler av mina fiskefilmer. Däremot är det många som hoppats på att jag tappat videokameran eller den gått sönder. Jag går in i en jobbarperiod nu och under den ska jag försöka foga samman några filmsnuttar till en tiominuters "best of vårvinterfisket"-typ. Så känn er varnade.

 


Fiskejournal 2012
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-03-19 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet H V 08:00 Nej
 
2012-03-19 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet H V 08:30 Nej
 
2012-03-19 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet H V 08:50 Nej
 
2012-03-19 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet H V 09:00 Nej
 
2012-03-19 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet H V 09:10 Nej
 
2012-03-19 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet H V 10:00 Nej
 
2012-03-19 Gädda 4 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet H V 10:15 Nej
 
2012-03-19 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet H V 10:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions