Väder: (Gäller alltså lördagen den tionde mars.) Plusgrader under natten och på morgonen måttlig sydvästlig vind. Mulet. Framåt dagen lättade molntäcket lite och solen tittade fram då och då. Så plötsligt vid middagstiden ökade vinden till frisk och byig.

Vattenståndet superlågt med 25-30 cm under.

 

 

12-03-10

 

 

Lördag

 

 

Vårvinter

 

 

Fast först några ord och en bild från onsdagens fiske. Onsdagen den 7 mars alltså.

Jaha, vintern kom tillbaka. Nordliga vindar, högtryck från Ryssland och minus tio om nätterna. Inte bra. Även om det var lite mildare vid kusten var issituationen ungefär som förra gången. OK, lite mindre is nu då. Jag körde ändå ut som då men då gick jag bom. Både lätt och rättvist går det att helt och hållet skylla på vädret; kring nollan hela dagen, blå himmel och solsken plus nästan spegelblankt är det sämsta tänkbara fiskeväder.

Men en fråga uppstod:

Vem är det som lägger ut fällor vid vattnet?

                      Fotanglar och spanska ryttare! Spik i foten!

 

Det hände när jag fiskat färdigt en sträcka och gått upp ur vattnet. Precis vid strandkanten kände jag det sticka till i vänsterfoten. Något vasst hade trängt igenom vadarstöveln, kändes det som.
Vad fanken kunde det vara?

Det inträffade vid första stället tidigt på förmiddagen och befarade att nu var det slutfiskat för min del, bara att gå tillbaka till bilen, dressa om och köra hem.

Men först började jag undersöka marken för att se vad det var som stungit mig hade. En glasbit? Eller kunde det röra sig om ett uppstickande pinne? Eller till och med en djupfryst, avbruten vasstjälk för sådana fanns det gott om.

Men som den uppmärksamme läsaren redan fattat, var det två spikar. Vid brottsplatsutredningen framkom att det var en bräda med två spikar i som sannolikt drivit iland under högvattnet och sedan frusit fast när vattnet sjönk undan och vintern kom. Man kan skymta brädbiten till höger om spikarna.

Ordentlig och ansvarskännande som jag är, letade jag upp en sten och bankade ner spikarna.

Oroligt och försiktigt gick jag sedan ner i vattnet och förväntade mig att stöveln skulle fyllas med iskallt vatten. Men det gjorde den inte.

Faktum var att jag inte ens kunde se eller känna något hål undertill när jag senare tagit av mig vadarna och undersökte stöveln. Bra och ett - noll till Ron Thompson som tillverkat vadarna.
Eller åtminstone ett - ett, eftersom jag fick limma en självspricka i högerstöveln i höstas.

Nu hade jag ju lika gärna kunnat köra hem då och göra något nyttigt istället för att slösa bort tiden på ytterligare ett ställe men det visste jag ju inte då. Plus att jag då slapp gräma mig över det som jag i så fall ändå skulle ha gjort.

För inte heller där fick jag någon som helst kontakt med fisk. Trots att det på det så kallade pappret nog inte skulle ha varit helt omöjligt.

Tja, så har vi då dagens fiske. Som egentligen inte är så mycket att orda om. Heller.

 

Vårvintern håller långsamt på att övergå till ren vår. Isrester kvar här och där. Men man kan fiska överallt nu, tror jag. Kanske allra längst in i någon vik på fastlandet ligger det kvar is än.

Det var hyggligt väder så jag började med att satsa friskt utomskärs. Blank öring finns det ju chans på. En liten men dock.

Till idag hade jag även bytt ut den gamla flytlinan mot den nya. Det gjorde skillnad. Enorm! DT-5-F.

Så bara det made my day. Lagom vind, flera plusgrader och lågvatten gjorde också att allt kändes bra och kul. Flera gånger uppstod feeling. Det vill säga den där speciella känslan att nu hugger det snart. När allt stämmer.

OK, någon gång kan den klicka som idag.

Fast i och för sig fick jag en liten gädda där ute.

På tal om öring läste jag i tidningen att just idag var det öringpremiär i Lyckebyån. Vilket bland annat betyder att merparten av särskilt de stora fortfarande befinner sig just i åarna.

Det kan också vara förklaringen på att jag inte såg till någon annan fiskare idag trots att det är lördag och bra förhållanden.
Men det gjorde ingenting.

Körde till ett annat ställe längre in och prövade. Där det enligt mina teorier borde vimla av gädda. I alla fall borde det ha vimlat av fler än den gädda jag till slut fick.

Det var just då som vinden friskade i som attan och den blev lite störande. Jag är lite osäker på vad gäddorna föredrar just nu också; lä eller lovart?

Eftersom isen fortfarande håller på och smälter är vattnet som kallast. Samtidigt som ytvattnet värms upp av solen... Hm...?

Nä, det blir för svår ekvation med för många x och y.

 

Så här i efterhand ångrar jag lite att jag inte körde iväg till ett tredje ställe. Men ur fiskesynvinkel och ledighetsperspektiv ser den närmaste framtiden ljus ut. I slutet av nästa vecka har jag ett par lediga dagar och då bör förhållandena vad gäller väder och temperatur vara likadana som de är i Skåne nu. Väderleksmässigt verkar de ligga en vecka före där nämligen och jag har fått rapporter om bra gäddfiske därstädes. Sker inga ytterligare bakslag med nordliga vindar och iskyla i veckan som kommer, är min ambition att få minst tretton gäddor på torsdag eller fredag.
Ha, ha, det är livsfarligt att gå ut med siffror i förväg, jag vet.
Men skulle allt annat misslyckas återstår ju förstås den äkta sportfiskarens allra bästa knep och beprövade erfarenhet; man hittar helt enkelt på och överdriver.

Fast... Hur coolt och proffsigt är det egentligen att fiska i diskhandskar?    http://fiskeknuten.blogspot.com/2012/03/storre-flicka-bjod-upp-till-dans.html

 

Här en suddig bild på dagens andra och sista gädda:

Den är klippt ur en videosnutt men jag har i alla fall inte diskhandskar på mig.

 

Förresten... Som svar på den inledande frågan... Den om vem det är som lägger ut fällor vid fiskevattnen... För att inga missförstånd ska uppstå...

Nej, jag misstänker inte det är trollingfiskarna! Absolut inte!


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-03-10 Gädda Stället ett 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, måttlig SV 10:30 Nej
 
2012-03-10 Gädda Ställe två 3 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl moln, frisk V 13:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions