Väder: Minusgrader hemma och då givetvis klart. Nere vid kusten någon plusgrad. Avtagande vind kring väst. Framåt dagen mulnande och en gång några regnstänk. Något mildare också.

Vattenståndet i stigande. Raskt. Det var nog kring 50+ när jag började och snart var det 60 cm över, såg jag när jag kommit hem.

 

 

 

11-12-30

 

 

Fredag

 

 

Årets sista gäddor

 

 

60 cm högvatten...? Hade jag inte satt gränsen för fiske vid plus 40 cm?
Eh... Jo... Det är riktigt och det var inte meningen jag skulle fiska idag. Men av olika anledningar fick jag ledigt från jobbet idag med kort varsel (Nej, jag fick inte sparken!) Och på kvällen såg det lovande ut med bara plus trettio eller till och med ännu lägre. Och med fortsatt sydvästlig vind skulle det nog inte stiga, tänkte jag. Men det gjorde det. Hastigt.

Det är ju så när Östersjön är överfull med vatten att det räcker att sydvästan bara slappnar av lite grann för att Bottenvikens överfulla ände av badkaret, kommer susande söderut och fyller upp södra Östersjön. Även om jag kan följa vattenståndet timme för timme på Kungsholmsfortet här på Tjurkö, är det med ett par, tre timmars eftersläpning. Så jag var väl medveten om risken för überhögvatten när jag ändå körde iväg. Tänkte som så att jag har minst två anledningar. Dels att testa om lagningen av vadarna fungerar och dels måste jag ändå ut och köra senare idag i andra ärenden.

Nu är det års- och bokslut.

Inte för att jag kommer med någon ointressant och tråkig årssammanställning i detalj över fiskeåret som gått men visst kan år 2011 kallas för Smågäddans År.
Därför blev det ett mycket passande resultat idag. Men det ska också sägas idag att redan från början insåg jag att fick jag överhuvud taget hugg måste dagen betraktas som lyckad.

Jo, högerstöveln höll tätt. Men jag frös ändå om högerfoten. Var det av gammal vana eller är det något fel på den?

Jag kan bara ha två par tjocka sockor på fötterna annars blir det för trångt. Kanske ska jag försöka med tricket att ha en plastkasse eller stor plastpåse om just högerfoten?

Det är ju också så att jag tvingats vada extremt djupt för att komma ut från själva stranden de sista gångerna.

Då ökar vattentrycket ordentligt och jag tror det bidrar. Nå, det är bara banala problem och allt är bättre än is.

 Hastigt insättande högvatten är det sämsta som finns, är min bestämda uppfattning. Idag steg det visserligen från en ganska hög nivå men första stället gav inte någonting. Det var en vik där det är så grunt att det vid normalvattenstånd knappt täcker fotknölarna. Nu upp till midjan. Inget kul.

När jag kom dit upptäckte jag en säl. Inget kul.

Men den höll sig ganska långt ut och snart simmade den iväg. Jag försökte inte ens fotografera den. För så fort man plockar fram kameran, zoomar och fokuserar dyker den. Man väntar och väntar och tror den försvunnit. Men så fort man stängt av kameran dyker den upp. Ofta nära och den reser sig ur vattnet och liksom kråmar sig. Lika fort som man slår på kameran, dyker den ner igen. Väntar man ändå tålamodigt kan man ge sig på att när den måste upp till ytan för att andas, gör den det ytterligare 50 meter ut.
Och så där håller det på.

Fast den här gjorde något jag aldrig varit med om. Den plaskade och slog som värsta tjugokiloslaxen. Ett par gånger precis innan den försvann för gott.

Gick iväg till ett annat ställe i närheten och tog en vid omväg för att få upp värmen. Då tänkte jag att jag bara behövde hålla ut ett par timmar tills affärerna öppnar.

Tvingades hålla till längst in i ett par vikar och fick minsann en pyttegädda. Knappt längre än flugan. Efter en liten stund en som var lite större.

Och tja, ni vet hur det är. Eller blir. Måste bara pröva ett ställe till. Man vill ha fler hugg. Man har svårt att ge upp. Man vill fiska vidare.

Jag hade ett stanna-till-på-vägen-hemställe i tankarna. Det kunde passa som idag. Det syns här på bilden intill. Fast i vanliga fall går strandlinjen fem meter till höger. Men där var lä och där brukar det finnas lite gädda. Men inte i år. I alla fall inte under höstsäsongen. Tror jag varit där en tre, fyra gånger och inte fått något.

OK, nu ska man inte överanvända uttrycket blixtra till.

Men det var nästan det som hände. Och jag filmade det! Jag stod precis utanför en vass. En vass som i vanliga fall står på torra land. Kastade och förflyttade mig sakta runt den. Filmade. Håller på att testa kameravinklar kan vi säga. Så jag lät kameran gå när jag kastade. Men behöver mycket råfilm för att testa ut det som fungerar. Tyvärr kan man inte göra det förrän man kommit hem och laddat över det till PCn. Nå, hade fiskat ett tag utan ha känt något. Men så uppstod ett läge. Alltså läge. Jag befann mig "in the zone" som det heter. Varningssignaler ljuder... beep - beep - beeep! Där vassen slutade och innan stranden tog vid, såg jag en liten vik där det var helt lä. Och precis där bara måste det stå en gädda!
Kastade in där och kameran gick. Mycket riktigt steg en gädda till flugan och tog den i en virvel och litet plask. Som en öring till en nymf. Först trodde jag det var en vanlig standardgädda men det visade sig efter ett tag att det var en bjässe på hela TRE kilo!

OK, det blev väl inga sensationella filmbilder av det men det får väl komma med som ett klipp i min nästa video. Någon gång nästa år. I alla fall hade jag en stunds kul fiske efter det roliga nappet. Men visst är det så att det ofta stämmer; den där känslan som uppstår då och då under fisket. Att just där kommer jag få hugg. Där bara måste det stå fisk!
Jag hoppades förstås på att få en större gädda för det har faktiskt hänt här genom åren att flera på både fyra och fem kilo förgyllt dagen. Men se det hände inte.
Istället blev slutställningen väldigt passande för Smågäddans År som ju 2011 får heta hos mig.


Just nu, när jag skriver det här på nyårsafton, är det klart väder och alldeles för många minusgrader. Vindar från norr. Eller nästan vindstilla. Plus 50 cm över. Så min årets-första-gäddatävling lever lite farligt.
Visst, SMHI lovar omslag, sydliga vindar och regn. Men kan man lita på dem?

Vi får se...


Fiskejournal 2011
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2011-12-30 Gädda Ställe två 0,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl moln, måttlig V 09:30 Nej
 
2011-12-30 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl moln, måttlig V 10:00 Nej
 
2011-12-30 Gädda Ställe tre 3 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl moln, måttlig V 11:15 Nej Med på film
 
2011-12-30 Gädda Ställe tre 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl moln, måttlig V 11:30 Nej
 
2011-12-30 Gädda Ställe tre 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl moln, måttlig V 11:45 Nej
 
2011-12-30 Gädda Ställe tre 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl moln, måttlig V 12:15 Nej
 
2011-12-30 Gädda Ställe tre 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Vxl moln, måttlig V 12:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions