Väder: Klar morgon och således kallt. Men inte minusgrader som tur var. Fortfarande ganska blåsigt men varken storm eller kuling. Sydvästlig riktning. Fast ganska friskt blev det framåt dagen i och för sig.

Det blev mulet.

Vattenståndet låg på cirka plus 20 cm.

 

 

11-11-29

 

Tisdag

 

 

Blixtra till

 

 

 

Idag trodde jag att jag skulle slippa hitta på en ny fiskerapport. Det tar lite tid. Dessutom är inte den förra ute än. Internetkrångel. Det blir så ibland att det ligger nere där jag bor. Nu kan det mycket väl vara efterverkningar från stormen Berit. Det medförde också att jag inte hade en aning om vind eller vattenstånd. När jag inte ska fiska brukar jag inte ha koll men tyckte ändå jag sett hur vattnet farit fram och tillbaka, högt och lågt hur som helst, som en jojo i helgen. Det borde vara lågt när det är friska sydvästliga vindar och friska är en underdrift - 30 sekundmeter!
Men har man en extra semesterdag avsedd för fiske är det inget att be för.
Alltså körde jag iväg på vinst och förlust. 

Hade valt ett ställe där det borde vara bra just idag. En vik där det brukar vara bra just efter hårda sydvästvindar. Då blir det lä där. Fast i höst har det så gott som varit helt fisktomt. Av nostalgiska skäl kan jag nämligen inte hjälpa att jag då och då besöker stället. Ja, det är Gö vi pratar om. Och en av de där läckra One Size zilverzarorna jag nämnde förra gången, knöt jag på tafsen. Om jag skulle få frågan vilket är det bästa fisket jag någonsin haft, skulle jag nog svara Gö. Åren 2001 och 2002 främst. Åren då regnbågen gick till. Finns dokumenterat här:
Gö-rapporter

Det är historia nu men hoppet har aldrig dött att det ska återupprepas. Så ibland kan jag inte låta bli att köra dit. Oftast med det resultatet som det blev idag. Icke ett säkert napp!
Fast i ärlighetens namn brukar jag få en och annan gädda där. Just vid sådant här väder. Men inte ens det fick jag. Fiskade från gryning till lite över elva.
Där fick jag som beklagat mig över alla smågäddorna jag fick rycka undan flugan för, tidigare fisketurer. Mot slutet riktigt längtade jag efter en kilosgädda, så illa kändes det.

Jag tröstade mig med att då kan jag glömma den här fiskedagen, köra hem och göra annat. Nämna det med några ord bara att som i tisdags gick jag bom, i nästa, ordinarie fiskedagboksblad.
Men, tänkte jag vidare, jag kan väl stanna till någon annan stans på vägen hem? Har man fiskat tre, fyra timmar i sträck utan att ha haft minsta fiskkontakt, stiger lusten att känna hugg till nästan feberaktiga höjder.
Men så var det högvatten. Det kunde jag konstatera. Så där tio till tjugo cm över, gissade jag.
 
I tankarna gick jag igenom flera tänkbara ställen men förkastade de flesta. Där ska det vara lågvatten för att vara bra och där är nog vattnet en enda sörja efter stormen Berit. Där i Ronnebyfjärden var vattnet ganska grumligt och där hade det ju varit lä för stormen. Och där ligger vinden på för mycket. Men där då...?
Tja, jag kan ju ändå köra dit och kolla, tänkte jag och gjorde så.

Faktum är att jag satt i bilen en lång stund och verkligen funderade på om jag ändå inte skulle köra hem. Det såg inte alls inbjudande ut. Det var både ny vind och gamla dyningar. Visst, även här var det lä, både med en udde och så ett grund en bit ut som tillsammans bildade en liten sträcka blankvatten. Men det skulle bli ett väldigt kort ställe. Knappt lönt att försöka. Efter en halvtimme borde stället vara färdigfiskat.
Kanske var vattnet alldeles för grumligt också?
Helst vill jag att vattnet ska vara kristallklart som man ser zilverzaran glänsa och glittra så vackert. Men lätt grumlighet gör att gäddorna blir djärvare och ställer sig grunt. Fast nu på senhösten, vintern kan de göra det i alla fall.

Till saken hör att jag inte har varit här på väldigt länge. Tre, fyra år, minst. Men ju mer jag satt i bilen och stirrade ut över stället föll bitarna på plats. Bakom och inom grundet var det lä och blankvatten.
Och nu vid högvatten precis lagom djup där...
Och ut ur bilen måste jag ändå för jag satt ju med vadarna på och på hemvägen skulle jag handla.
Hur skulle det se ut om man gick in på Ica i Rödeby iförd vadarbyxor...?
Och välte ner pyramider av konservburkar med vadarstaven...?

Har jag tillstymmelse till förmåga att kunna läsa vatten så borde det stå ett par gäddor där...

Med den uppbyggnaden av texten kommer det nog inte som en överraskning att det gjorde det.

Gick ur bilen, satte ihop spöet igen, tog på mig fiskevästen och gick iväg. Fram till precis bakom stenen på bilden. Den som är en bit till höger och någon meter ut.

Och tro det eller ej, där jag stod, åter utan att behöva flytta fötterna, fick jag och landade sex gäddor.

Tala om en rolig halvtimme. Tala om att blixtra till. Tala om att kunna läsa vatten. Tala om att få fisk på varje kast. Tala om att kunna skryta!

Jag hade fortfarande kvar min One Size från Gö, på de första gäddorna men bytte till sist. Tänkte att det finns ju ingen anledning till att en stor gädda inte kan ha gått in i lä häromkring.

Nå, det hade det inte vad jag kunde märka men fick några stycken till i alla fall.

Här en bild på stenen i första hand.
En fin sten som förtjänar ett hedersomnämnande och egentligen egen bild. På den ställde jag kameran och lät den filma lite. Jag kunde även lägga ifrån mig spöet på den när jag bytte fluga.

Ett par av gäddorna måste att stått precis på utsidan av stenen för jag såg när de högg. 

Om de som äger sommarstugan på bilden ovan, ser det här och känner igen sig, tycker jag de gott kan sätta en blomkruka eller ljuslykta på den för att hedra den.
Jag funderade att ta hem den och placera den i trädgården som minne men insåg att den inte skulle få plats i bilen.

Gäddan var en av ett par trekilosgäddor jag fick där. Feta och fina var de.

Sedan kan man grubbla över varför gäddor-i-lä-regeln stämde fantastiskt bra här men var bara ett dåligt skämt borta i Ronnebyfjärden.
Men jag antar att just däri ligger en del av charmen i fisket. Man kan spekulera och anta men aldrig riktigt veta.

Åtminstone jag som inte använder ekolod och Fishfinders.

 

 

Så över till det datatekniska. Jag måste ha blivit utsatt för någon hackerkupp eller cyberattack. Jag misstänker starkt att det var ett världsomfattande terroristnätverk av nätfiske- långrevs- haspels- dynamit-  trolling- och jerkbaitshuliganer som satt sin djävulska plan i verket. På något sätt har de infekterat min index-fil. Index kallas alltid startsidan på en hemsida. Jag märkte för några veckor sedan att den vuxit i storlek på ett helt obegripligt sätt. Från cirka 100 kbyte till 10 MB. Jag märkte det genom att plötsligt tog den ett par minuter att föra över från min PC till servern, från cirka 5 sekunder. Men den fungerade. Fram till nu när jag inte kunde öppna den. Mitt Frontpage som är programmet jag använder, kunde inte läsa sidan. Jag höll på och försökte och försökte men det gick inte. Jag kunde öppna den som en textfil och upptäckte då tusentals tomma rader. Men så datakunnig är jag inte att jag kan åtgärda problemet utan det var att leta upp en gammal indexfil och ersätta den skadade med. Den var över två år gammal så de senaste årens länkar fanns inte med.

Efterhand ska jag fylla i och göra om.

Kanske ska jag passa på att göra om hela startsidan förresten?
Vinjetten till exempel. Kanske ersätta den med en filmsnutt? Klippa ihop en och se om inte den kan börja spela när sidan öppnas? Kanske till och med uppdatera mitt Frontpage? Det är från år 2003 nämligen. Ett helt lagligt exemplar jag fick genom jobbet för att jag gjorde en hemsida då. Kanske något har hänt datamässigt sedan dess?
Det är sådant jag brukar syssla med när vintern kommer och isarna ligger.

Senare: Nähä, det gick inte. Att uppdatera Frontpage 2003 alltså. Efter det året kom ingen ny version. Googlade runt lite men hittade inget lämpligt, modernt hemsidesprogram. I alla fall inte till överkomligt pris. Visst, det vimlar av gratisprogram men då kan jag nog lika gärna fortsätta med det jag har. 


Fiskejournal 2011
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2011-11-29 Gädda Ställe två 2 One Size Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 12:00 Nej
 
2011-11-29 Gädda Ställe två 2 One Size Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 12:05 Nej
 
2011-11-29 Gädda Ställe två 3 One Size Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 12:10 Nej
 
2011-11-29 Gädda Ställe två 2,5 One Size Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 12:15 Nej
 
2011-11-29 Gädda Ställe två 3 One Size Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 12:20 Nej
 
2011-11-29 Gädda Ställe två 2,5 One Size Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 12:30 Nej
 
2011-11-29 Gädda Ställe två 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 13:00 Nej
 
2011-11-29 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 13:10 Nej
 
2011-11-29 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 13:20 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions