Väder: Svag västlig vind. Dimmigt och disigt hela fiskedagen med tendens till uppluckring mot slutet. Lite duggregn då och så.

Lågvatten i sjunkande från minus fem till minus tio.

 

11-11-20

 

Söndag

 

 

Ljuvligt fiskeväder idag, you muthafuckin' assholes

 

 

 

Ja, ett alldeles fantastiskt fint fiskeväder var det idag, know what ahm saying, man?. Det var mest därför jag körde ut idag. Annars hade jag nog stannat hemma och tittat på de två nya avsnitten av the Wire som nu går i repris och som jag kollar in på play-TV dagen efter. Eh... Det kan hända att språket tar influenser därifrån men i så fall kan jag inte hjälpa det.

Här en bild som visar var jag höll till idag:

 

Ljummet i luften, dis och dimma och svag vind, kan det bli bättre? Knappast. Enorm skillnad mot sist. Vågar man hoppas på liknande väder hela december med? Nu över till väsentligheter:

Jag är övertygad om att en hel fiskevärld är väldigt intresserad av att få veta hur det gick med mina små problem med kamerautrustningen. Some bad shit, man!
Jo, själva kameran lyckades jag få ordning på och inte bara det utan lyckades även ställa in den på One click. Det innebär att när jag sätter på den börjar den filma genast. En klar förbättring. Detta lyckades jag med genom att läsa bruksanvisningen. Det är den allra sista utvägen när allt annat prövats och man håller på att gå in i väggen, bli tokig eller stampa sönder eländet. Då först tar riktiga machomän fram beskrivningen, know what ahm sayin'...?
Men i gengäld började mitt stativ krångla. Det finns olika ministativ så man kan ställa ifrån sig kameran och det som jag nu använde började ge sig och vek ner sig så jag höll på att bli lite lätt förargad på det. Det fördärvade nämligen filmningen av dagens största gädda.

 Den katastrofala konsekvensen blir att även från idag blir det ingen film!

Nej, men i gengäld bar jag upp den på stranden och tog ett traditionellt troféfoto av den. Och kolla på vågen. Den kom med och jag använde den.

Om jag ska skryta lite så behövde jag inte kalibrera ögonmåttet. Jag tänkte nämligen att den här gäddan är nog lite mindre än de två jag fick i söndags. Och det stämde. Jag vägde den här till precis, strax under femkilosstrecket.

Stället jag befiskade idag är ett slags mellanområde. En bit in i skärgården. Gott om hus och vägar i området och bedöms av mig som B-ställe. Gott om smågäddor och har man tur får man just en sådan jag nyss fick.

I det här läckra fiskevädret kan man säkert få större gäddor var som helst i och för sig för det var rena drömmen.

Och det bara vimlade av smågäddor!

Jag lyckades rädda både flugan och flera stycken genom att vara uppmärksam och kolla på virvlarnas storlek så jag inte ryckte maten ur mun på några stora gäddor.

Riktigt roligt var det.

Jag fick samtliga tio gäddor på samma fluga och således samma tafs.
Visst, lite vinklad blev den till sist men den repade inte upp sig eller försvagades. Istället var det själva flugan som gjorde det. Den röda bindtråden trasades sönder lite. Mest beror det nog på att det är där jag klämmer åt med peangen när jag lossar kroken. Trots att jag lackar flera gånger håller det inte hur länge som helst.

Men det går att reparera. Kanske fäster jag in lite mer glitter och definitivt en ny wiretafs och så är den redo för tio gäddor till. Eller kanske tjugo. Vi pratar här fortfarande om Drennan 7-strand Pike Wire som blev en positiv överraskning.
Some good shit, man!

Ibland gör det faktiskt ingenting om wiren blir vinklad för ofta ger det flugan en än mer lockande, fluktuerande och böljande gång genom vattnet. 

Fast just idag fick jag ägna mycken möda att hindra gäddorna från att anfalla allt för mycket...

Know what ahm sayin...?

Ovanstående tjänar lite som uppbyggnad på följande:
När jag hade fiskat färdigt de bästa områdena inom stället, gick jag tillbaka. Precis där den första bilden är tagen, vilket jag gjorde innan jag började fiska tog jag en liten paus där. Ringde hem bland annat. En bit till vänster öppnar sig en vik och vadar man ut en bit där, är man åtminstone idag garanterad två eller kanske tre gäddor.
Då hör jag röster till min överraskning för här har jag aldrig sett en människa förut. Det är också lite för tidigt för söndagspromenerare och inte brukar de gå här inte. Nej, istället var det två andra fiskare. Spinnfiskare. Eller för att vara helt korrekt; haspelfiskare.
Åh, vad jag ångrar att jag inte tog en bild av dem, lite i smyg.
Nå, programenligt gick de förbi det stället de kunde få fisk och gick fram till där jag stod. De hälsade korthugget och gick fram till stranden och började kasta. Gröna wobblers. Nå, det gjorde mig inget för jag var som sagt färdigfiskad där.
Artig som jag är kommenterade jag att det var fint fiskeväder idag.  Do you speak English? frågade då en av dem och vände sig mot mig.
"Yo man, you muthefucka', cocksuckin' assholes! You'all from Balitmore?" svarade jag förtjust, precis som Omar skulle gjort.  Nä, det sista var ett skämt.

Men utlänningar var de och vi pratade lite. Inte engelsmän men möjligtvis tyskar eller kanske holländare. De hade varit här och fiskat tre dagar och bara fått cirka tio smågäddor. Jag svepte runt men handen och undrade om det var häromkring. Ja, det var det.
Under tiden vi pratade tog de hem lass efter lass med sjögräs på sina wobblers. Då hade jag alltså på cirka tre timmar fått både fler och större gäddor än de på tre dagar. Ja, hade jag gått in för det hade jag landat fler än tio gäddor, jag lovar.

Så vad lär vi oss av detta?   Det viktigaste tror jag är att lokalkännedom är A och O när det gäller fiske. Och att vadare är helt överlägsna stövlar. Och inte minst att flugfiske är helt överlägset wobblers. Låt oss göra tankeexperimentet att jag skulle befiskat samma område med spinnspö istället för flugspö och zilverzara. Hm...? Svår fråga...
Jag kan tillägga att jag är mycket skicklig med spinnspö och wobbler. Och då givetvis med en 15 g ABU Killer. Kolla in min fiske-CV om ni inte tror mig.
 Nej visst ja: så här ska jag förstås säga: Fuck you, assholes, om ni inte tror mig, you muthafuckin' pussies!

Nä, jag ger upp. Den frågan är omöjlig att besvara. Och jag tänker inte försöka i praktiken heller. Catch & release är omöjligt att tänka sig med en tre, trekrokars Killer. Det var svårt nog att lossa alla krokarna när gäddorna var döda och jag kan bara tänka mig hur det skulle bli om de var levande och därmed sprattliga.

Det var som sagt en väldigt skön dag med cirka tio grader och nästan vindstilla och är det söndag så är det liv och rörelse. Såg även promenerare och flera båtar hördes och sågs. Jag brydde mig inte om att köra någon annanstans både för att jag hade kameraproblem, mycket folk i rörelse och som sagt, hemma väntade två nya avsnitt av the Wire på play TV. Först hade jag sett de första 13 avsnitten fyra i veckan och nu går de nästa 12 i rask takt så det kanske inte är så underligt om nu mitt språk kanske blivit lite påverkat av det som pratas i serien.
 Den är bara så bra!


Fiskejournal 2011
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2011-11-20 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, svag V 09:00 Nej
 
2011-11-20 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, svag V 09:15 Nej
 
2011-11-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, svag V 09:25 Nej
 
2011-11-20 Gädda 4,8 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, svag V 09:35 Nej
 
2011-11-20 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, svag V 09:45 Nej
 
2011-11-20 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, svag V 10:00 Nej
 
2011-11-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, svag V 10:30 Nej
 
2011-11-20 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, svag V 10:45 Nej
 
2011-11-20 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, svag V 11:00 Nej
 
2011-11-20 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Disigt, svag V 11:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions