Väder: Under natten flera minusgrader. Klar himmel och på morgonen svag nordlig vind. Kanske svag till måttlig. Framåt dagen mojnade den till nästan vindstilla. Soligt hela dagen.

Vattenståndet låg på cirka tio cm under.

 

 

11-11-15

 

 

Tisdag

 

 

Likt och olikt, bra och dåligt

eller

 

Finfina gäddbilder idag

 

 

 

Ja, en massa gäddbilder har jag att prångla ut så jag börjar genast:

En lite märklig fiskedag blev det idag.

Jag vet faktiskt inte hur jag vill sammanfatta den. Vad som övervägde. Bra och dåligt.

Den känslan kan i och för sig växla tidsmässigt. Alltså det jag tyckte på hemvägen och vad som stannar kvar efter några dagar.

Kanske det märkligaste var att jag överhuvud taget körde ut idag. 

Hade jobbat helgen och var ordinarie ledig. Men vädret var ju sämsta tänkbara enligt alla måttstockar.

Minusgrader på morgonen, nordlig vind och klart väder. I vanliga fall brukar det medföra snabbt stigande högvatten men som jag tidigare påpekat har det blåst ostliga vindar en längre tid som långsamt dränerat Östersjön så inga vattenmassor från Bottenviken fanns att välla söderut.

 


På tal om förra gången så dröjde det ovanligt länge innan det dagboksbladet kom ut till den cirka tjugohövdade, ivrigt väntande läsekretsen. Det berodde på problem att ladda upp filmen. Det tar sina dryga 8-10 timmar.
Visst, det beror på filens storlek och kvalitén på uppkopplingen. Mina tiominuters filmer brukar hamna på strax under två gig.
Minsta fel eller avbrott och man får börja om och försöka igen. Den här gången fick jag göra det tre gånger. Det blir alltså tre dagar. Den här gången berodde det både på fel och avbrott. Jag brukar ju döpa filmerna till dels dagens datum plus en efterföljande titel och den är gången gillade nog inte youtubes server "It's". Det vill säga tecknet '.
Ursprungliga titel var "11-11-09 It's only pike fly fishing" och när jag efter några försök äntligen lyckades ladda upp filmen, fick jag för första gången meddelandet att servern inte gillade filmen utan kastade ut den. Och det här med filändelserna är tydligen fortfarande viktigt, fick jag lära mig the hard way.
Visst, youtube rekommenderar att man ska använda vissa nya webläsare som dels kan komma runt det problemet och dels kunna återuppta avbrutna uppladdningar. Webläsare som jag inte har.
Jag tar med denna information både för att fylla ut tomrum och som råd till andra som också håller på och gör film om gäddflugfiske och lägger upp på nätet.
Det blir bara fler och fler, verkar det som...

På tal om förra gången II, gjorde jag varken eller.
Det var mest på skoj som jag påstod att jag skulle köra västerut eller byta fluga för att undvika att få så många gäddor. Med dagens väderförutsättningar kunde jag vara glad om jag över huvudtaget fick napp här hemma, tänkte jag faktiskt lite grann när jag körde iväg hemifrån.

Att börja fiska i minusgrader är ingen höjdare.
Min strategi för det är att göra en lååång promenad innan man går ner i vattnet. Idag vandrade jag uppskattningsvis ett par kilometer innan jag var framme.

Får man upp värmen i vadarna så pass att den sipprar ut i fingrarna håller man sig varm hela dagen i princip. Inklusive att man blöter och glöter händerna i vattnet då och då.
Vantar eller handskar då?

Nä, det är bara för veklingar.

Idag började vid ett av mina storgäddställen. Jag var här tidigare i höst och nämnde det men tvingades retirera på grund av massvis med omkringflytande bandgräs.

Jag hade inga stora förhoppningar kan jag säga. Solen hade knappt orkat upp över trädtopparna, ruggigt och ogästvänligt kändes det.

Men faktum är och till allas överraskning fick jag ett ordentligt hugg ganska omgående där.

Dagens första fisk blev minsann en femkilosgädda.

Jag borde ha gjort stor show av det och filmat. Men det var långt till en sten eller lämplig strand att placera kameran på. Men väga den tänkte jag. Ville kalibrera ögonmåttet. Trevade efter vågen. Visste att jag hade den i en liten ficka högt upp på västen, till höger. Trevade och trevade.

Men den var inte där.
Inte någon annanstans heller. Ytterst förargligt. Kanske inte just för den här gäddans skull men om jag nu skulle råka få på en ordentligt stor.

Men jag vågar ändå boka den till fem kilo. Jag övervägde också att vada in till land och lägga upp den för den klassiska trofébilden; liggande gädda med spöet bredvid. Och kanske mäta den. Men så stor var den faktiskt inte och det var som sagt långt in till stranden.

Vid lågvatten får man vada långt ut för att komma till fiskbart djup här nämligen. Och så riskerade man att skrämma eventuella andra gäddor i onödan också, tänkte jag faktiskt.

Nu kanske jag sätter min trovärdighet på prov men efter bara några kast till högg nästa. Exakt lika stor som den förra så vitt jag kunde bedöma. Hade det gått några timmar mellan skulle det kunna ha varit samma gädda men inte efter knappt fem minuter. Möjligtvis kan den ha lockats till platsen av den förstas sprattlingsvibbar.
Det var en öppning det!

Visst, ett par femkilos är ingenting för de stora grabbarna där bara betena ligger i den storleksklassen men jag tyckte det var kul. Men egentligen hade fiskedagen inte ens börjat. Det brukar ju vara så vid den här väderlekstypen att fisken inte kommer igång förrän långt fram på förmiddagen. Mycket riktigt blev det någon timmes huggpaus.

Förresten tvivlar jag inte ett dugg på att min trovärdighet ligger på 100%. Trots att du läser det här på internet. Trots att det handlar om en så kallad sportfiskare som talar om hur stora och många fiskar han får. Jag menar, en som offentligt erkänner att han fått 163 smågäddor i följd kan helt enkelt inte ljuga!

En lågt stående novembersol och nordlig vind medför att man ständigt blir bländad. Ja, man positionerar sig så man för det mesta har vinden i ryggen, eller hur?

Och enligt uppgift placerar sig solen gärna i det väderstrecket.
Inte heller hjälper det stort med solglasögon och hatten långt ner i pannan för att skugga nämnda solglasögon. Mycket irriterande.

Men!

U-bilderna på gäddor blir fantastiskt fina. Jag tog några serier på mindre gäddor på ett annat ställe lite senare på dagen. Där det var stenigt och svårvadat men där tångskogen bildar en fin bakgrund.

Så vad finns det att klaga på då?

Nä, jag vet. Bara småsaker men nöjd blir människan sällan.

Men filmkameran håller på att ge sig. Jag tog några tveksamma sekvenser på första gäddan men sedan krånglade den. Den bara pep och stängde av sig. Tidigare har den visat sådana tendenser hemma när jag ska föra över filerna till datorn.

Så nu befann jag mig i den situationen att fick jag en riktig stor gädda skulle jag varken kunna väga den eller filma den. Det kändes otryggt.

Risken för det var inte obefintlig.
Är storgäddorna på gång så är de.
Nu inträffade inte det men ändå är det irriterande när prylarna krånglar.

 

Så någon film blir det inte från idag. Frågan är om det blir någon nästa gång heller. Men jag antar att det varken blir folkstorm eller tre officiella landssorgdagar för den sakens skull... Men enligt alla optimistkonsultsnissar ska man se möjligheterna istället för svårigheterna och visst är det kul att kolla kameramarknaden igen. Där händer saker hela tiden och nya kameror av alla sorter dyker ständigt upp. Man kan undra var alla gamla modeller tar vägen för att ge plats åt de nya som kommer nästa kvartal.

Som nämnts är jag inte helnöjd med min Hero från GoPro. Det bästa med den är linsen som så gott som alltid fångar det väsentliga hur nära man än filmar. Sedan kan jag räkna upp flera nackdelar på begäran. Jag har redan börjat kolla på Cyberphoto som är min leverantör av fotoprylar. Den sanna lyckan ligger ju i att konsumera och shoppa loss så vi får se...
Men vad som jag säkert kommer att köpa är ett filmredigeringsprogram. Det jag nu använder är både gammalt och begränsat och ligger som en delprodukt i Nero. Avundsjukt har jag ju sett alla proffsiga effekter som andra har i sina fiskefilmer. Det finns flera stycken program som prismässigt ligger överkomligt. Eller ska man pröva något gratisprogram om det finns något bra?

Men visst blir det fina bilder när solen skiner!

Va, är det bara jag som tycker det?

Den här är den bästa i sviten, tycker jag.

Det offrar man gärna en blöt högerarm för när resultatet blir så fint som här. Minusgrader eller inte...

Annat som visade sig bra idag var Drennans 7 strand Pike Wire som jag provade för första gången. Den var inte plastinbakad som jag trott men fungerade alldeles utmärkt.

Jag bytte fluga när jag bytte ställe för lite vinklad hade den blivit men inte repat upp sig det minsta. Det var bra jobbat efter två femkilosgäddor plus sju andra.

Likaså är det alldeles fantastiskt bra att vadarna håller tätt. Andra kanske tar det för givet att de ska göra det år efter år men mina brukar ge sig efter mindre än ett år. OK, än har jag inte haft dem året ut för jag har för mig att jag köpte dem i våras men i alla fall.

Det blir spännande att se hur vintern blir i år. Förra året fiskade jag sista gången 10-11-21 och sedan bröt vintern ut. Vågar man hoppas på en mild och snöfri sådan i år?

 

 

 

Framåt dagen började solen värma och det blev riktigt skönt. Jag befiskade även ett tredje, lite kort ställe men det gav inte ens ett hugg. Jag hittade förresten vågen i väskan i bilen. Den hade trillat ur fiskevästen. Jag får väl binda fast den i en bit fluglina till nästa gång. Eller kanske köpa en digital våg?

Är de bra? Pålitliga? Att de är relativt billiga såg jag när jag var ute hos Kamms och köpte wiretafsar för några veckor sedan. Jag funderade på att köpa en men gjorde det inte.


Fiskejournal 2011
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2011-11-15 Gädda Ställe ett 5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 08:15 Nej
 
2011-11-15 Gädda Ställe ett 5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 08:30 Nej
 
2011-11-15 Gädda Ställe ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 09:45 Nej
 
2011-11-15 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 10:00 Nej
 
2011-11-15 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 10:15 Nej
 
2011-11-15 Gädda Ställe ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 10:30 Nej
 
2011-11-15 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 10:45 Nej
 
2011-11-15 Gädda Ställe ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 11:00 Nej
 
2011-11-15 Gädda Ställe två 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 11:30 Nej
 
2011-11-15 Gädda Ställe två 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 11:40 Nej
 
2011-11-15 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 11:50 Nej
 
2011-11-15 Gädda Ställe två 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Kallt, sol, svag N 12:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions