Väder: Det lär råda högtryck men ett mulet sådant. En aning disig morgon och nästan vindstilla. Fortsatt mulet med lite lätt ökande, ostlig vind.

Kyligt.

Vattenståndet några cm under det normala.

 

 

11-11-09

 

 

Onsdag

 

 

Smågäddsstim till attack

 

 

 

Jag fattar det inte!
 
Återigen: Hur kan det vimla av så mycket smågäddor överallt? Rent otroligt är vad det är. Hela detta året har jag kl... Nej, inte klagat utan konstaterat det. Förvånats och förundrats över detta remarkabla faktum. OK, jag kan ha skämtat om det och visst har man saknat de stora gäddorna.

Idag blev det extremt i och med att jag råkade ut för ett stim med smågäddor. Gäddor går ju inte i stim. Men det gjorde de idag. 
Så här var det:

Det hade blåst ostliga och nordostliga vindar ett tag nu vilket medfört att Östersjön tappats på vatten. Annars brukar de ge upphov till högvatten i och med att vattnet brukar stockas nere vid Öresund och Bälten. Men det lär röra sig om högtryck så vindarna är svaga. Nå, det medför att då blir ett väldigt bra ställe fiskbart. En sunkig och jolmig vik ganska långt ut i skärgården där jag vet att stora gäddor brukar samlas under senhöst och vinter. Och som jag bara kan befiska vid lågvatten och svaga vindar. Som idag då.
Jag tror det var den viken Erlando sett en del stora gäddor också vid sitt besök i mina vatten.

Idag fick jag förresten för mig att använda reservutrustningen. Mitt tredelade, dyra, klass-6 spö som heter Supreme och är inköpt hos Flugor.se här i stan. Bara som omväxling och för att fluglinan kan må bra av att komma ut lite och få lite motion istället för att ligga och krackelera på rullen.

På bilden ser man en detalj jag tycker är dålig. Nämligen låsringen. Den man skruvar fast rullen med. Den är för liten och tunn. Den ger alldeles i onödan ett dåligt grepp både när man skruvar på sin rulle och ska lossa den.

Nä, ge låsringen en räfflad gummi- eller plastskoning så man slipper ta tag med bägge händerna och krångla, är mitt förslag.

Särskilt jobbigt är det när man ska skruva loss rullen och man kanske är blöt och frusen om händerna.
Men spöet kastar väldigt bra. Eller är det jag som kastar väldigt bra med det?

När vi ändå är inne på utrustning hade Skåningarna i Lund tyvärr rätt. Den dyra titaniumtafsen vågar jag inte använda längre. Den brister i kroköglan. Jag märkte det idag igen. Inte så att jag miste någon gädda utan jag har tagit för vana att granska den efter varje gädda och då kände jag att några vassa fibrer stod rätt ut och bytte fluga.

Men det händer inte alltid och exempelvis förra gången funkade det utmärkt. I vilket fall som helst är det väldigt synd att man inte kan lita på den för inte vid något tillfälle har själva tafsen vinklat sig, skavts av eller krullat sig.

Jag får väl använda upp de flugor som redan har den tafsen under noggrann uppsikt och på de nya, pröva de andra wiretafsarna jag också köpte.

Tillbaka till fisket, blev den viken en besvikelse. Där regerade bara smågäddor. Fast det var inte där de gick i stim utan här förekom de i mer ordinärt antal. Fick väl tre stycken där och hade ungefär lika många kontakter innan jag insåg att några stora gäddor var det inte hemma idag.
Nej, det var på tillbakavägen mot bilen det hände. Sneddade nämligen genom en annan, liten vik och gjorde några kast. En grund sandvik där jag brukar få en och annan gädda. Men längst in och på drygt halvmeterdjupt vatten stod ett stim fisk.
Jag råkade lägga flugan rätt på stimmet. I samma ögonblick bildades en sex, sju vakringar omkring där flugan landade.
Inte skrämda och de for iväg åt alla håll utan mer som att de stått i ytan och nu vände de på sig med ett lojt slag med stjärten för att se vad det var som damp ner mitt ibland sig. En högg och jag tänkte för en sekund att kul, det kan vara sik också! Id och sik går ju i stim och sik kan man se häromkring på senhösten ibland.
Men efter ytterligare en sekund upptäckte jag att det bara var en knappt kilosgädda. Efter ytterligare minuter och kast rådde det ingen tvekan längre utan att det enbart rörde sig om smågäddor. Och jag menar små gäddor.
Märkligt.
Visst, jag vet eller tror mig veta att hangäddor samlas sig i lekvikarna på våren men nu är det precis inte vår. Som ansvarskännande flugfiskare borde jag kanske ha vevat upp och försiktigt gått därifrån för att inte störa de små liven men frestelsen att kolla om det enbart rörde sig om pyttegäddor blev för svår. Jag stod där och hade kul. Ryckte undan flugan när jag såg att det var en liten. Där var spegelblankt också och många gjorde vågen efter flugan. En liten våg. De som ändå högg kunde jag lätt lossa så jag tror ingen kom till skada. Filmade även hugg.
Gick iväg till ett annat ställe inom stället och fick en i mer hyfsad storlek.

Gick tillbaka till bilen och körde till ställe två.

Säsongspremiär för i år faktiskt. Ett väldigt speciellt ställe vill jag lova. Det var där jag fick två stora gäddor år 2009. Inget speciellt i och för sig även om det är ovanligt att jag får det på samma ställe, samma dag.

Men det var där jag bara så där, fick för mig att ställa om stillbildskameran på "video" och filma. Vilket sedemera resulterade i den ökända och utskällda filmen "Me catching big pikes". Min första fiskefilm på youtube.
Nå, det är historia nu.

Det som också är speciellt är att man måste se upp så man inte får en bil i bakkastet. Och ännu värre, har man en fisk på och bilar kör förbi, gäller det att ta på sig en obesvärad min, sänka spöet, vissla lite och låtsas som det regnar.
Just det, helst ska det regna också just för att sikten blir dålig och ortsbefolkningen håller sig inomhus.
Plus att det alltid nappar bättre när det regnar.

Det är också det ställe jag avser att vinna den enda fisketävling jag ställer upp i. Nämligen den jag själv hittat på som helt enkelt går ut på att ta årets första gädda. På fluga.
Men dels måste det vara isfritt och dels ska jag inte jobba. På nyårsdagen alltså.
Jag har för mig att det var några år sedan tävlingen kunde genomföras men i år hoppas jag på det. Ledig är jag i alla fall har jag nyss kollat.
Jag får återkomma i frågan längre fram.
I alla fall har jag utsett det här stället till en en bra plats att ta hem första priset på. 
Visst, det är en tävling med ytterst få deltagare för de enda som fiskar på nyårsdagen, förutom jag då, är havsöringsfanatiker och då främst nere i Skåne. Tror jag i alla fall.

Redan på första kastet fick jag en smågädda. Snart en till. På kort tid hade jag väl landat en fem, sex stycken. Då borträknat alla de som jag lyckats slita undan flugan för.
Här höll de dock lite bättre storlek än gäddstimmet på första stället. Här växte sig känslan allt starkare att nu får jag snart en stor. Allt tydde på det och först fick jag mycket riktigt en i trekilosklassen. Och strax därefter den som jag med lite tvekan bokade till just fem kilo. Den var ovanligt kraftig och fet och kändes väldigt tung. Och vem bryr sig om den egentligen vägde 4,5, 5,0 eller 5,5 kg?

Nå, den finns med på film och var och en kan göra sin egen viktbedömning. Ja, det ser inte ut att kunna undvika ännu en tiominuters fiskefilm. Fick med en del fina scener hur jag klantar mig.

  Jag har kollat in andra fiskefilmer för att få lite tips hur proffsen gör. Bäst gör man det på GFFs videokanal. Oj, oj, så mycket film det finns där! Plus, tycker jag, exempel på hur man inte bör göra. Flugfiske är ju ingen häftig rock 'n' roll-sport med snabba klipp och högljudd heavy metal-musik. OK, ibland tar ju fisket den karaktären men mest går den i lugnt, kontemplativt tempo.
Sedan är ju många filmer trailers för professionell köpefilm och då visar man mest korta klipp på fisk som hugger. Till häftig musik. Plus en massa fisk som hoppar i ultrarapid. 
Men gemensamt för många är fina naturbilder till stämningsfull, lugn musik. Där måste jag bli bättre.
Gärna i solupp- eller nedgång i motljus. Gärna ska man stå framför kameran och prata också. Helst ska man nog undvika att klanta till det och till exempel sätta sig på ändan i vattnet.

I dagens film lyckas jag hålla mig på fötterna åtminstone men att låta gäddorna sticka mellan benen på en är inte särskilt professionellt. Jag märker också att många har betydligt mer avancerade filmredigeringsprogram än jag. Som sagt, många av filmerna är gjorda av proffs; hela filmteam så det är inte så konstigt. Men jag hittade en del nya effekter i mitt eget som jag provar i dagens.

Mycket är bluff, båg och trickfilm och så även i min. Jag hade några u-bilder från förra fisketuren som inte platsade där men de använder jag nu. Smög skickligt in det klippet mitt under landningen av en helt annan gädda. Jomen, så är det här uti livet; så mycket falskhet bor det här, som det står i visan.

Till nästa gång måste jag försöka ta lite fina naturbilder. Kameraåkningar som vi proffs säger. Och som jag såg i en film, kameran på en sten i midjehöjd riktad snett uppåt och så filmning på den som håller på och kastar. Kan nog bli konstnärligt och bra.
Ha, ha, it's only gäddflugfiske but I like it!
Hm... kanske ovanstående kan passa som en titel på filmen? Jag börjar få svårt att hitta på namn på dem nämligen. 

 

Suck... Det har gått inflation i fångsttabellen. Hade jag bara ansträngt mig det minsta hade det lätt kunnat bli tio eller femton gäddor till. Till nästa gång tror jag att jag ska söka upp de allra sämsta ställena jag kan hitta. Där bara att få hugg blir en utmaning. Men var...? Hm...?
Ska jag behöva köra ända bort till västra Blekinge för att kunna kasta lite i lugn och ro utan att det kommer en massa gäddor och trasar sönder flugorna för mig vid var och vartannat kast?

Vänta, jag vet! Kanske det funkar bara genom att byta till en annan sorts fluga?


Fiskejournal 2011
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2011-11-09 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 08:00 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 08:15 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 08:30 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe ett 1 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 09:30 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe ett 1 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 09:40 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe ett 1 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 09:50 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 10:00 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 10:10 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe ett 1 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 10:20 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 10:45 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe två 1,5 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 12:00 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 12:45 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe två 2,5 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 13:00 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 13:15 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe två 2,5 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 13:25 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 13:35 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe två 3 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 13:45 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe två 5 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 14:00 Nej
 
2011-11-09 Gädda Ställe två 2,5 Zilverzara Nej Ja Supreme # 6 Flytlina Mulet svag O 14:15 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions