Väder: Mest mulet men med några korta solglimtar. Även några enstaka, piskande regnstänk.

Sydvästligt kuling och vattenståndet höll sig kring det normala.

 

 

 

11-10-06

 

 

Torsdag

 

 

På rätt väg

 

 

 

Fast om det stämmer med första stället vet jag inte. Eller det vet jag. Det var inte rätt väg. Den vägen från parkeringen ledde ner mot havet genom ett par grindar och där är det fordonstrafik förbjuden. Vägen, hjulspåren eller stigen snarare, slutar vid en liten lokal badplats. Till min förvåning såg jag en bil stå där plus ett litet tvåmanstält bredvid. Ingen människa inom synhåll och visst, då var klockan halv åtta, knappt ljust, styv kuling och svarta moln härjade himlen. Inget vidare campingväder.
Skumt, tänkte jag, och tog en vid lov kring tältet och bilen.
Här i trakten hade det varit mord och undangömda lik i sjöar bara för någon vecka sedan och vem campar i oktober?
Visserligen verkar det vara uppklarat och flera är gripna men som sagt, vilka campar i oktober?
I synnerhet som tältet såg som ett billigt leksakstält inköpt på en mack.

Nå, vadade ut men som sagt, det var fel väg. Vinden låg på för mycket trots att jag befann mig i en skyddad vik. Jag hade hoppats på åtminstone lite halvlä där men så blev det inte. Vattnet var alldeles för grumligt också. Det är nu som ålgräs och slemalger slits loss från bottnen och hamnar på drift till råga på allt. Fick en smågädda i lä bakom en udde, det var allt. Fullföljde inte sträckan utan bestämde mig för att gå tillbaka till bilen. Min bil alltså. Klockan var väl kring nio och lite avvaktande var jag när jag var tvungen att passera förbi tältet. Men där var lika dött nu som innan. Inga ljud eller rörelser. Dött...?
Hm, nästan lite creepy.
Nå, det kanske finns en naturligt förklaring.
Jag tog en bild. Skyndsamt och i smyg. Men det är bäst att inte publicera den här. Den har ju inte så mycket med fiske att skaffa. Däremot som exempel på att man kan stöta på de mest underliga saker när man är ute och rör sig i naturen.

I alla fall körde jag iväg till en helt annan plats. Ett ställe jag visste det skulle vara lä och förmodligen klart vatten. 

Ett ställe där inte den här bilden är tagen.

Den är överbliven från förra fisketuren och får komma med idag istället. För idag blev det inga bra bilder.

Men en bra gädda.

Fy fanken alltså!
En fyrakilos som först bara snappade till sig flugan och så bara stack iväg som värsta havsöringen.
Hade jag varit lagd åt det hållet hade jag utstött vilda skrik typ "Jiiihaaaa!" och liknande.
Den cirklade runt mig flera varv, stretade på och drog ut lina och ett tag var jag övertygad om att här har vi något stort.

Tills jag såg den.

Men nöjd och glad var jag ändå. För det är ju sådana upplevelser man är ute efter. Det där överraskande hugget och den vilda kampen.

Fett soft alltså.

Lite framgår det på filmen men tyvärr, tyvärr fanns inga lämpliga stenar eller strand i närheten att ställa kameran på.
Det är nackdelen att fiska på långgrunda sandbottnar som jag är så förtjust i.

Idealet hade varit att med ett tryck på en knapp på vadarstaven, en tripod hade fällts ut nertill och man kunde ställa ifrån sig den. Med ett klick skulle man sedan kunna fästa kameran på toppen och vips skulle man kunna få med kampen nästan från början.

Jag har nog funderat på tvärtom också, må ni tro. Att använda ett kamerastativ som vadarstav alltså. Funkar inte, kan jag säga. Kommer in sand och förstör. De är för veka och lätta också. De skulle välta av minsta våg.

 

 

Oj, nu när jag sitter och skriver det här, söndagen den nionde oktober, kom jag att tänka på Blekinge Gäddfestival. Brukar den inte vara kring den här tiden?
Gjorde lite nätsökningar och jodå, den pågår för fullt, verkar det som. Kollade även Skåningarna från Lunds hemsida. Det verkar som om de har sin gäddfiskeutflykt den här helgen också, fast det var lite oklart om det var deras officiella.

Vilken tur att jag själv inte planerar något fiske den här helgen, tänker jag nu när jag sitter här och skriver. Fast jag tycker det är lite märkligt att det inte stått ett ord om Gäddfestivalen i min lokaltidning. Fiskevädret är sämsta tänkbara nu, har jag på känn. Då i torsdags jag var ute, varnade de för jättehögt vattenstånd uppe i Bottenviken. Plus 124 cm. Då blåste det sydvästlig kuling och allt vatten i Östersjön pressades upp dit. Nu har vinden vänt och det kommer forsande söderut som värsta tsunamin närapå. Kollade SMHI och jodå, plus 43 och i stigande är det.

Som sagt, vilken tur jag inte planerat fiske den här helgen. För hastigt insättande högvatten är så dåligt att jag inte ens bryr mig om att försöka fiska. Men tro inte jag är skadeglad för det; aaaabsolut inte!
Jag vet ju några som verkar leva för den här Festivalen och ägnar resten av året att planera inför den. Fast å andra sidan är vädret lika för alla så det bör ju inte påverka resultatet.

Tillbaka till mitt eget fiske är det inte så mycket att rapportera om. OK, det är det för det mesta inte annars heller, jag vet. Men hade några trevliga timmar i den här läviken. Fick ett par trekilos som tyvärr inte gjorde något större väsen av sig. Plus den vanliga surven smågäddor. Men så allra längst in, mitt bland bryggor och bojar, kom en fräsande bogvåg med sikte på flugan. Äntligen femkilosgäddan, hann jag precis tänka men så upptäckte jag att riktigt så stor var den inte. Bara ytterligare en fyrakilos. En ganska lam fyrakilos till det. Inte alls som den första.

Hänsynslöst och utan en tanke på att få tittar på dem, lägger jag ut ytterligare en filmsnutt. Ska man dokumentera sitt fiske, så ska man.
Men suck... Jag klagade på youtube förra gången att de kritiserar musikvalet. Då hade jag tagit med två låtar som inte var några hits ens för snart femtio år sedan. Men lita på att någon ägde rättigheterna och nu blev filmen blockad i Tyskland.
Nå, jag tror de genomlevt större katastrofer än det men i alla fall.

Det är viktigt med bra musik, tycker jag.
Baktanken är förstås att man ska tycka att "Tja, filmen var usel men musiken bra" när belysningen tänds i salongen, folk reser sig upp, trängs mellan stolsraderna och börjar leta sig ut mot utgången.

Vilket är svårt med tanke på hur mycket musik man inte får använda. Å andra sidan är det precis lika troligt att folk tycker tvärtom. Att filmen är bra men musiken konstig eller dålig. Eller allra troligast att de tycker ingetdera är bra.

Det är alltid lika spännande att öppna mailen efter att man överfört klippet. Finns det klagomail från  youtube eller inte?
Det finns inga möjligheter att kolla i förhand heller, vad jag vet. Visst, man kan deleta filmen, göra om den med annan musik, men det är en ganska omständig procedur. Just den här filmen är ganska kort men tar ändå flera timmar att ladda upp. Har man otur bryts sändningen och man får göra om.

 

 

Kom precis att tänka på att kanske han, hon eller de som campade, skulle vara med på Gäddfestivalen och ville vara först på plats...?
Nä förresten... Inte så långt i förväg. Och så bra är inte stället.

 


Fiskejournal 2011
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2011-10-06 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, SV kuling 08:00 Nej
 
2011-10-06 Gädda Ställe två 4 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, SV kuling 09:30 Nej på film
 
2011-10-06 Gädda Ställe två 3 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, SV kuling 10:00 Nej
 
2011-10-06 Gädda Ställe två 3 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, SV kuling 10:45 Nej
 
2011-10-06 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, SV kuling 11:00 Nej
 
2011-10-06 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, SV kuling 11:30 Nej
 
2011-10-06 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, SV kuling 11:40 Nej
 
2011-10-06 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, SV kuling 11:50 Nej
 
2011-10-06 Gädda Ställe två 4 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, SV kuling 12:15 Nej på film
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions