Väder: På tisdagen frisk, sydvästlig vind och växlande molnighet. På torsdagen ännu friskare, sydvästlig vind. Säkerligen kuling stundtals. Även då växlande molnighet.
 

Vattenståndet låg på cirka 10 cm över bägge dagarna.

 

 

 

11-09-22

 

Tisdag och torsdag

 

 

Trevliga turer

 

eller

 

Genom vallen

 

 

Vid förra dagboksbladet fanns inte en enda gäddbild med. Närapå skandal som å det snaraste kommer att rättas till. Då, som i tisdags bröt jag inte bara igenom trekilosvallen utan fick även ett par bra bilder på allas vår favoritfisk.

Men alltför glad får man aldrig bli. Det hindrar Makterna eller vilka det nu är. Eller ens egna misstag. I alla fall missade jag en bra filmscen.
Fick på en väldigt stark närapå trekilos gädda och hade lyckats placera kameran på en lämplig sten vid stranden. Gäddan var med på det hela och gjorde en helgjuten insats. Den drog och stretade, hoppade och plaskade alldeles framför linsen och då ser det mäktigt ut. Om jag lyckats slå på kameraeländet åtminstone...

Vilket jag alltså inte hade.

Man måste nämligen trycka in knappen hårt och bestämt samt hålla den intryckt flera sekunder. Och i stundens jäkt och upphetsning glömde jag kolla att den röda lampan blinkade. Sådant är väldigt retfullt och det är inte första gången det inträffat.

Annars var det en mycket trevlig fiskedag.

Den både första och största gäddan högg på ett kul sätt. Jag hade påbörjat nästa kast, till och med gjort det första blindkastet för att lyfta flugan ur vattnet, när en stor virvel bildades precis där. Synd att den inte hann, tänkte jag, samtidigt som kastandet fortsatte. Men något hindrade och kastet bara rasade ihop. Jag trodde flugan var i luften men den satt alltså fast i gäddkäften. Kul.

Visserligen bröt den smågäddsvallen men någon femkilos var den inte. Gränsen mot smågäddor går ju som bekant vid tre kilo. Det har jag bestämt.

En bra början på dagen dock.

Men mer än trevligt blev det inte.

Men vad är det för fel på trevligt?

Ingenting och därför kallar jag de två hopslagna fiskedagarna just för det.

Vad som mer är trevligt är att jag förbereder mig att gå in i den eviga vilan. Nej, jag har inte fått jobb på Karlskronavarvet. Detta taget från en gammal historia här i staun där Varvet i folkmun kallades just för det. Utan att jag håller på att plocka ut sparade semesterdagar som jag om ett par år inte har någon användning för längre.
Oj, då kommer han att fiska varenda dag, är det kanske folk som oroligt befarar. Men det tror jag inte det blir. En eller två gånger i veckan skulle jag tro. Ungefär som nu. Och precis som nu blir det också årstids- och väderberoende. Jo, lite oftare blir det nog, skulle jag tro.

Men just nu, september och snart oktober, är det nog som trevligast. Inte för kallt, gäddorna är pigga, stränderna öde, dagarna inte alltför korta och de stora på väg in.

Ja, det sista väntar jag fortfarande på.

Som smågäddsexpert kan jag i alla fall konstatera att där jag höll till de här två dagarna är gäddorna lite större. Det är nämligen skillnad på en vanlig tvåkilos och en på nästan tre. De hugger, drar och rusar så det står härliga till.

De här två dagarna befann jag mig inom samma område fast givetvis befiskade jag olika ställen inom detsamma.

Men utan att ljuga eller överdriva det minsta hittade jag en ursäkt att jag inte fick en stor gädda där jag allra mest hade trott det.
Nämligen den rika förekomsten av så kallat bandgräs. Det som slits loss från botten vid höststormarna, flyter upp till ytan och bildar långa stråk. Där ligger de som spärrballonger och är det riktigt illa omöjliggör det allt allvarligt ämnat fiske.

Trots den minimala enkelkrok jag använder, fastnar det flera sådana på nästan varje kast.

Mycket irriterande.

 

 

Nackdelarna med trevliga fisketurer är att det finns så lite att berätta. Men här en bild på en märklig naturiakttagelse. Kolla in den här stora flocken:

Det är skarvar. Eller ålakråkor som har något för sig som jag inte vet. De drog fram precis som bilden visar, både på vattenytan och ovanför, hit och dit över stora områden. Jag har svårt att tänka mig att det rörde sig om något slags fiske eller födosök. Det var mitt ute i fjärden och vad jag vet går det inte till någon mindre fisk i ytan nu på hösten. Kan det vara någon slags parningsdans? Fast det håller väl inte fåglar på med om hösten?

Hade det varit på västkusten hade det nog varit fråga om ett dyk. Men här..? Siken bildar stim som drar runt i ytan nu på hösten, vet jag. Men det har jag svårt att tänka mig att de var ute efter för de illa sedda, långhalsade, svarta, urtidsbetonade fåglarna täckte stora ytor i sitt till synes meningslösa omkringflaxande.

 Nå, en äkta naturbild blev det i alla fall.

Eh... På tal om "äkta" naturbilder har det framkommit flera fall av fusk och falsarier i media nu. Kända naturfotografer har ställt ut uppstoppade lodjur i skogen eller använt sig av djurparksdjur eller fotomontage.

Så det är väl lika bra att krypa till korset och erkänna. Inte ska väl jag vara sämre utan som välkänd naturfotograf brukar även jag fuska. För att åstadkomma mina foton på gäddor som hoppar använder jag mig av en lång rad fuskknep. Dels har jag några döda gäddor som jag kastar i vattnet, vänder kameran upp och ner, och så knäpper jag. Då ser det ut som de hoppar. Ibland fäster jag den döda gäddan i en grov nylonlina, en femkilostyngd i andra ändan. Så uppsöker jag en strand där ett träd sticker ut en gren över vattnet. Lägger ner gäddan i vattnet och kastar tyngden över grenen. Är beredd med kameran och vips; ännu en fin hoppbild!

Jojo, så går det till...

För att åstadkomma den här till synes äkta hoppbilden har jag... har jag...? Eeeh...?

Nä, jag kommer inte på något sätt som jag kan ha fuskat till den här bilden. Den är tyvärr äkta. Den är inte ens en fryst stillbild från en film.

Nä, den bittra sanningen är att jag inte är tillräckligt skicklig som fotograf för att kunna åstadkomma fuskbilder vare sig i verkligheten eller i något fotoredigeringsprogram.

De enda funktionerna jag använder är beskärning och så minskar jag ner antalet pixlar så de inte tar onödigt stor plats här på nätet. Det sista är nog mest en gammal vana från den tiden då varje byte eller bit var viktig. Då det gällde att komma ner i bildstorlek så det inte tog minuter att ladda ner den och där serverutrymmet var begränsat.

Tiden går fort när man blir äldre men förhoppningsvis speedar den inte upp i samma rasande fart som här på Internet.

 

En liten illustrationsvideo har jag åstadkommit över de här två dagarna.

Ibland är det lite synd att jag valt att skriva på engelska där. I annat fall hade jag haft ett givet namn på den. Nämligen "Jakten på den försvunna hatten". Eller "Hatten i vatten". Det gäller för den sista scenen i filmen.

På torsdagen blåste det nämligen rejält och hatten flög av mig i ett oförberett ögonblick. I ena handen höll jag i spöet med en gädda på i andra änden och i den andra handen kameran. En tredje hand att hålla i hatten med saknades. Jag hade böjt mig ner för att försöka placera kameran på en sten i närheten. Vinkeln ändrades och hatten fick luft under brättet och singlade iväg. Och jag efter.

Av fiskeplatssekretessrelaterade orsaker, kände jag mig tvungen att rikta kameran lite för mycket mot solen så det blir för mycket motljus. Fast vem vill veta var det finns gott om smågäddor, kan man förstås fråga sig.
Men när gäddan äntligen kommer i bild gör den ett fint hopp. Precis som på beställning och kompenserar något tisdagens förlorade filmsnutt som jag nämnde i början.

Den allt lägre stående solen ställer till det även annars. Trots polariserande solglasögon blir man lätt bländad och sikten i vattnet försvinner.

Tja, inga märkvärdigheter utan bara lite småtrevligt vardagsfiske. Betyg: Två och en halv zilverzaror av fem.

 

Jag räknar och ser att jag landade åtta gäddor bägge dagarna. Det är lagom. Inte för många så det blir tråkigt och inte för få så det tar för lång tid mellan huggen. Lagomfiskare; det är jag det.


Fiskejournal 2011
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2011-09-20 Gädda 4 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Frisk SV, vxl moln 07:30 Nej
 
2011-09-20 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Frisk SV, vxl moln 08:00 Nej
 
2011-09-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Frisk SV, vxl moln 08:30 Nej
 
2011-09-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Frisk SV, vxl moln 09:00 Nej
 
2011-09-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Frisk SV, vxl moln 10:30 Nej
 
2011-09-20 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Frisk SV, vxl moln 10:45 Nej
 
2011-09-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Frisk SV, vxl moln 11:00 Nej
 
2011-09-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Frisk SV, vxl moln 11:15 Nej
 

I ärlighetens namn kanske inte den första gäddan vägde fyra kilo. Snarare någonstans mellan 3,5 och   4. Men ibland när jag håller på och filmar samtidigt som jag håller på med gäddan, glömmer jag att så att säga, väga fisken med blicken. Alltså att lite noggrannare ta ett ögonmått på den. OK, detta är absolut ingen big deal och jag tar ju inte fram den verkliga vågen men när jag ändå håller på och tjatar om de ynkliga gram det ändå rör sig om vill jag ändå påpeka det. 

 

Fiskejournal 2011

Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2011-09-22 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård SV, vxl moln 07:30 Nej
 
2011-09-22 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård SV, vxl moln 08:00 Nej
 
2011-09-22 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård SV, vxl moln 09:00 Nej
 
2011-09-22 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård SV, vxl moln 09:15 Nej
 
2011-09-22 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård SV, vxl moln 09:45 Nej
 
2011-09-22 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård SV, vxl moln 11:30 Nej
 
2011-09-22 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård SV, vxl moln 12:00 Nej
 
2011-09-22 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård SV, vxl moln 12:45 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions