Väder: Regn!

Hela tiden jag var ute regnade det. ibland mer och ibland lite mindre. När det regnade mycket, friskade vinden i och när det regnade mindre, blåste det lite mindre. Väst-sydvästlig riktning. Jag tror det var nordvästlig riktning i början.

Vattenståndet låg kring det normala, tror jag.

 

 

11-07-18

 

Måndag

 

En blöt dag

 

 

Long time no sea, som jag brukar säga. Finns det inget att skriva om så finns det inte. Visst, ibland har jag inte låtit det hindra mig men sommarfisket blir bara sämre och sämre. Eller är det jag?

Jag har väl varit ute ett par, tre gånger utan att det hänt något. Plus att jag många gånger inte ens körde ut fast jag hade chansen. Eller jag tvekade om jag hade chansen. Det är ju enbart båtfiske som gäller och då är blåsten avgörande.

En gång, den 28 juni var jag ute en hel dag och fick väl bara någon liten plus flera efterföljare. Den så kallade kanotdagen.

Det är mycket kanot just nu. Dels är det någon lokal fiskeentreprenör som håller på att lansera gäddfiske från kanot. Där är det fråga om någon kanotvariant med extra pontoner som gör att det ska gå att flugfiska stående från den. Han försökte även få mig intresserad av konceptet.
Nja, tänker jag om detta, vad ska det vara bra för?
I alla fall för min personliga del. Jag har ju min båt. Den är betydligt sjösäkrare, vindtåligare och stabilare än en kanot. Plus att jag naturligtvis inte kör med motorn i högsta fart in i de vikar jag tänker befiska. Självklart ror man och/eller driver in de sista femtio meterna innan man börjar kasta. Om det är lugnt i alla fall. Han hävdar med rätta att man måste smyga sig på gäddorna och han tyckte då att en kanot skulle vara bäst.

Skulle jag fundera på något alternativt fiskesätt mellan vadning och båtfiske, skulle en flytring vara lämpligare, tycker jag. Jag har också lekt med den tanken då och då genom åren utan att komma till skott.

Sedan får jag erkänna att jag väl inte är så där överentusiastisk för folk som gör det till yrke att dra hit folk för att fiska gädda. Ungefär som jag antar boende i Norrland känner det när "deras" bärmarker invaderas av syltfirmornas yrkesarméer av utländska, professionella bärplockare som rensar rent.
 Detta oavsett om de tillämpar catch and release. OBS, gäller endast gäddfisket!
Så egoistisk och missunnsam är jag.

Sedan är det en annan sak att jag känt mig frestad att prova på just havskajak bara för att det ser så trevligt ut. Genom alla år har jag ofta mött dem långt ut till havs, gärna tidiga mornar när havet ligger still. Ja, ibland gör det faktiskt det. Som på bilden ovan.
Man jag antar att även det kommer att stanna vid tankar. En sak jag ofta undrar är hur kajaker klarar svallet efter stora båtar. Här kommer Polenfärjorna titt som tätt. Utomskärs gör de bra fart och svallet är inte att leka med. Till och med Aspöfärjans får min båt att gunga ordentligt. Eller anpassar de utflykterna efter Stena Lines tidtabell?

Det var förresten en drunkningsolycka för några veckor sedan i Ronnebyskärgården. En kvinnlig kanotist saknades. Ändå tror jag det är sällsynt. Med drunkningsolyckor från kanot alltså. Alla jag ser bär flytväst. Det lär vara lätt att vända sig på rätt köl igen om kajaken skulle kantra. Eller att man måste ha övat på det innan man ger sig ut.

 Men så tillkommer transport- och förvaringsproblem. Nä, det verkar för jobbigt.

Däremot kan jag se fördelarna med både kanot och flytring i insjöar. Bara att parkera bilen och slänga i de små, lätta flytetygen och hoppa i. Om man nu hoppar i kanoter och flytringar.

Dessutom har det varit en debatt i tidningen om vilka som har mest rätt att vara i Mörrumsån; lax- och öringfiskare som betalt mycket pengar för att få vara där eller kanotister som förstör fisket helt gratis.

Sedan var jag ute en annan dag, söndagen den tionde juli. Skulle inte blåsa så mycket då, enligt SMHI så jag körde ut. Visst blåste det lite men jag trodde det bara var morgonbrisen och att det skulle lugna ner sig. Men det gjorde det inte. Det ökade istället så inte blev det mycket fiskat inte. Jag fick en smågädda även den gången.

Så till idag. Första semesterfisket.

Jag hade ett ärende inne i stan plus att jag inte fiskat på länge plus att jag hade semester. Annars hade jag nog stannat hemma för att medvetet hålla på och fiska i regn är inget kul.
Från båt då givetvis.
Vadar man är heldagsregn toppenväder. Då håller man sig torr som fnöske.

I båten blir man blöt. Trots regnkläder. I alla fall jag. Om baken. Hela tiden far man upp och ner. Man sätter sig på mittbrädan för att ro en bit, parera för att man håller på att driva mot en sten eller man ska starta motorn och köra en bit. Även om man försöker borsta bort regnvattnet från brädan går det inte helt och man känner att man blir blötare och blötare.

Ändå att jag höll mig inomskärs blåste det lite för mycket för min bekväma smak.

Det var förra sommaren jag återupptäckte det här fisket.

Det finns gäddor men är svårfiskat. Det är rena djungeln där nere. Framför allt de effektiva spärrballongerna ålgräset. De långa, smala brunalgerna som kan bli flera meter långa och lägger sig på ytan vilket gör så gott som allt fiske omöjligt.

Men med lite lokalkännedom, en långsamtsjunkande lina och en zilverzara  går det faktiskt att få närkontakt med smågäddorna.

Ja, för här finns det mest sådana mellan ett och två kilo. En trekilos här inne i sörjan rankar jag som en jättegädda och får man upp den som stor triumf.

Jag hade egentligen bara tänkt vara ute tills affärerna öppnade men som vanligt grips man av fisket och kan inte sluta. Eller har svårt att sluta. Jag bokade nio gäddor men utan att överdriva hade jag minst lika många som följde efter, virvlade eller missade i hugget.

Bland annat en monstergädda på säkert kring fyra kilo!

Själva fisket går lättare i regn och blåst. Vinden och strömmarna håller ner ålgräset lite. Man siktar på gluggar där det är fritt fram för flugan och hoppas på det bästa. Regn och mulet och blåst aktiverar gäddan och gör den djärvare. Ofta satsar de från långt håll. Ofta hinner de inte fram utan vänder med en virvel. Ett par högg precis när jag lyfte flugan ur vattnet. Några följde bara misstänksamt efter utan en tanke på att bita. Ja, kul var det. Själva fisket alltså.

Det är turistsäsong och fullt med folk i stan. Och på vattnet.

Här är jag på hemväg och kommer efter en skärgårdsfärja.

Trots att jag ropade den käcka hälsningsfrasen till sjöss:

"Undan eller omkull!"

 så körde den inte åt sidan. Skandal!

Skojade lite där. Jag håller ganska låg profil ute till sjöss.

 

 

Det var länge sedan jag la upp någon ny film på youtube. För att inte glömma hur man gör satte jag ihop en från idag. Plus att jag hade en snutt från en tidigare fisketur jag gärna ville prångla ut.

  Det kan verka lite skakigt på sina ställen men det beror på dels den gropiga sjön och dels på att man (jag) gärna rör sig lite klumpigare iklädd regnbyxor. Lite halt på durken kan det också ha varit. Men visst, det hade kunnat bli ännu en jack-assmovie av det. Den här gången oavsiktligt.

Annars är det mest regn och smågäddor. Plus missade tillfällen. Det hände ett par gånger att jag tryckte fel på kameran. Istället för att filma råkade jag ställa in den på att ta stillbilder. Som den där jag står i båten här ovan.

Då missade jag bland annat det nära nog unika tillfället att filma ett helt kast där man får hugg. Annars är det nära nog lag på att det aldrig hugger när man filmar. Visst, att sätta igång kameran när den väl har huggit kan man göra.

Men som sagt, det stämde även den här gången eftersom jag bara trodde jag hade kameran på.

När jag vadar är ju tricket att när man har fått ett nafs eller ser en virvel att då väntar man en liten stund, sätter på kameran och så lägger man nästa kast där gäddan befann sig. Det har lyckats ett par gånger. Men i båt hinner man inte. För den driver och det tar några sekunder att få igång kameraeländet.

Någon gång ska man väl hitta en kamera som har precis allt det jag vill ha. Utbudet är redan stort och växer hela tiden. Och nu menar jag bara sådana med grundkraven: Små, vattentäta och filma i HD. Nu vill jag lägga till fjärrkontroll. Samt att den går igång ögonblickligen. Detta gäller särskilt båtfisket.

 


Fiskejournal 2011
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2011-07-18 Gädda Sörjig innerskärgård 1 Zilverzara Ja Nej AFTM 6 Sjunk Regn, måttlig sydväst 07:00 Nej
 
2011-07-18 Gädda Sörjig innerskärgård 2 Zilverzara Ja Nej AFTM 6 Sjunk Regn, måttlig sydväst 07:15 Nej
 
2011-07-18 Gädda Sörjig innerskärgård 1,5 Zilverzara Ja Nej AFTM 6 Sjunk Regn, måttlig sydväst 07:45 Nej
 
2011-07-18 Gädda Sörjig innerskärgård 1,5 Zilverzara Ja Nej AFTM 6 Sjunk Regn, måttlig sydväst 08:30 Nej
 
2011-07-18 Gädda Sörjig innerskärgård 2,5 Zilverzara Ja Nej AFTM 6 Sjunk Regn, måttlig sydväst 09:00 Nej
 
2011-07-18 Gädda Sörjig innerskärgård 1,5 Zilverzara Ja Nej AFTM 6 Sjunk Regn, måttlig sydväst 09:30 Nej
 
2011-07-18 Gädda Sörjig innerskärgård 2,5 Zilverzara Ja Nej AFTM 6 Sjunk Regn, måttlig sydväst 10:30 Nej
 
2011-07-18 Gädda Sörjig innerskärgård 2 Zilverzara Ja Nej AFTM 6 Sjunk Regn, måttlig sydväst 10:45 Nej
 
2011-07-18 Gädda Sörjig innerskärgård 2 Zilverzara Ja Nej AFTM 6 Sjunk Regn, måttlig sydväst 11:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions