Väder: Någon frostgrad hemma på morgonen men nere vid kusten plusgrader. Först svag, västlig vind som vred sig mot sydväst och ökade till lätt bris under dagen. Soligt hela fiskedagen.

Högvatten, som det för övrigt varit nu under hela veckan. Något sjunkande idag till cirka 15 cm över.

 

 

 

11-04-15

 

Fredag

 

Osäkert fiske

 

 

...som det stod i ABU:s huggtabeller för vissa dagar. Inte för att jag vet om det stämde för de här dagarna men att fisket var osäkert, stämde.

Först några ord om förra gången. Tisdagen den 12 april. En semesterdag med stora förhoppningar om bra fångst. Lagade vadare och ett bra ställe. Hyggligt väder och övriga, yttre förhållanden. Men den blev den sämsta dagen hittills i år.
Både fiske- och upplevelsemässigt. Först och främst för att jag inte hade lyckats att laga vadarna. De, det vill säga vänsterstöveln, läckte som förra gången. Lika förvånad som sur blev jag när det stod klart. Jag hade ju lokaliserat läckan och tätat den med Liquisole. Det brukar fungera. Det var en söm på själva stövelns ovansida där det tidigare var lagat.
Nå, solen sken några timmar på förmiddagen och värmen uppifrån kompenserade kylan nertill något. Så jag höll ut fram till middagstid och hade fisket varit bättre skulle jag nog ha fortsatt lite till. En enda gädda, ett enda hugg på en sträcka jag alltid tyckt vara en av de absolut bästa inom hela mitt utbredningsområde!
Plus att det inom dess gränser hyser det absolut bästa havsöringsstället. Ingenting där heller.

Inga bilder på gäddor och videokameran tror jag inte ens jag satte på en enda gång.

Däremot knäppte jag den här unika bilden på ett djur jag först hade svårt att känna igen. Men av terrängen att döma bör det vara en slags stenget.

Tänk, jag visste inte ens det fanns sådana i Sverige!

Åter till vadarna:

På hemvägen tog jag gruvlig hämnd på dem. Körde en omväg och ut till Kamms på Saltö. Till all lycka hade de vadare i min storlek hemma. Som jag köpte. Och nu framöver kommer jag att klippa sönder de gamla i små, små bitar och smuggla ner dem i soptunnan bit för bit för varje soptömning. Jag funderar även på att göra det under vansinnigt hånskratt men det kanske är bäst att låta bli.
I dessa sopsorterings- och tömningstider är det större problem att göra sig av med lite större, gamla söndriga saker än att köpa nya.

Det stora problemet när man ska köpa nya vadare är, åtminstone för mig, att det alltid blir akut. De går sönder, man ger upp försöken att reparera dem och så bara måste man ha ett par nya till på fredag, för då är man åter ledig för fiske. Här i stan finns bara Kamms att välja på och hade de inte haft några passande hade jag fått köra till Karlshamn. Visst, postorder finns men det tar tid och hur bra är det att köpa vadare obesett?
Flugor.se i Lyckeby finns ju men jag hade för mig att de inte sålde vadare. En koll senare bekräftade det intrycket.
 
Nu blev de nya vadarna av samma märke som de gamla, usla. Nämligen Ron Thomson. Förhoppningsvis är de nyinkomna och inte legat på nån lagringshylla i sju år. De var i alla fall av ny modell, upptäckte jag.

Och idag prövade jag dem och de funkade bra. Och vädret var perfekt. Sol och lätt bris så hur mycket skönare kan det bli?
Ännu ett bra ställe och en gång till, gick jag så när bom.  

Ett stort mysterium inträffade som det kan vara värt några rader att rapportera om. Fiskade runt en ganska vidsträckt udde där jag vanligtvis brukar plocka den ena gäddan efter den andra men kanske det var för mycket sand idag? Ingen växtlighet hade hunnit växa upp än vilket i och för sig är bra och gäddorna bryr sig vanligtvis inte om det utan kan finnas där i alla fall. Men när jag kom in i ett område med stenar och ganska mycket tång, såg jag gäddor. Ett par, tre stycken sammanlagt. De stod på botten mellan tångruskor och jag skrämde iväg dem när jag försiktigt avancerade fram, kastande.

Det var det som var det konstiga: Där de stod hade jag låtit min zilverzara simma över, minst ett par gånger. Och de hade inte reagerat! De hade inte rört en fena...
Helt oförklarligt!

Efter flera timmars grubblande kom jag fram till att detta måste röra sig om strålningsskadade gäddor från Fukushima som flytt hit från Japan. Helt knäppa hade de blivit och det var därför de inte huggit. Alternativt var de dioxinskadade efter att ha förätit sig på giftig strömming. Det sätter sig också på hjärnan och förstör den.

Här bild på hur det såg ut på morgonen:

Är det fint eller är det fint?

Prövade ett ställe till. Nämligen det som jag brukar kalla Ställe två. Där fick jag två gäddor där åtminstone den första verkade utlekt för lång och slank var den. Den andra gäddan skulle jag ha filmat. För den gick upp i ett stiligt hopp alldeles efter den huggit. Men det är omöjligt att hinna med. Flera sekunder tar det både att veva in löslinan och få videokameran klar för action. Så här pass tidigt på våren är gäddorna tyvärr ganska beskedliga. Kallt i vattnet är det.

Detta var på fredagen. På lördagen körde jag in på Långö och sjösatte båten. Det kändes bra. Än återstår att provköra motorn och dona lite på insidan. Akterbrädan måste åtgärdas. Den är original. Både mitt- och förbrädan är utbytta. Förbrädan...? Heter det så?
Jag köpte båten 1975. 3000:- kostade den om jag inte minns fel. Den har alltså hållit 36 år. ABS-plast.
Inte undra på att man är ganska skräckslagen de första gångerna man är ute att båten plötsligt ska falla i bitar. Att motorn ska dra sönder akterspegeln och jag går under med man och allt. Men det brukar gå över efter ett par gånger och så är man som vanligt. Då är jag alltid extra noga med att ha flytvästen på mig. Men en provrunda ut runt Saltö vill jag alltid ha innan jag satsar på en fiskedag till sjöss. Helst kav lugnt på morgonen också annars fegar jag ur.
Fast jag brukar alltid vara utrustad för bägge alternativen. Alltså både vadningsfiske och båtfiske så gör jag det slutgiltiga valet när jag kommit ner till kusten och ser med egna ögon hur pass mycket det blåser. Det är jättebra med SMHI på internet men det slutliga avgörandet sker ofta på infartsleden till stan där det vimlar av flaggor. 

I år jobbar jag hela påsken. Alla fyra dagarna vilket är lika bra det. Då brukar det vara alldeles för mycket liv och rörelse nere vid kusten i synnerhet om det är fint vårväder.

Något som också är lika bra är att det inte blir någon video för det här dagboksbladet heller. Händer det inget finns det ingen anledning att pröva folks tålamod med ointressanta videoklipp. 


Fiskejournal 2011
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2011-04-12 Gädda En bra sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Vxl moln, svag SV 10:30 Nej
 
 

Fiskejournal 2011

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2011-04-15 Gädda Ställe två 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, svag SV 13:00 Nej
 
2011-04-15 Gädda Samma ställe 2 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, svag SV 13:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions