Väder: Återfinns i den löpande texten idag.

 

 

10-11-21

 

Torsdag

 

Lite sammanfattning

 

 

Ja, har varit lite slö att lämna dagliga rapporter. Inte så att jag fiskat samtliga dagar men ett par, tre gånger har jag varit ute den sista veckan eller så. Men finns inget att rapportera bör man inte göra det, tycker jag.
Fast å andra sidan, skulle jag följa det rådet vore det lika bra att packa ihop den här sajten, stänga ner den och göra något annat.

Jag gör istället en kompromiss och tar det helt kort.
Ser man på det resultatmässigt har det varit en rejäl svacka. Det är som det ska vara. Hur kul skulle det vara om man fick en tio, femton gäddor varje gång man var ute? Inte så värst, svarar jag. Nej, en gång gick jag sånär som på en kilosgädda, helt bom. Men som skalden så vist uttrycker det:

    
                              Fiskelyckan kommer och den går
                               för ingen vet exakt var gäddan står.
                            Fast egentligen är det ingen fara
                         så länge du använder en Zilverzara. 

                Visst är det så!

Först några ord om en kort fisketur som i måndags. Där jag blev ordentligt lurad av havet. Eller av mig själv, det är svårt att reda ut. Tyckte jag hade koll på vattenståndet. Det hade hållit sig på 25 över, hela natten och det är en hyggligt bra nivå, tycker jag. Körde väl iväg som vanligt till ett ställe, anpassat till friska sydvästliga vindar och högvatten.
Där finns en ganska lång sträcka längs en vass där det kan vara bra just vid de förhållandena. Men till min förskräckelse höll jag på att bli dränkt när jag vadade ut. Jag hade gått en lång bit för att komma runt en udde och ner i lä av den och där jag förväntat mig knädjupt vatten, höll jag på att sjunka ner ända till halsen!
Ok, lite får man väl överdriva så det låter dramatiskt men det är nästan sant.
Det var inget annat att göra än att ändra planerna. Och det är det värsta jag vet när det gäller fiske att plötsligt tänka om. När det inte stämmer.
Ändå höll jag ut och kunde genom att trycka mig intill vassen, befiska en ganska lång sträcka utan att behöva vada midjedjupt. Där fick jag faktiskt en fin gädda också. Inom området fanns ett ännu grundare ställe där det vid normalvattenstånd knappt räcker upp till fotknölarna men som idag borde vara lämpligt. Gick dit och upptäckte till min förvåning att det gjorde det även idag.
Alltså knappt täckte fotknölarna. Stor häpnad utbröt.
Jag upptäckte mycket riktigt när jag kommit hem senare och kollade på SMHI, att vattenståndet sjunkit mycket hastigt just under de timmarna.
Prövade ett tredje ställe, en vik i lä med några bryggor en bit bort.
Man ser sällan folk där och inte så mycket fisk finns det där heller men jag kände inte för att sätta mig i bilen och köra någon annanstans. Men lita på att det kom folk plus att jag just då fick på en gädda.
Jag höll ner spöet och backade raskt in mot land och hoppades ingen såg mig. Den gäddan finns med på en filmsnutt.
Om jag skulle lägga fiskestatistiken för den dagen här som omväxling?

Fiskejournal 2010
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-11-15 Gädda Högvattenställe 3,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 09:00 Nej
 
2010-11-15 Gädda Högvattenställe 2 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 10:30 Nej
 
2010-11-15 Gädda Högvattenställe 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Frisk SV, mulet 11:00 Nej På film
 

 

 

Så över till idag. Alltså söndagen den 21 november. Det regnade hela förmiddagen. En toppendag med andra ord. Kolla på bilden.

Jag menar, vad kan man göra hemma en söndag i slutet av november när det regnar? Städa?
Nä, istället är det andra som håller sig inne och man kan fiska i ensam majestät trots att det är söndag och folk är lediga och kan irra omkring där man håller till. Det är stavgångare och det är hundpromenerare och söndagsmotionärer som tvunget ska ut och störa och vara i vägen och på andra sätt utgöra irritationsmoment för en.
Undra vad man till exempel förväntar sig att få här?
Den frågan fick jag förresten av en hundpromenerare den gången jag gick bom. Och det ändå på en vardag. Inte skriker man då att det har väl för fanken inte du med att göra, utan artigt svarade jag ett "kanske en gädda...?".
Faktiskt fick jag ingen gädda just då. Men det var väl för att jag kanske ville det. Eh... Den gången var det nämligen en kvinnlig hundpromenerare som det kanske inte hade skadat att imponera lite på.
De får heller aldrig för sig att själva börja fiska och på så vis konkurrera om mina ställen. 

Ska det bli någon rapport vill jag ha med några bilder också. Helst bra. Helst av hoppande gäddor. Allra helst ska det vara bra bilder av hoppande gäddor.
Får jag inte det så blir det inga dagboksblad.
Den här bilden är en nödlösning.

Hoppet den gäddan gör får sannerligen inga tiopoängare.
Den kom helt felvänd och ser mycket mindre ut än den är.
På sin höjd 5-3-4, eller hur resultatet brukar se ut.

Men den får duga för nu lär det dröja länge tills nästa fisketur.

Idag, när jag skriver detta är jag extraledig just för att fiska men kan inte det. Just nu, på morgonen är det superhögvatten och minusgrader och det är en kombination som får mig att stanna hemma.
Om det får mig att städa är fortfarande en öppen fråga... Kratta löv kanske? Eller snarare skotta snö för lite har det lagt sig.

Nå, man vet ju att vinterväder inträffar då och då och är bara att acceptera.
Hur långvarigt det blir är viktigare.

 

Den här väderlekstypen har rått nu hela veckan med nordostliga vindar och en hel del regn. Egentligen borde vattnet ha runnit ut ur Östersjön vid det här laget men som det nu är, stockas det vid Öresund och Bälten.

I alla fall hade jag trevligt fiske i söndags. Det enda jag saknade var en lite större gädda. Men den är på gång. Det vågar jag påstå. Statistiken talar för det, om inte annat. Naturligtvis under förutsättning att vinterovädret drar bort och det blir milt och fint igen. Gärna med lite häftiga lågtryck från Brittiska Öarna med friska sydvästliga vindar och regn. Riktigt, milt regn och inte det här iskalla, snöblandade.

Ett par dagar senare:
Vintervädret har nu bitit sig fast ordentligt. Det blir bara värre och värre och det här blir nog sista dagboksbladet på länge.

Så för skams skull lägger jag väl ut några rörliga bilder också. En kort video med samma gamla gäddor som returneras till avsändaren. Där jag åter misslyckats med fokuseringen.
Blir det fiskeuppehåll ända fram till april har jag gott om tid att fundera över nya infallsvinklar och om det går att utveckla fiskefilmerna. Omöjligt är det inte. Att vintern redan nu kommit för att stanna, menar jag. Det pratas om oscillerande, Nordatlantiska lågtryck som bara släpper in kalla ishavsvindar från Sibirien. Precis som förra vintern...

Det är alltid kul med nya, tekniska prylar. Eller filmredigeringsprogram. Där man kan göra sekvenser i ultrarapid. Det ska en fiskevideo med självaktning ha, har jag märkt.
I så fall skulle jag lagt lite ultrarapid på scenen där en gädda gör lite försök att hoppa, precis framför både kameran och fötterna på mig. Nu blir det bara lite plask. Kanske man kunde önska sig en GoPro Hero-kamera av tomten?

Även om naturligtvis inte själva handlingen blir bättre bara för att man bättre kan fånga den.

 

Problemet med att köpa nya, tekniska och framförallt, digitala prylar är att ju längre du väntar, desto bättre och billigare blir de. När jag nu skriver det här, lördagen den 27 november, ser det tyvärr ut som jag lika gärna kan vänta fram till april eller maj 2011 innan jag kan använda någon kamera överhuvud taget.
I alla fall inte om jag vill filma hur jag krokar av smågäddor.


Fiskejournal 2010
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-11-21 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, svag NO 08:30 Nej
 
2010-11-21 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, svag NO 08:45 Nej
 
2010-11-21 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, svag NO 09:00 Nej
 
2010-11-21 Gädda 3,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, svag NO 10:00 Nej
 
2010-11-21 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, svag NO 10:15 Nej
 
2010-11-21 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, svag NO 10:30 Nej
 
2010-11-21 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, svag NO 11:30 Nej
 
2010-11-21 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, svag NO 12:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions