Väder:                            10-09-14

Klar morgon men snart mulnande och någon lätt regnskur samt lite växlande molnighet.
Vinden ökade till frisk och hård i byarna under förmiddagen. Sydvästlig. Lågvatten ner till 15 cm under.

                                     10-09-16

Regn tidigt på morgonen och stormbyar. Vinden avtog så småningom till kuling och ännu senare till frisk. Sydvästlig sådan.

Det kom kortare skurar hela tiden. Från middagstid mer växlande molnighet med solglimtar.

Vattenstånden väldigt lågt; ner till minus 35.

 

 

 

10-09-14 och 10-09-16

 

 

Tisdag och Torsdag

 

 

Dubbelreportage

eller

 

Wow, alltså!

 

 

 

Hade en semesterdag och en dag ordinarie ledig den här veckan så det blev lite tjockt med fiske och hann inte spalta upp dagboksbladen. Men inte spelar det någon roll för eftervärlden för inte är det någon stor skillnad på mina fiskedagar inte.

Först kan vi begrunda den här bilden som anknyter till förra gångens tema:

Gick in för det lite mer organiserat att ta lite hoppbilder och resultatet gödslar jag med.
Jag har även med några korta sekvenser på filmen hur gäddorna tar små skutt och återigen tycker jag att stillbilderna säger mer än verkligheten. Alltså om videosnutten är verkligheten.
I den så kallade verkligheten tar det korta luftsprånget... tar..? Tja, kanske en halv eller en hel sekund, jag vet inte. Men här kan jag sitta i minuter, stirra på bilden och drömma mig tillbaka. Jag tog nämligen ovanstående bild och la som bakgrund på skrivbordet.
Hm... Undrar om jag inte tar med den till jobbet och lägger det på jobbdatorns skrivbord också...

Min ambition att fiska från båten trots att vadarsäsongen har börjat, har jag kvar men det är SMHIs fel att jag inte har kunnat göra det den här veckan heller. Bägge dagarna har de skickat alldeles för friska vindar på mig. Som idag, torsdag, rapporterades det äkta stormvindar ute på ganska närbelägna Hanö till exempel.

Låt se... De här två dagarna prövade jag två ställen vardera och tre av dem var oväntat bra. Eller ska jag säga som de brukat vara förr om åren. Man går ju ut med ganska nerskruvade förväntningar numer. Därav ordet "Wow" i rubriken.

Tittar man i tabellerna nederst på sidan ser man att det är fin-fina gäddor också. Väldigt många i trekilosklassen och några en aning större. Visst, inga jättebjässar på något av ställena.

Andra må föraktfullt kalla gäddor under tio kilo för småskit men det har varit två dagar med härliga hugg och roliga landningar, tycker i alla fall jag. 
Och det jag tycker är både lag och rättesnöre här på min egen hemsida.

"Still crazy after all these years" är en skivtitel av Paul Simon och jag känner lite likadant i det att jag fortfarande tycker det är så kul när en gädda hugger.

Spänningen och den första ovissheten vad det är och hur stor den är. Hur man ibland kan ana att: jaha, nu är det en gädda på gång att hugga och det någon sekund innan den egentligen har gjort det. Samt alla olika slags hugg som det finns.
Så egentligen tycker jag lite synd om den kategori sportfiskare som helst ska ha landat en jättefisk för att de ska anse dagen lyckad.
Likaså är det tillfredsställande när man räknat rätt. När man dagen innan eller tidigt på morgonen, i tankarna går igenom alla ställen, kuststräckor, vikar och uddar för att försöka lista ut var det just idag kan löna sig med ett besök.
Som idag till exempel när det stormat under natten och det mesta vattnet blåst upp till Bottenhavet.
Vart ska jag bege mig?

Hur tänker gäddorna idag? Var har de ställt sig? Var är det överhuvud taget fiskbart?

Eller räknade jag rätt och var det inte ren slump istället?
Att jag fick en del fisk alltså.

Extra roligt var att det första stället idag varit dåligt de senaste åren och nu vid säsongspremiären visade det sig alldeles utmärkt där de tre gäddor jag landade, stod ungefär där jag förväntade mig.
Tur...?

I så fall vägs det upp genom att jag brukar ha otur är när det dyker upp en extrachans att fiska i Trollemölla. De har ett antal så kallade fridagar där, vilket absolut inte innebär att det är gratis. Nej, dyrt är det men istället är det upplåtet åt individer istället för sällskap eller klubbar. Fast nu gällde det en vakans som dykt upp med kort varsel nu på fredag. Fick mailet på onsdagskvällen och hade ingen möjlighet att ta ledigt då. Jobbar nämligen fredagskvällen och den är inte lätt att byta bort. I synnerhet när man inte är på jobbet.
Visst, jag var där för bara fjorton dagar sedan men har ingenting emot att åter bege mig dit. Nu med tafsavklippare.

Det är så mycket man vill reparera. Pröva den eller den flugan. Satsa på skogskanten till exempel. Eller vara lite mer tålmodig med torrflugan. Kanske ha lite mer tur med vädret?
Hoppeligen dyker det upp fler chanser.

På tal om Trollemölla så visar jag en bild med både en gädda och en regnbåge på.

Bägge två ganska högt upp i luften till och med. Fast man kan tro det, är den inte tagen med en spegelreflexkamera.
Jag antar att den dåliga vitsen faller platt till marken för det är väl inte många nu för tiden som minns den uråldriga kameramodellen.

Man kan undra varför jag inte åker till det i jämförelse med skånska Degerberga, ganska närbelägna Olofström för att fiska regnbåge.
Till exempel den så kallade Flugströmmen därstädes.

Bra fråga...

Fast just mot den har jag en del fördomar. Förmodligen just för att jag aldrig har fiskat i den. Men jag har ju sett den. Tycker det verkar för småttigt. Som att meta i ett dike. Plus att det lär fuskas ordentligt där.

Men visst, jag kan ju som jag brukar, lova att i år, i höst ska jag verkligen ta mig i kragen och försöka få mig att bryta det fördärvliga suget från havet, smågäddorna och vadarbyxorna och ta mig till en sjö med riktig fisk och bedriva lite äkta flugfiske.

 

Om inte annat kunde det vara kul att filma lite nytt. Där spelar det heller inte så stor roll om man får fisk eller inte. Inte så prestigeladdat som i Trollemölla. Ja, jag lovar att tänka på saken. Redan har jag ganska många extralediga dagar inplanerade i almanackan.

Jag tänkte på ord och namn. Jag bytte ju själv namn på min fluga nyligen. Nyss använde jag ordet "sportfiskare". Ett ord jag avskyr. Tror begreppet bildades på 40- eller 50-talet. Jag tycker det ger helt fel associationer. Samtidigt har jag inget bättre att komma med. "Fritidsfiskare" för tankarna till nätläggande svartfiskare. Enbart "fiskare" är upptaget av yrkesfiskarena. Lägg förresten märke till stavningen. "-fiskarena". Jag föredrar den varianten för att skilja på människorna och deras byten. Nöjesfiskare då?
Kanske... Nja, jag vet inte riktigt om det klingar riktigt rätt...
Mer forskning behövs nog i frågan.

Här har de som skjuter djur på fritiden kommit lättare undan. Ingen kallar dem för nöjesjägare eller sportjägare. Eller fritidsjägare. En anledning till det är väl att det nuförtiden inte finns några yrkesjägare. Väl...?
Sammanfattningsvis är det alltså en sport eller nöje att döda fiskar men inte att döda (andra) djur.
Begreppet c & r är ett senare påfund och jag vet förresten inte om debatten om det avstannat eller fortfarande pågår.
 

  Nu över till dagens film. Det är faktiskt min nummer 42 på youtube. Hur många har andra?
Det verkar som om min ambition att förpesta hela internet med mina alster mer och mer blir verklighet. Och inte har jag vett att hejda mig heller.

I dagens video introducerar jag lite special effects också. Många av mina Hollywoodskollegors filmer bygger ju mer eller mindre just på trickfilmning, bluff och båg och jag tror att jag kommer att bli en stor inspirationskälla "over there".
Kanske ska jag knoppa av produktionsbolaget "Gagnekulla Dreamworks Inc" och sälja tjänster åt andra?
OK, jag startar lite blygsamt genom att spela in ett klickljud från kameran med en mikrofon, bearbeta, förstärka och klippa ut det det och sedan lägga tillbaka det i filmen. Göra verkligheten en liten bit mer verklighetstrogen alltså.

Idag har jag även dykarteamet med. "Gagnekulla Scuba Deep Divers". De sköt några snygga undervattensscenarior också. Alltid trevligt.

Likaså visar jag exakt hur jag går till väga när jag tar bilder på hoppande gäddor. Det är mest för att visa att jag inte fuskar och klipper ut frysbilder ur filmen. Ja, jag tycker dagens film höjer sig något över de andra. Musikvalet ställer till mer och mer problem. Väljer man fel, surnar Youtube till och hötter med fingret åt en. Jag vet inte vad andra tycker men jag tar ju alltid musik jag själv gillar och helst instrumentalt eller ibland låtar som på något sätt kan anspela på innehållet i filmen. Man kanske till och med bryter mot FRA-lagen men jag tar alltid från min egen skivsamling som jag ärligen betalt för. Det bästa är om man kan ta från sina gamla vinylare som inte sökrobotarna känner av för youtube scannar av musiken och jämför fynden med någon databas, antar jag. Det ligger väl igenkänningstaggar i början på cd-spåren, kan tänka.
Det tar längre och längre tid att välja ut musiken ju fler filmer jag gör.

Kom just på att nu när jag bytt namn på flugan får jag väl göra lite ändringar i bindbeskrivningar och dylikt. Det kan ju bli något att syssla med senare i vinter när isarna ligger tjocka och man får ägna sig åt torrfiske. Det vill säga binda flugor och uppdatera sina hemsidor. Då kan jag ju ägna mig åt att göra om flugbindningsfilmerna.
Fast om det blir tjocka isar den här vintern är kanske inte så sannolikt.

 


 

Dag ett

Fiskejournal 2010

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-09-14 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Vxl moln, frisk SV 09:00 Nej
 
2010-09-14 Gädda Ställe ett  2,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Vxl moln, frisk SV 09:30 Nej
 
2010-09-14 Gädda Ställe ett  1,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Vxl moln, frisk SV 09:45 Nej
 
2010-09-14 Gädda Ställe ett  2 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Vxl moln, frisk SV 10:00 Nej
 
2010-09-14 Gädda Ställe ett  2,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Vxl moln, frisk SV 10:30 Nej
 
 

Dag två

Fiskejournal 2010

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-09-16 Gädda Ställe ett 4,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina SV kuling, regnskurar 08:00 Nej
 
2010-09-16 Gädda Ställe ett 3,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina SV kuling, regnskurar 09:30 Nej
 
2010-09-16 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina SV kuling, regnskurar 10:00 Nej
 
2010-09-16 Gädda Ställe två  2 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Frisk SV, vxl molnighet 12:30 Nej
 
2010-09-16 Gädda Ställe två  4 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Frisk SV, vxl molnighet 13:00 Nej
 
2010-09-16 Gädda Ställe två 2,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Frisk SV, vxl molnighet 13:30 Nej
 
2010-09-16 Gädda Ställe två 2,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Frisk SV, vxl molnighet 14:00 Nej
 
2010-09-16 Gädda Ställe två 1,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Frisk SV, vxl molnighet 14:15 Nej
 
2010-09-16 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Frisk SV, vxl molnighet 14:30 Nej
 

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions