Väder: Frisk till hård, ostlig vind. Klar morgon och förmiddag. Mer växlande molnighet framåt dagen. Varmt.

Det började med högvatten på cirka 10 cm men jag tror det sjönk under dagen.

 

 

 

10-09-08

 

 

Onsdag

 

 

Hoppande-gädd-fotografen gör det igen

 

 

Ursäkta skrytet men kunde inte låta bli. Det har varit lite dåligt med stillbilder på sista tiden så därför tänkte jag anstränga mig lite idag. Tog fram stillbildskameran när jag fick på en gädda. Nådde konsensus om att den skulle göra ett uppvisningshopp. Den gjorde det och jag tog bilden i precis rätta bråkdelen av sekunden.
Tadaa! Exakt så lätt gick det till.
Jag menar alltså att i vanliga fall är inte gäddorna så samarbetsvilliga att det går på första försöket.
Sedan kunde jag återgå till filmandet.
Ja, inte är den där bilden utplockad från någon film inte. Det syns tydligt, tycker jag.

Det var min första höstsemesterdag idag, avsedd för fiske.
Det har rått ganska friska ostliga vindar nu några dagar så båtfiske kunde det inte bli tal om. Jag vet inte exakt hur starka de blev idag men närapå kuling i byarna kunde det mycket väl ha varit.
Istället blev det en av flera väntande säsongspremiärer iförd vadarna.

En mycket trevlig dag blev det. Ganska hyggligt med fisk på de förväntade ställena även om en lång sträcka var helt oväntat tom. Men egentligen var det också väntat. Alltså att någonstans skulle det vara sämre. Så brukar det ju alltid vara. En annan gång med andra förhållanden kan gäddorna befinna sig där det idag var tomt, så ter sig åtminstone den här gäddfiskarens vardag.

Varmt som en sommardag blev det och då fick man verkligen se upp så man inte försatte sig i den positionen att man blev tvungen att gå långa sträckor. I synnerhet nu när vegetationen på stranden når ansenliga höjder. Det är oerhört jobbigt att bana sig väg genom ett och halvt - två meter höga örter, vass, växter och buskar.
Håller man sig i vattnet blir det inga sådana problem utan det är bara skönt.

Inga stora gäddor idag heller?

Stora gäddor...? Ha, ni skulle bara ha sett!

Tyvärr var det också det enda jag gjorde. Såg en alltså.
Hade gått en lång, helt nödvändig sträcka, förbi några sommarstugor. På den farliga vippen att råka i svettning stod jag nu vid en liten udde med några tångstenar omgiven av ganska ren sandbotten samt långgrunt. Ett av mina absoluta favoritställen låg nu framför mig.
Ett par, tre gånger genom åren, fler än man ska få räkna det som en slump, hade jag skrämt iväg stora fiskar där, precis där man ska gå ner i vattnet för att vada ut och börja kasta. En vår faktiskt en väldigt stor havsöring till och med.
Så här gällde det att gå försiktigt visste jag.

Vadade väl försiktigt ut, spanade åt alla håll men såg inget. Gick ut på sandbottnen där vattnet räckte mig till knäna, repade ut lite lina och snärtade ut flugan på vattnet. Drog ut ännu mer lina, slet upp den och började kasta. Ändrade blicken lite och plötsligt befann sig en stor gädda i fokus. Bara ett par meter ifrån mig och jag betraktade den i en eller två sekunder innan den snodde runt och försvann utåt, efterlämnande sig en stor virvel. Den måste ha sett flugan och nyfiket simmat fram för att närmare kolla in den. Hur stor den var?
Tja, egentligen har det ingen betydelse för jag varken såg till eller kände av den. Även om jag naturligtvis både fikade och fiskade efter den för den sam iväg åt det håll jag ändå skulle befiska.
Jo, i ungefär fem sekunder trodde jag att den satt på för där fick jag dagens största gädda efter en stund, en pigg rackare på nästan fyra kilo. Men jag ljuger inte mycket om jag säger att den nog var mellan sju och tio kilo. Jag såg den tydligt på grunt vatten över sandbotten. Och gäddor är jag betydligt bättre att uppskatta vikten på än till exempel regnbågar i Trollemölla.
Nå, jag tar den kanske nästa gång jag besöker det här stället...?

Så över till den numera traditionella illustrationsvideon. Det är ingenting särskilt med den utan följer sedvanligt mönster. Faktum är att jag lider av inspirationsbrist. Det är svårt att komma upp med en ny story. Men, kan man också resonera, det är samma sak med fiskedagboksskrivandet. Det följer också samma mönster dag för dag, vecka för vecka och år för år.

Fast det är klart... Mönster och nyheter... En liten innovation presenterar jag idag. Mikroskopiskt liten i verkligheten men en jordbävningsliknande, gigantisk vulkanexplosion här i min lilla, avskilda värld av småskaligt fiske.
Ja, idag byter jag officiellt namn på min fluga.
Det syns här nere i fångsttabellen. Zilverzara. Jag lät kameraögat dröja kvar vid flugan lite grann ett par gånger. För hur jag än binder den och vilka färger jag än har på bling-blinget så skall silver alltid dominera.

Jag har funderat på det länge och en gammal läsare tyckte också det för en tid sedan. Ja, så gammal i år räknat är han nog inte men han har varit med ändå från början. Han har suttit som fastklistrad vid den här sidan, kan man säga, Limflugornas Herre som jag brukade kalla honom.

Framöver blir det nog att jag puffar och pushar, kampanjar och tjatar, marknadsför och propagerar för det nya namnet i både tid och otid. Det gäller att få in det i folks medvetande.

 

Stavningen är given, tycker jag. Det ska vara lite märkvärdigt och catchy. Det är både en liten hyllning till Zilverzurfaren i Dag Vag och så sticker det ut lite. En risk är att det kan vara lite dansbandsvarning över det men meningen är att man hellre ska tänka Zappa. Givetvis.
Flugan har varit utsatt för evolutionens tryck från allra första början. Det vill säga jag har ändrat och anpassat den hela tiden till vad den nu blivit till idag.
Trial and error. Prövat mig fram med olika krokar, bindningssätt, material och tafsmaterial sedan -76. Är den helt klar nu?
Ja, vad gäller krok och bindningssätt, absolut. Där tror jag inte att den kan bli bättre. Men evolutionen pågår ständigt. Idag når den fram till namnet. Så osvuret är bäst. Men flugbindningsmaterial typ bling-bling kommer ständigt nytt och likaså tafsmaterial. Där tar jag glatt till mig allt nytt som jag kan hitta och testar det mer än gärna.

Jag har förresten även med ett snygg gäddhopp på filmen och det var efter det jag bestämde mig för att ta en traditionell hopp-stillbild med den andra kameran.

 


Fiskejournal 2010
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-09-08 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Sol, frisk O 08:00 Nej
 
2010-09-08 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Sol, frisk O 08:30 Nej
 
2010-09-08 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Sol, frisk O 08:45 Nej
 
2010-09-08 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Sol, frisk O 09:15 Nej
 
2010-09-08 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Sol, frisk O 10:30 Nej
 
2010-09-08 Gädda 3,5 Zilverzara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Sol, frisk O 11:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions