Väder: Svag till måttlig nordlig vind större delen av morgonen. Så mojnade den av nästan helt och hållet. Efter någon timme kom det svaga vindkårar i samband med en regnskur.

Mest mulet med några korta solglimtar och som sagt, en regnskur.

Högvatten till plus 20 cm.

 

 

 

10-08-28

 

Lördag

 

 

Trött på smågäddor

 

 

 

Ja, nu får det vara nog med halvkilosgäddor, har jag bestämt mig för. Generellt är det så att inomskärs håller sig medelvikten på ett och ett halvt till två kilo. Med enstaka undantag förstås åt bägge hållen. Tyvärr märkte jag bara av undantagen åt det lättare hållet idag. Alltså jag fick flera under kilot men ingen större än tre kilo. Såg inte ens någon som följde efter.

Det är egentligen helt OK för min del för huvudsaken är att återväxten är god vilket man får tolka det till men det är inte så kul att få smågäddor från båt. Inte om man jämför med när man vadar i alla fall. Ombord är det så många andra parametrar att ta hänsyn till så fort man får hugg. Driver man mot land? Är det fara för grundstötning så man går under med man och allt? Måste jag fälla ankar? Hinner jag inte det utan måste kasta mig på årorna? Driver jag över andra fiskbara områden under tiden?
Allt detta bara för en kilosgäddas skull till råga på allt.
Allt detta har jag fångat på dagens film i några högdramatiska sekvenser. Det är inte utan man kommer att tänka på "Havets hjältar" och den ensamma människans kamp mot de rasande elementen.

Idag borde jag ha kört utåt. Bort från barnkamrarna. Men jag fegade ur förstås. Det var mulet, kyligt, risk för regn och nordlig vind. Och vindstyrkan var inte försumbar heller. De senaste veckornas blåsiga väder gjorde att jag inte riktigt litade på att vinden skulle mojna, vilket SMHI hävdade den skulle göra och när den ändå gjorde det, var det för sent. Det var förresten en äkta storm här för några dagar sedan.

Häftigt Himlaspel kallar jag bilden här nedan:

Den är tagen vid ett-tiden då jag skulle köra hem. Efter regnet blev det alldeles spegelblankt igen och då ansåg jag mig färdigfiskad.

Alldeles strax är det september och då går officiella startskottet för vadarsäsongen. Skolorna har börjat och sommarstugeägarna har åkt hem till stan. Fast jag både hoppas på och tror att sommarvädret återvänder i september. 

Fortfarande har jag målsättningen att filma landningen av en femkilosgädda från båten och jag ska försöka prioritera båten framför vadarna nästa månad. När vädret så tillåter förstås.

Man kan inte lita på någonting längre; "sanningar" ställs på huvudet ideligen vad gäller säkra teorier. Flertalet av mina gäddor idag, plockade jag när det var helt, absolut spegelblankt. Det framgår med all önskvärd tydlighet i dagens video.

En annan sak jag funderat över; är jag Karlskronas siste gäddfiskare? Jag har varit ute 11 eller 12 gånger i båten nu i sommar och inte en enda gång har jag sett andra gäddfiskare. Icke en gång!

Då menar jag folk i båt som liksom mig själv, aktivt kaster efter gädda.
Inte sådana som står på holmarnas norra sida och gör några förströdda kast när de egentligen är ute för att sola och bada. Främst då under de tre veckor i juni då den tropiska värmen rådde. Poängen med det konstaterande med de norra sidorna är att på grund av inlandsisens härjningar, är samtliga holmar här grunda och steniga åt söder och djupa och branta med släta klippor åt norr.
Grunt och stenigt är lika med hygglig gäddförekomst men svårfiskat från land. 

Djupt och lättfiskat är lika med få gäddor. Det är i alla fall min erfarenhet.

Jag vet inte om jag ska beklaga eller jubla över det faktumet. Om det är ett faktum, vill säga.
Jag tycker mig ha bevisat att det är relativt gott om gäddor inomskärs som är nåbara även för ovana semesterfiskaren med sitt spinn- eller haspelspö. Det kan förstås också vara på det viset att de riktiga sportfiskarna ägnar sig åt riktigt flugfiske under sommaren. Nämligen i fjällen efter riktig, prickig flugfisk eller i Norges laxälvar för att fiska efter riktigt, äkta byte. Eller i nästgårds Mörrumsån.
Ja, så förhåller det sig säkerligen.

Nu några ord om dagens film. Jag vet inte om det är en bra eller dålig nyhet att nu plötsligt har youtube höjt gränsen från hur lång filmen man laddar upp får vara. Från tio minuter till femton. Bra för mig, uselt för dig, kanske...?

  Jag tror att huvudsaken i en fiskefilm är att det inte uppstår onödiga longörer. Alltså att kameran envist uppehåller sig vid samma motiv minut efter minut. Egentligen har jag ju inget att filma idag.
Bara en massa smågäddor.
Plus lite scenerier från stan. Men genom att korta ner och klippa ihop många sekvenser hoppas jag på att det inte blir alltför långtråkigt. En annan huvudsak i en fiskefilm är förstås böjda spön, plaskande fisk och triumferande hålla upp fångsten och flina lite. Mycket sådant finner man i dagens film.

Åh förresten, jag fuskade lite idag, är det väl bäst att erkänna.
Dagens tema är ju stora båtar och små gäddor. Jag kom ihåg en kastad sekvens från i somras som jag letade upp och klistrade in. Det är några sekunders skärgårdsbåt som stävar ut mot öarna och som jag tyckte skulle passa in just här.
Annars brukar jag bara använda material från den aktuella dagen till den aktuella filmen.

Sammantaget har det blivit en liten, trevlig film som väl illustrerar hur en båtfiskedag nära stan kan gå till. Ganska lång men satt till trevlig, allmänbildande musik. Tycker jag i alla fall. Och själv är bäste filmrecensent, som det heter.

I och med september börjar det nya fiskeåret för mig, kan man säga. Det pågår i en obruten följd fram till sommaren nästa år. För det mesta har ju inte vintern inneburet något egentligt hinder mer än ett par veckor med riktig vinterkyla. Med ett stort undantag förra vintern förstås.
Till ingens förvåning kan jag nog säga att några stora nyheter planerar jag inte för.
Kanske några mindre... Som att jag ska börja med trolling. Eller kanske jerkbaitfiske...?
Ha, ha, skojade bara!
Däremot ska jag nog byta fluga. Eller snarare namn på den. Ett litet steg för mänskligheten, bakåt, men ett jättekliv framåt i min lilla värld av fiske. Jag funderar lite på det...
Stay tuned, får ni veta.

 


Fiskejournal 2010
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 2 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Snabbsjunkande Mest mulet, sv N 07:45 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 1,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Snabbsjunkande Mest mulet, sv N 08:00 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 2 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Snabbsjunkande Mest mulet, sv N 08:15 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 2 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Snabbsjunkande Mest mulet, sv N 08:30 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 1 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamt sjunkande Mest mulet, sv N 09:30 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 1 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamt sjunkande Mest mulet, sv N 09:45 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 3 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamt sjunkande Mest mulet, sv N 10:00 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 1 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamt sjunkande Mest mulet, sv N 10:15 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 0,5 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamt sjunkande Mest mulet, sv N 10:30 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 1,5 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamt sjunkande Mest mulet, sv N 11:00 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 2 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamt sjunkande Mest mulet, sv N 11:30 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 2 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamt sjunkande Mest mulet, sv N 12:15 Nej
 
2010-08-28 Gädda Kring Karlskrona 1,5 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamt sjunkande Mest mulet, sv N 12:30 Nej
 

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions