Väder: Först nästan spegelblankt men ändå förmärktes en väldigt lätt, västlig bris. Cirka middagstid friskade det i en sydvästlig sjöbris.

Sol, sol, sol hela dagen och högsommarvärme.

Vattenståndet var nog lite under det normala.

 

 

 

10-07-08

 

 

Torsdag

 

 

Fisktomt i hela havet

 

 

 

 

En rubrik som inte är så där våldsamt överdriven. I alla fall inte om man håller sig till östra Blekinges farvatten och med fisk främst avser gäddor. Däremot är det gott om båtar och skepp.

Här ett stort sådant som bevakar kusten från kajplats. Jag har sett det ligga där nu i flera veckor och undrat när det ska sätta igång. Det är nämligen helt nybyggt och fullt med tekniska finesser enligt vad det stått i tidningen.

Närproducerade varor ska ju vara så bra och miljövänligt men det här skeppet är byggt i Rumänien och inte i stans eget varv.

Bland annat ska det upptäcka och bekämpa oljeutsläpp och släcka bränder till sjöss.

När jag ser det ligga där dag efter dag tänker jag lite hädiskt att varför inte skicka ner det till Afrikas kust och bevaka den mot tjuvfiskande EU-fiskebåtar?
Så kanske vi slapp skicka ner örlogsfartyg att bekämpa pirater...

Bilden ovan är från den 28 juni, även det en solig och fin dag. Eftersom detta faktiskt är en dagbok kanske det är på sin plats att sammanfatta vädret under min ledighet. Som semesterväder betraktat har det varit fantastiskt. Sol och högsommarvärme i snart tre veckor. Uselt fiskeväder och det är därför jag inte fått några gäddor?
Nej, så enkelt kan det inte vara.
För det är exakt sådant väder jag alltid har velat haft vid båtfiske. Det år då jag vågat mig utomskärs. Visst, jag vet väl att då skall man egentligen fiska i gryning och skymning och inte mitt på dagen. Hur dum får man vara egentligen om man envisas med att fiska mitt på dagen?
Då kan jag bara hänvisa till tidigare års somrar där det vimlar av bilder på mig, i bara kalsong... Eh... Nej visst nä, powershorts, heter det ju - där jag håller upp gäddor i flödande solsken.
Sedan om detta är en tillfällighet på grund av naturliga fluktuationer eller något annat, låter jag vara osagt. Förra årets sommarfiske var dåligt men i år hittills, ännu sämre.

Den dagen fick jag väl ett par smågäddor och hade ett par efterföljare.

Vanligtvis brukar jag inte tycka om att ha åskådare när jag fiskar men i det här fallet får jag göra ett undantag. Det är första gången jag lyckats fotografera en räv.
I brist på stora gäddor tar jag med bilder av små rävar.

Dagens fisketur bekräftade bara vad jag redan anade. Lite grovt kan man säga att jag nu har varit överallt. Fyra fiskedagar med båten på olika ställen. Från Sturkö i öster till Lindö udde i väster. Ja, inte riktigt ända fram till Lindö men nästan. Överallt lika lite fisk.

Visst, jag har ju inte fiskat vid precis varenda sten, grund, skär eller ö men åtminstone på de ställen där det varit bäst förr om åren.

Någon skillnad på flugorna har jag inte kunnat påvisa. De senaste gångerna har jag använt en gammal modell, så gott som enbart bestående av strutsherl. Men lika många har följt efter som huggit när jag använde den nya sorten, med mer glitter än struts. Eller lika få, bör det nog stå...

Det är inte så att jag tror att gäddorna är utrotade. Men att de minskat i antal är nog ovedersägligt. Jag tror de är utspridda över fjärdarnas enorma bottnar där ålgräset hindrar allt slags fiske efter dem.

"Låten gäddorna komma till mig" säger jag istället och inväntar hösten. Då koncentrerar de sig nämligen till ställen där jag kan nå dem vadandes. Ställen där jag vet att de samlas. Jaga dem med båten verkar helt hopplöst.

Fast det gör inte ont att vara ute på sjön nu när det är så typiskt, svenskt högsommarväder man bara kan drömma om.

 

 

Här nedan en bild på ett skepp som också för tankarna till piratverksamhet. Åtminstone med lite god vilja och en portion fantasi.

Nu över till videoverksamheten. Den går dåligt. Det där att göra en långfilm av mitt gäddfiskande har ännu inte resulterat i en enda sekunds filmande. Alltså sådant som är värt att spara. 
Tanken var ju att den skulle täcka ett helt fiskeår och då skulle förstås sommarfisket få sitt. En massa femkilosgäddor skulle halas ombord efter lång och segdragen kamp och stolt hållas upp.
Det är inte bara bristen på gäddor över tre kilo som ställt till det utan även annat. Jag tror det framgår av dagens kortfilm vilka problem vi filmproducenter har att tampas med.
Idag blev det halshuggning av stora mått. Kameran envisades med att istället ta osunda närbilder av mina kals... Ursäkta powershorts ska det vara och jag har fått klippa bort nästan allting för att inte få problem med filmcensuren. Eller åtminstone självcensuren.

  Jag lyckades faktiskt få på en gädda i trekilosklassen och en pigg krabat var det minsann. Den hoppade och skuttade så det stod härliga till men under den tiden var jag sysselsatt med att dels slå på kameran och dels rikta den.
Inte så bra gick det.
En lyckad sekvens fick jag dock med. Det var när den höll på att självmant hoppa in i båten. Den hamnade på relingen och låg där och sprattlade ett tag. Det kanske verkar som om jag ämnade lyfta in den i båten men så var alls inte fallet. 
Så efter viss tvekan blir det ändå en filmsnutt med tillhörande dagboksblad. Eller tvärtom.
Jag ska försöka komma ihåg att klä mig lite mer anständigt till nästa gång. Men, resonerar jag, är man ute själv i båten kan man väl få klä sig lite som man vill.
Om det blir någon nästa gång förstås. I skrivande stund har jag en vecka kvar på semestern och snart lär väl världens backlash på sommarvädret komma. Somrarna de sista åren har ju varit så; från extrem till extrem.
Antingen högsommarvärme med upp till 30 grader eller lågtryck på lågtryck med kuling och enorma regnmängder. Bägge med koppling till pågående klimatförändring, kan man förmoda.
 

Nu hade jag turen att lyckas pricka in min semesterperiod under högsommarveckorna och det är jag glad för. Inte ens algblomning har jag kunnat skylla på, kom jag att tänka på. Fortsätter värmeböljan på det här viset lär den komma med besked, är nog inte så svårt att räkna ut.

 


Fiskejournal 2010
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-06-28 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamsjunkande Sol, svag SO 10:00 Nej
 
2010-06-28 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamsjunkande Sol, måttlig SO 11:00 Nej
 
2010-07-08 Gädda 3 Vit Gäddsara Ja Nej Supreme #6 Långsamsjunkande Sol, måttlig SV 12:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions