Väder: Den första dagen var det växlande molnighet, frisk västlig vind och ett vattenstånd kring det normala.

Den andra, idag så att säga, mulet och regn hela fiskedagen. Inte ösregn men det pågick ständigt.

Hård nordostlig vind. När jag kom hem såg jag att det var 19 sekundmeter ute på Utklippan när det var som värst och så upplevde jag det också.

Lite högvatten. Kanske tio plus.

 

 

10-05-31

 

Måndag

 

 

Dubbeldag med dubbeldrag

 

 

 

 

Först några ord om den mer eller mindre misslyckade fisketuren onsdagen den 26 maj. Den väntade och ordentligt försenade rekylen slog till. Bara en gädda på en hel fiskedag.

Men lika glad för det är jag. Man kom ut och en ganska fin dag blev det åtminstone i väderhänseende även om den här bilden ljuger lite grann. Men grann är den ändå:

En riktig majbild. Egentligen skulle det ha varit kuling och regnskurar för så har vädret varit tidigare i veckan och skulle enligt SMHI vara så även idag. Blåsigt och kyligt visst, men molnigheten inskränkte sig till växlande med ganska mycket sol.

Prövade två ställen där det på det första fanns lite näbbisar. Inga enorma mängder men en och annan slog följe med flugan, nöp och nafsade lite grann men ingen fastnade. Tur för dem.
För att kroka loss en näbbis måste man ta tag i dem. Även om jag är noga med att blöta handen innan vet jag inte riktigt hur tåliga de är. Några små silverglittrande fjäll brukar alltid lossna vid processen.
En sak jag brukar undra över så här års är just näbbgäddans livscykel. Vad händer efter leken med dem? Dör de eller simmar de tillbaka till sydligare breddgrader för att återkomma även nästa år?
Jag har för mig jag sökte svaret på dessa viktiga frågor på nätet förra året utan att hitta rätt. Någon som vet?

  Tja, det blev även en liten film från den här dagen. Fick bara en gädda och tänkte först skippa hela idén men som sagt, det är ganska kul att sätta ihop en liten videosnutt och så är det helt, absolut gratis. Vad det kostar är lite tid. Tid är pengar, heter det men det står ju i motsats till ordet fritid. Och den fria tiden är gratis, eller hur?
Och tiden jag använder blir förresten kortare och kortare för lite rutin har man ju fått.

Youtube förändras hela tiden och nu menar jag att friheten på sajten inskränks mer och mer. Min frihet på bekostnad av bolagens. Det märks på flera sätt och i mitt fall att ibland får jag åthutanden från youtube att jag använder upphovsrättskyddat material i mina videor. Det gäller musikvalet.
Det tycker jag är småsint av dem. Jag tar ju bara från egen skivsamling, köpt och betalt på hederligt sätt och omvandlat till mp3 av mig själv.
Ja, jag begriper nog att det sker automatiskt men förra videon stoppades från visning i Tyskland, står det. Det var för att jag tog med den gamla Shadowshiten Atlantis från början av 60-talet! Jag tycker att det faller under begreppet "fair use" måste jag säga.

Den trenden kommer att öka mer och mer. Man ser det även på musikvideor att fler och fler blir stoppade.

Snart dags för någon att ta initiativ till ett nytt och fritt youtube? Som det var innan det såldes för mångmiljonbelopp.
Jag vet inte riktigt hur de resonerar heller. Är de rädda att tyskarna tänker i stil med att "Aha, den där låten är ju urkass! Så den tänker jag banne mig inte köpa!" Eller: "Åh, så bra den var! Men inte tänker jag köpa den på skiva det minsta utan jag spelar videon om och om igen istället."

Själv tycker jag att bolagen ska resonera så här istället att de tänker: "Nämen en sån bra låt! Vilka kan det vara? Jaså, några som heter Shadows... Intressant... Jag undrar om jag inte ska kolla upp dem lite. Kanske köpa en skiva med dem?"

Det slutar väl med att jag själv får vissla eller nynna någon låt om jag ska ha med musik till filmerna.

Då tror jag tittarsiffrorna rakar i höjden med raketfart... Not!

En annan avsikt med den här korta filmen var att jag ville kolla om det blir några besökare på youtube utan att den får stöd från ett fiskedagboksblad. Så den har legat ute flera dagar innan jag la ut, eller kommer att lägga ut, det här dagboksbladet. På det viset får jag en hygglig uppskattning hur många läsare jag egentligen har också.

 


 

Nu över till dagens fiske:

I onsdags var jag ledig för att jag skulle jobba helgen och idag för att jag hade jobbat helgen. Det passar mig bra att fiska på vardagar och nu så här års är det nästan nödvändigt. Men vädret hjälpte sannerligen också till att hålla undan folk. Regn och hårda vindar är även det bästa fiskevädret. Vid nordostlig kuling är det främst två ställen som blir aktuella och jag valde det ena.
Inledde med ett så kallat lyckokast.

Det allra första för dagen. Repade ut lite lina, hystade ut flugan en bit för att kunna dra ut lite mer lina. Drog in flugan för att göra ett riktigt kast.
Då uppstod en fin trekilosvirvel!
Wow, gädda på första kastet! Men det blev det inte för den gick inte att få intresserad en andra gång.

Det här stället är en vik jag besökt två gånger i år. Utan att få en enda fisk faktiskt. Men idag var vädret rätt och så småningom kunde jag tillgodogöra mig dagens hela ranson på fyra gäddor här.
Inga stora men bryr jag mig?
Nä, inte det minsta.

Lätta grejor, flytlina och pigga tvåkilos, underbara försommarförhållanden och jag är nöjd.

Den här viken kan hålla stora gäddor och förmodligen hade jag kontakt med en, men mer i den vägen blev det inte.

Dagens enda stillbild blev lyckad. Den enda jag tog på hela dagen faktiskt.

Lika bra som lögnaktig faktiskt. För det är den allra minsta gäddan som här ser större ut än den var.

Dagens andra ställe blev ett riktigt fiasko. Också det en läsida men där var det övriga landskapet så flackt att blåsten fördärvade fisket totalt. Vinden rev och slet i en hela tiden och hatten höll på att blåsa bort. Och inga gäddor hemma.

  Även idag blev det en liten videofilm. Visst, jag kunde kanske ha klippt samman dem men tror det är bättre så här.

Jag har lite problem med att ställa in kameraögonen. Det jag ser, vill jag filma. Det skall vara som i alla de FPS jag har spelat. Fast här skall det inte sticka fram en dubbel shotgun utan ett flugspö istället. I Quake, Halo och nu senast F.E.A.R. är det fiender som kommer emot mig och här vill jag det ska vara gäddor. Än har jag inte riktigt lyckats kalibrera kameraögonen med mina riktiga...
Därför missade jag till exempel att få med en av gäddornas seriehopp på filmen. Synd!

Nä, tekniken släpar efter. Utvecklingen av nya kameramodeller går för långsamt! Skärpning Canon! Bli bättre, Samsung! Kom igen, Pentax!

Se till att ta fram en modell med spegelreflexverkan. Finessen med det var just att det du såg i sökaren, det fastnade på filmen.
Ta genast fram en modell där man sätter kameran framför ena ögat och det man ser med det andra, filmar man. Hur svårt kan det vara?

OK, jag gör ju det redan men eh... Vissa problem kan uppstå.... Perfekt blir det inte...
Jag kan avslöja att nu fäster jag kameran på näsan. Med hjälp av kardborrband, tjocka gummisnoddar och ståltråd. En nödlösning.
 
Ont gör det och svajigt blir det. Vid hastiga huvudrörelser stukar man dessutom det ädla luktorganet och det svullnar upp till tredubbel storlek. Inte så kul.

Ett sätt att lura youtubes musikigenkänningsrobotar är att använda de gamla vinylarna jag har. Det klarar de inte. Inte än i alla fall. Jag vet inte om det är taggar eller korta koder i början av låtarna på en musik-CD som robotarna är dresserade att känna igen. För några år sedan digitaliserade jag nämligen mina gamla vinylskivor till mp3-filer så jag får väl plocka musik från dem i fortsättningen.

 

 


Fiskejournal 2010
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-05-26 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Vxl moln, frisk SV 13:30 Nej
 
Fiskejournal 2010
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-05-31 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Kuling NO, regn 08:30 Nej
 
2010-05-31 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Kuling NO, regn 09:00 Nej
 
2010-05-31 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Kuling NO, regn 09:15 Nej
 
2010-05-31 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja Supreme #6 Flytlina Kuling NO, regn 10:00 Nej
 

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions